Nedavno objavljeno

Studija otkrila koliko često treba hraniti psa

Rezultati nove studije koja otkriva koliko često trebamo hraniti svog psa šokirali su istraživače, koji priznaju da su ostali iznenađeni svojim otkrićem.

U novoj studiji, objavljenoj prošle sedmice u GeroScienceu, tim naučnika ispitao je podatke koje je od 2019. prikupljao The Dog Aging Project, a koji pokrivaju pse svih dobi, veličina i pasmina.

Podaci više od 10 hiljada pasa analizirani su kako bi se otkrila povezanost između prehrane i zdravstvenih stanja – kožnih, ortopedskih, bubrežnih, urinarnih, jetrenih, srčanih i neuroloških poremećaja.

Studija je pokazala da psi hranjeni samo jednom dnevno imaju manje fizičkih zdravstvenih problema i bolje kognitivne rezultate u poređenju sa psima koji su hranjeni češće.

“Otkrili smo da su psi hranjeni jednom dnevno imali niže prosječne rezultate na ljestvici kognitivne disfunkcije i niže šanse da imaju gastrointestinalne, stomatološke i ortopedske probleme, kao i poremećaje bubrega/mokraćnog sistema i jetre/gušterače. Stoga smo otkrili da je hranjenje jednom dnevno povezano s boljim zdravljem na više polja”, naveli su u zaključku autori studije.

Jedna od autorica studije, Kathleen Karr, profesorica biostatistike na Sveučilištu Washington School of Public Health, rekla je da su rezultati pravo iznenađenje jer “nisu očekivali da će učestalost hranjenja imati takav utjecaj”.

“Uopšte nismo mislili da ćemo vidjeti bilo kakve razlike na temelju učestalosti hranjenja”, komentirala je Karr.

Iako su rezultati zanimljivi, Kerr upozorava da dokazi nisu dovoljno jaki da utječu na njegu i hranjenje pasa, dodavši da ljudi ne bi trebali mijenjati način na koji hrane svoje ljubimce na temelju studije jer je potrebno provesti još istraživanja na ovu temu.

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img