Nedavno objavljeno

BEYOND ZERO Kako siješ tako ćeš i požnjeti

Uposlenici Toyote BiH već godinama organizuju akciju pošumljavanja. I ove godine su, uz prisustvo ambasadora Japana u BiH i uz pomoć kolega iz bosanskohercegovačkih medija, posadili 401 sadnicu jasena i bijelog bora na obroncima brda oko Sarajeva. I sve je ovo dio vizije budućnosti "Beyond Zero" (Dalje od nule) - odluke da se doprinese svijetu više od samo smanjenja šetnih emisija i više od zvaničnih ograničenja

Napisala Mersiha Drinjaković

Da, ovo jeste promotivni tekst a ovakve članke pišem s razlogom i ubjeđenjem da je to ispravno (i ne, nije dio Toyotine kampanje, sama sam smislila). Toyota i ja imamo puno kilometara zajedno (ne, nemam Toyotin model – Renault je trenutačni izbor), najrazličitijih pozitivnih iskustava, mnogo pružene podrške i uvijek istog cilja: da radimo za dobrobit svih nas. Toyota, meni ovdje u BiH oličena u imenima Damira Višoševića i Maje Đozo, dvoje ljudi s kojima najčešće sarađujem, predstavlja poseban način poslovanja. Da, naravno da ih vode tržišni principi (kao i sve nas uostalom) ali to je samo jedan sloj ove priče.

Učesnici akcije pošumljavanja na izletištu Barice iznad Sarajeva

Toyota BiH, japanska filozofija poslovanja pretočena na naše uslove, zanimljiv je fenomen o kojem vrijedi napisati nekoliko riječi. “Toyota je oduvijek vidjela svijet malo drugačije. Gdje drugi vide prepreke i ograničenja, mi osmišljavamo bolju budućnost i zato gradimo put do nulte emisije. Ali ipak, za nas je to samo početak. Mi želimo ići i dalje. Od gradova koji koriste samo čisti vodik, do rješenja mobilnosti korisnih svima, nastojimo stvoriti svijet veće uključivosti i održivosti”, ove Majine riječi koje je izgovorila predstavljajući nedavno Toyotinu viziju budućnosti “Beyond Zero” su me zamislile i dovele do onog što je najteže današnjem čovjeku: konkretne akcije koja doprinosi svima.

Evo i kako: svake godine uposlenici Toyote BiH organizuju godišnju akciju pošumljavanja. I ove godine su, uz prisustvo ambasadora Japana u BiH i uz pomoć kolega iz  medija, posadili 401 sadnicu jasena i bijelog bora na obroncima brda oko Sarajeva.”Praksu sadnje smo pokrenuli 2017., na 20. godišnjicu predstavljanja Toyotine hibridne tehnologije. Od tih 401 sadnicu – mojih je ruku djelo – nekih 30 (nadam se) i ako bude sreće primit će se i porasti barem 3-4. Osjećaj nije nov – ali jeste uzbudljiv – saditi nešto rukama, razmišljati o novom životu koji ćeš udahnuti sadnici koja će možda postati drvo – davati hlad, zelenilo, kiseonik… Lijep osjećaj. Pošumljavanje se odigralo na izletištu Barice, a upriličeno je pod rečenim sloganom „Beyond Zero“. “Toyotina inicijativa Beyond Zero objedinjuje naše težnje da budemo vodeća kompanija, kako u elektrifikaciji, mobilnosti i zadovoljstvu kupaca, tako i po našem doprinosu društvu. Pored podrške brojnim događajima i organizacijama, smatramo da je također važan i lični doprinos naših uposlenika, koji se svake godine uključuju u niz volonterskih akcija na polju ekologije, sigurnosti u saobraćaju i inkluzije”, kaže Damir Višošević, direktor Toyote BiH.

Ovo je, kazala nam je jučer Maja, šesta Toyotina godišnja akcija pošumljavanja u BiH. Proteklih godina imali su običaj posaditi jedno novo stablo za svaki prodati Toyota hibrid u našoj zemlji. “Ove godine smo odlučili da stabla simbolički posadimo za svaku Toyotu na konvencionalni pogon prodatu u protekloj godini. Naši kupci hibrida, svojim izborom hibridnog električnog pogona, već su napravili uštedu CO2 koja je ekvivalent sadnje osam stabala godišnje. Sretni smo i ponosni što ih je u BiH svakim danom sve više i čine već sada trećinu naše ukupne prodaje, kaže Maja Đozo iz odjela za iskustvo kupaca Toyote BiH.

Sadnji se, uz japanskog ambasadora, pridružio i gospodin Yosuke Arai, predsjednik Toyota Adria grupe koji je podcrtao važnost brige o životnoj sredini i Toyotinu posvećenost društvu bez štetnih emisija. “U Toyoti, posvećeni smo brizi o okolišu. Naš krajnji cilj je da kroz naša rješenja napredne elektrifikacije i mobilnosti pomognemo kreiranju društva koje će biti u potpunoj harmoniji sa prirodom. Pored toga, svakodnevno, u svim područjima poslovanja, ulažemo velike napore da naše poslovanje donosi što manje negativnih učinaka na našu prirodnu sredinu”, poručio je Arai. U razgovoru koji je uslijedio nakon pošumljavanja – svojim je raspitivanjem Arai potvrdio ono što smo već znali – Japan voli i poštuje Ivicu Osima i tuguje zbog njegove smrti. I sam Arai je u kratko vrijeme boravka u Sarajevu zamolio domaćine da mu omoguće odavanje pošte preminulom Osimu.

Ivica Osim je, podsjetimo, prije skoro šest godina dobio Orden izlazećeg sunca od japanske vlade. Ovo priznanje, bh. nogometnom treneru koji je vodio nacionalni tim Japana u periodu od 2006. do 2007. (kad je doživio težak moždani udar) dodjeljuje se za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju zajedničkog razumijevanja. Švabo je u Japanu ostavio veliki trag, prije vođenja reprezentacije te zemlje, vodio je JEF United od 2003. do 2006. i donio prvi trofej u historiji ovom klubu. Odnos prema ovakvim ljudskim veličinama, odnos prema prirodi, filozofija poslovanja i način života, veze s poslovnim partnerima – sve ove pobrojane stvari su mi na pameti dok razmišljam o  Japanu i njihovom (barem meni) reprezentu u BiH – Toyoti.  Učenje o mentalitetskim razlikama na okupljanjima poput ovog japansko-bosansko-hercegovačkog ne može vas ostaviti istim. Samo boljim.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img