Nedavno objavljeno

Paul Cronin je dobitnik nagrade za investiciju godine Sarajevo Business Foruma

Nakon dvije godine ponovo se održava Međunarodna konferencija za poslovanje i investicije – Sarajevo Business Forum (SBF), nastavljajući tradiciju  okupljanja na jednom mjestu najuglednijih poslovnih i političkih lidera iz cijeloga svijeta.

Rudnik Vareš je primjer održivog rudarstva za drugem investitore

Osim što je savršena prilika za investiture, Sarajevo Business Forum također odaje priznanja za izvrsnost u poboljšanju regionalne poslovne sredine, podržavajući nove ideje, uspješne kompanije i pojedince. Ove godine, stručni žiri dodijelio je nagradu “Sarajevo Business Bridge Awards” za investiciju godine Paulu Croninu, direktoru kompanije Eastern Mining, za izvanredni razvoj poslovanja, te najveću stranu investiciju u Bosni i Hercegovini. Cronin je primio nagradu u svečanoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i poslovnih lidera.

“Ova nagrada predstavlja veliku čast, prepoznavanje našeg rada i napora. Drago nam je da će naša investicija u Projekt Vareš, u ukupnom iznosu od 250 miliona dolara, zaposliti preko 450 osoba kada bude potpuno operativan. Mi ovo nazivamo projektom s razlogom, jer se čitav koncept ne odnosi samo na rudnik, nego na održivo rudarstvo, održiv razvoj mogućnosti, u korak s razvojem lokalnog lanca nabavki i zajednice. Ali i više od toga, ovo je ulaganje u razvoj ljudi, kako bi se osiguralo da ova industrija dobije onu razinu znanja i vještina koje će se primijeniti i izvan Vareša,” izjavio je Paul Cronin ovom prilikom.

Kompanija Eastern Mining je prepoznata po novom standardu za rudarske kompanije koje razvijaju svoj projekt od istraživanja do proizvodnje na način koji koristi lokalnoj zajednici i omogućuje njen prosperitet, a rezultati iskopavanja se dijele ravnopravnije i pravednije

Osim toga, projekt Vareš služi kao uzor rudarskoj industriji u BiH, koja već bilježi značajan porast stranih ulaganja u istraživanje bosanskohercegovačkih minerala, jasno pokazujući drugim evropskim zemljama da se osiguranje sirovina može postići i uz pozitivne ekonomske i uticaje na okoliš.

Paul Cronin je također jedan od panelista na panelu SBF-a pod nazivom „Nearshoring – Potencijal za Zapadni Balkan”, organiziran kako bi ukazao na mogućnost preraspodjele proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i regiju.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img