Poboljšanje kvaliteta proizvoda i educiranje kvalitetne radne snage je ključ povećanja zaposlenosti, napretka malih i srednjih preduzeća  i izvoza

Završetak petogodišnjeg USAID-ovog projekta Jačanje radne snage i pristupa tržištima je obilježen uz prisustvo partnera iz privatnog i javnog sektora, poslovnih udruženja, entitetskih zavoda za zapošljavanje, te centara za obuku i edukaciju radne snage, iz čitave BiH.

Nedavno objavljeno

Ovom prilikom direktorica USAID-BiH, Courtney Chubb je izjavila: “Obilježavajući završetak USAID-ovog projekta Radna snaga i veći pristup tržištu u Bosni i Hercegovini, danas razgovaramo sa trenutnim izazovima malih i srednjih preduzeća u BiH i uspješno realizovanim modelima za unapređenje razvoja radne snage i pristupa tržištima.

Bosna i Hercegovina je dom mnogih malih i srednjih preduzeća, od kojih mnoga usvajaju međunarodne standarde i opskrbljuju otprilike 71 posto ukupnog izvoza BiH u EU.

USAID je stimulirao trgovinsku integraciju BiH i širenje na tržišta EU i regiona, kao i poboljšanje kvaliteta proizvoda i korištenje nove tehnologije. Povećanje prodaje na domaćem tržištu iznosi oko 20 posto, dok je izvoz povećan za 15 posto. Istovremeno, domaće kompanije potpisale su 300 novih ugovora i uvele na tržište više od 60 novih proizvoda I  tehnoloških poboljšanja!

Zajedno sa lokalnim partnerima USAID je otvorio i 2.300 novih radnih mjesta, uglavnom za mlade i nezaposlene žene. Omogućili smo im stručno osposobljavanje za brzo pronalaženje posla i danas možete vidjeti uspješne žene zavarivače u bh. firmama.

USAID je opredijeljen za poboljšanje radne snage, kvaliteta proizvoda i pristupa tržištu kako bi se ojačala bh. ekonomija i otvorila nova radna mjesta sa adekvatno kvalificiranim radnicima”.

Alema Mahmutović je jdena od 608 žena koje su zahvaljujući ovom projektu edukaciji ili predkvalifikaciji doble svoje prvo stalno radno mjesto u životu. Alema, po zanimanju ekonomski tehničar, je izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku za prekvalifikaciju, te prvi put u svojoj 37 godini dobila stalno zaposlenje, u proizvodnji namještaja.

Benjamin Hodžić, direktor kompanije STEP je podijelio pozitivno iskustvo i naglasio bitnost posjedovanja potrebnih certifikata u skladu sa EU standardima. Kompanija STEP je nakon potrebnog certificiranje realiziranog kroz USAID WHAM projekat osvojila nove ino klijente, te kreirala i certificirala proizvod koji se koristi za osiguranje putnih prelaza na željeznici, jedinstven u regiji.

Direktorica komapnije Bonteks Admira Bašić je na konferenciji s ponosom predstavila domaći brend, kreiran u okviru USAID WHAM projekta. Sa novim brendom su stečeni uslovi za direktan plasmana gotovog proizvoda na inozemno tržište, što ranije nije bio slučaj.

USAID je kroz WHAM projekat suradnjom sa 234 firme, 58 općina, sa preko 80 grantova, omogućio certificiranje 54 firme u skladu sa EU standardima, obuku ili doobuku 1901 osoba, od kojih je 608 žena, a 1159 mladih ljudi, te nova radna mjesta za 2300 osobe, od kojih je 615 žena.

Pročitaj još
Related

Festival kulture “Slovo Gorčina” 2022

Konferenciji će prisustvovati Vesna Pirija,  članica Upravnog odbora U.G....

Kralj Lear na Bijeloj tabiji

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji...