Nedavno objavljeno

Za proljetno buđenje

Dijeta za detoksikaciju i čišćenje organizma omogućit će vam da se lakše prilagodite promjenjivom proljetnom vremenu

Kako biste se izvrsno osjećali uprkos tipičnim proljetnim smetnjama kao što su pospanost, pretjeran umor, nervoza, osjećaj težine u nogama, donosimo vam nimalo strogu dijetu koja preporučuje unos 1.300 kalorija dnevno.

Ponedjeljak

Doručak: 30 g integralnog keksa bez šećera, 1,5 dl obranog mlijeka
Ručak: 70 g integralne riže s artičokama, 150 g teletine s grila s kuhanim artičokama začinjenim sokom od limuna i ekstra djevičanskim maslinovim uljem
Večera: čorba od povrća, salata od buranije, artičoka i 80 g tunjevine bez ulja, 30 g integralnog hljeba
Namirnica dana: artičoke, najdjelotvornije povrće kod detoksikacije organizma i njegovog pokretanja na čišćenje, zbog cinarina koji pomaže varenje i rad jetre. Sem toga, artičoke sadrže inulin, vlakno koje pomaže kod zatvora, daje osjećaj sitosti i pospješuje ravnotežu crijevne flore, smanjujući osjećaj nadutosti.

Utorak

Doručak: čaša soka od cijeđene narandže, 30 g hljeba s dvije kriške kuhane šunke
Ručak: 70 g tjestenine u paradajz sosu, šparoge zapečene u rerni sa 100 g mladog sira, voćna salata
Večera: krem-supa od šparoga, bareni špinat sa 200 g pilećih prsa s grila, 30 g integralnog hljeba
Namirnica dana: šparoge, najdragocjenija proljetna namirnica. Sto grama šparoga ima samo 24 kalorije, a čak dva grama vlakana koja daju osjećaj sitosti i reguliraju probavu. Šparoge su korisne i kod pretjeranog zadržavanja tekućine jer sadrže kalij i saponin, prirodne diuretske supstance korisne i kod dreniranja celulita. Zanimljivost: Plinije ih je smatrao afrodizijakom…

Srijeda

Doručak: 2 dl sojinog mlijeka s 30 g mueslija
Ručak: čorba od mješavine mahunarki, 180 g ribe s grila, salata ili kuhano povrće po želji, s maslinovim uljem i balzamičkim sirćetom
Večera: salata od miješanog povrća (uz sojine klice, po želji) i 80 g tunjevine bez ulja, 180 g kuhanog graha (konzerviranog) s malo maslinovog ulja, 30 g hljeba od soje, voćna salata od mješavine šumskog voća
Namirnice dana: soja i grah; soja je mahunarka najbogatija proteinima (100 g soje sadrži 37 g proteina), ali i kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem koji učestvuju u remineraliziranju organizma, djelujući protiv zadržavanja tekućine i promjene raspoloženja. Šareni grah je, također, bogat kalijem, željezom i fosforom, a za one koji ne piju mlijeko i ne jedu mliječne proizvode i izvrstan izvor kalcija.

Četvrtak

Doručak: mješavina od 80 g mladog sira i isitnjenog voća po želji (1 jabuka, 1 kruška,…)
Ručak: 180 g piletine ili puretine sa salatom ili kuhanim povrćem po želji, jedna voćka
Večera: 125 g mozzarelle light sa salatom od radiča, 30 g integralnog hljeba
Namirnica dana: radič ima laksativno i diuretsko dejstvo, pomaže pri detoksikaciji organizma. Poseban sastojak koji mu daje karakterističan gorak okus poboljšava probavu, rad žuči i jetre. Zeleni radič je bogat željezom (treba ga jesti uz dodatak limunovog soka, jer vitamin C olakšava asimilaciju željeza), a sadrži i vlakna neophodna za regularan rad probave.

Petak

Doručak: čaj s limunom, dva komada integralnog tosta s dvije kašičice marmelade bez šećera i malo putera
Ručak: 70 g integralne riže sa 100 g gljiva, miješana salata, 80 g barenog lososa s kašičicom maslinovog ulja, voćna salata
Večera: 200 g lososa s grila, povrće s grila, jedna kriška ananasa
Namirnica dana: losos, zbog značajne količine proteina je idealan obrok – zamjena za meso. Jednak je broj kalorija, ali losos je na prvom mjestu zbog izuzetnog kvaliteta masnoće (omega 3) koja učestvuje u snižavanju ukupnog nivoa holesterola, pospješujući uticaj takozvanog dobrog holesterola na kardiovaskularni sistem. Omega 3 masne kiseline su, između ostalog,  veoma značajne kao antidepresiv i sredstvo za dubinsko hranjenje kože koja će uskoro biti izložena agresivnom djelovanju sunčevih zraka.

Subota

Doručak: frape od svježih borovnica i 1,5 dl djelomično obranog mlijeka
Ručak: 100 g suhog mesa, zelena salata s kašičicom maslinovog ulja, 30 g kozijeg sira, 30 g integralnog hljeba, maline
Večera: 180 g ribe s grila, 100 g miješane salate s kašičicom maslinovog ulja, 30 g integralnog hljeba, voćna salata (ribizle, borovnice, maline)
Namirnica dana: šumsko voće – borovnice, ribizle i maline su snažni antioksidansi koji spašavaju ćelije od djelovanja slobodnih radikala. Borovnice, kao i svo ostalo voće ljubičastocrvene boje, sadrže antocijanidine koji zidove kapilara čine elastičnijim, poboljšavajući na taj način perifernu cirkulaciju. Zbog toga se šumsko voće preporučuje u slučajevima slabih kapilara. Zahvaljujući rastvorljivim vlaknima hrane crijevnu floru, veoma važnu za detoksikaciju organizma. Među svim vrstama šumskog voća, malina ima najjače diuretsko, laksativno i depurativo dejstvo.

Nedjelja

Doručak: jedno jaje spremljeno po želji, 1 kriška prepečenog hljeba, sok od cijeđene narandže
Ručak: 200 g salate od plodova mora, salata od svježih gljiva začinjenih limunovim sokom, 20 g parmezana, 1 voćka
Večera: pizza Margherita

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img