Nedavno objavljeno

Kako je Boris Becker zaradio i izgubio 120 miliona eura

Šesterostruki osvajač Grand Slama, najbolji njemački teniser svih vremena i danas stanovnik Londona pokušao je sakriti novac i druge dragocjenosti u vrijednosti od 2,5 miliona funti u stečajnom postupku s namjerom izbjegavanja plaćanja dugova te je osuđen na dvije godine zatvora. Evo kako je zaradio novac - i na što ga je potrošio

Njemački teniski velikan Boris Becker imao je sve, a danas, kad se gleda finansijska strana, nema gotovo ništa. 54-godišnjak je prije nekoliko godina proglasio bankrot, ali sada ide u zatvor jer je utajio imovinu. U privatnom stečajnom postupku među ostalim prikrio je nekretninu u rodnom Leimenu i dionice ukupne vrijednosti veće od milion eura. To predstavlja samo djelić onoga što je nekad posjedovao, a njegovo bogatstvo u jednom trenutku iznosilo je oko 120 miliona eura.

25 miliona zarade od turnira

U teniskoj karijeri od 1984. do 1999. godine zaradio je tačno 25.080.956 dolara. Po današnjem tečaju i bez uzimanja u obzir gubitak kupovne moći uzrokovane inflacijom, to iznosi oko 23,8 miliona eura. Zabilježio je najveću pojedinačnu pobjedu osvojivši Grand Slam Cup u Münchenu 1996. godine, a za nju je plaćeno 1,785 miliona eura, dok mu je 1,1 milion eura donijela pobjeda na ATP Tour World Championshipu u Frankfurtu 1995. godine.

Boris Becker je 14. teniser s najvećom zaradom u karijeri. Njegov prvi trijumf u Wimbledonu 1985. donio mu je ugovor s Pumom vrijedan oko 10 miliona eura. Prodaja teniskih reketa eksplodirala je zahvaljujući Beckerovoj ozloglašenosti, a ugovor je prestao vrijediti 1989. godine. Može se pretpostaviti da je tada sklapao slične ugovore s drugim sponzorima, što mu je donosilo oko 30 miliona eura. Osim toga, prihod od revijalnih utakmica i njemačkog tima za Davis Cup bio je procijenjen na 15 miliona eura.

Reklamni ugovori

Becker je u svojim aktivnim danima bio traženo lice u reklamama. U stečajnom postupku procijenjeno je da je prihod od takvih angažmana bio otprilike jednak novcu od neke nagrade. Nakon kraja sportske karijere sarađivao je s Mercedesom, Coca-Colom, Philipsom, raznim stranicama za poker, Media Marktom… Prihod od svega toga procjenjuje se na još 25 miliona eura.

Trenerski posao s Đokovićem

Becker je preuzeo posao trenera Novaka Đokovića 2013. godine. Trenirao ga je do 2017. godine, a priča se da mu je plaća iznosila oko 800.000 eura godišnje.

TV komentator

Otkad se oprostio od aktivne karijere, Becker je bio rado viđen gost u medijima. Komentirao je teniske mečeve za plaćene televizijske emisije Premiere i DSF, za britanski BBC te od 2017. za Eurosport. Za svoje tenisko izvještavanje Becker je, između ostalog, dobio njemačku TV nagradu za najbolji sportski program u 2018. godini. Osim toga, 2004. godine nastupao je u showu ‘Becker 1:1’, a 2006. takmičioo se u sportskim kvizovima protiv amatera u ‘Sofaduellu’. Nastupao je, osim toga, u raznim kvizovima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Za njegov angažman na Eurosportu poznato je samo da je po turniru dobivao 100.000 eura. Uz tri Grand Slama koje je komentirao godišnje, to iznosi 1,5 miliona eura. Osim toga, Becker je objavio dvije autobiografije za koje se navodi da su zaradile oko 500.000 eura.

Ljubavne avanture skupo su ga koštale

Beckerova veza za jednu noć iz 1999. s Angelom Ermakovom skupo ga je koštala. Godine 2001., nakon što je prvo negirao očinstvo, obvezao se na jednokratnu isplatu od šest miliona eura i mjesečno uzdržavanje od 5100 eura bivšoj ženi Barbari Feltus. Tu je i jedan od njegovih redovitih troškova – najam stana u Londonu, za koji mora izdvojiti 35.000 eura mjesečno.

Loš posao s automobilima

Tadašnji Beckerov menadžer Ion Tiriac imao je ideju da dio imovine uloži u tri Mercedes-Benzova salona automobila u Mecklenburg-Zapadnoj Pomeraniji. Becker je 1993. uplatio višemilionki iznos, ali tada je još uvijek novac bio u njemačkim markama. U 2015. godini saloni su iskazali tek minimalnu dobit godišnje, ali i dugove od 9,4 miliona eura. Godine 2017. prodao je sve kompaniji Autohaus Brinkmann GmbH iz Güstrowa po nepoznatoj cijeni.

Utaja poreza

Godine 2002. Becker je osuđen na uslovnu i novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 500.000 eura zbog utaje poreza na regionalnom sudu u Münchenu. Morao je platiti i tri miliona eura zaostalog poreza koji je utajio između 1991. i 1995., kada je bio službeno registriran u Monaku, ali je živio u Münchenu. Činjenica da je odmah platio porezne dugove bila mu je olakšavajuća okolnost.

Loša ulaganja u Nigeriji

Becker je potrošio mnogo novca u Nigeriji. Dokumenti s platforme za otkrivanje podataka Football Leaks, specijalizirane za fudbalere, pokazali su 2017. da je ulagao novac u naftne bušotine u Africi od 2013. godine. Nepoznato je koliko je novca izgubio, a dokumenti govore o milionskim iznosima. Nejasno je kako su tačno izgledala ta ulaganja, no njihov gubitak vrijednosti navodno je bio odlučujući faktor u Beckerovu bankrotu 2017. godine.

tportal.hr

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img