Nedavno objavljeno

Veterinari otkrili kako prepoznati je li pas pojeo čokoladu i zašto je toliko štetna

Iako većina vlasnika pasa zna da je čokolada štetna za njih, veterinari kažu da još uvijek svake godine imaju mnogo slučajeva trovanja pasa tokom uskrsnog vikenda. Znakovi poput povraćanja, proljeva i napadaja mogu ukazivati na trovanje čokoladom i u tom slučaju je potrebno što prije nazvati veterinara.

Veterinari Tim Montgomery i Fiona Patterson za Femail kažu da je važno maknuti čokoladu s mjesta na kojima je dostupna psima. Najbolje je staviti je u čvrsto zatvorene ladice i ormariće, a nikako ostavljati na stolovima i policama.

Zašto je čokolada toliko opasna za pse?

“Aktivni sastojak koji nas u čokoladi brine je teobromin, koji je u istoj grupi kao i kofein te može dovesti do uzbuđenja koje je opasno za pseće srce i mozak”, objasnio je dr. Montgomery.

Čokolada zbog teobromina može biti toksična i za ljude, ali oni su puno manje osjetljivi na taj sastojak i morali bi konzumirati nekoliko kilograma tamne čokolade da bi imali iste simptome kao psi.

“Pas od pet kilograma mogao bi pojesti samo 25 grama tamne čokolade da bi se doveo u opasnost”, tvrdi veterinar.

Dr. Patterson dodaje da tamnija, gorka čokolada predstavlja najveći rizik za pse zbog većeg sadržaja teobromina.

“Mliječna i tamna čokolada mogu uzrokovati više štete nego bijela. Važno je da pas uopšte ne konzumira čokoladu i treba pratiti simptome ako se to ipak dogodi”, ističe.

Čak i ako ne dođe do trovanja, psi se zbog sadržaja masti i šećera mogu osjećati loše.

Koji su znakovi trovanja čokoladom?

Simptomi trovanja čokoladom mogu se pojaviti 30 minuta do četiri sata nakon konzumacije. Prvi znak je hiperaktivnost koja, ako se ne liječi, može napredovati do abnormalnog srčanog ritma, napadaja ili smrti u teškim slučajevima.

Blaži simptomi uključuju povraćanje i proljev, kao i nemir, dahtanje, pojačanu žeđ i mokrenje.

“Ako vaš ljubimac pokazuje simptome kao što su ukočenost, drhtanje mišića ili napadaji, to može biti znak ozbiljnog trovanja i zahtijeva hitnu posjetu veterinaru”, zaključila je dr. Patterson.

Za pse toksični mogu biti i masno meso, grožđe, grožđice, bijeli luk, luk i orasi makadamije.

index.hr
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img