Nedavno objavljeno

SAFA SHARIF A KHALIQ: Uklanjamo rodne razlike u poslovnom svijetu

Na Sarajevo Business Forumu posebno mjesto imat će delegacija platforme za povezivanje kompanija Export Bahrain, sa čijom smo v.d. izvršnom direktoricom razgovarali o potencijalima buduće ekonomske saradnje Kraljevine Bahrein i Bosne i Hercegovine, ali i o sve većem brojem poduzetnica koje globalno preuzimaju vodeće funkcije u poslovnom svijetu

Priredila Mersiha Drinjaković
Snimci AG

Safa Sharif A Khaliq, v. d. izvršna direktorica Export Bahraina, energična je žena i prava osoba na čelu ove dinamične privredne institucije, platforme za povezivanje kompanija i njihovo orijentisanje ka svjetskim tržištima. VIP Club BBI banke je sa Export Bahrainom potpisao Memorandum o saradnji, pa se od ove povezanosti očekuje mnogo: Bosna i Hercegovina mogla bi postati sjedište Bahreina za proizvodnju i izvoz u Evropu. Delegacija Export Bahraina stiže na Sarajevo Business Forum, zakazan za 11. i 12. maj, što je i bila prilika da razgovaramo o svim potencijalima saradnje dviju zemalja, a posebno o jačanju uloge žena u svijetu biznisa.

Možete li nam reći nešto više o vašoj instituciji?
– Export Bahrain prva je posvećena platforma Kraljevine i nacionalna podrška za razvoj izvoza i internacionalizaciju Bahreina, koja je pokrenuta u novembru 2018. Naša je ključna misija promoviranje, njegovanje i ubrzavanje rasta izvoza proizvoda i usluga iz Bahreina te podrška internacionalizaciji preduzeća u težnjama da se pozicioniraju kao globalne kompanije. Naš je glavni cilj stvoriti opipljivu vrijednost i rezultate za izvoznike kroz stvaranje široke mreže suštinskih partnerstava na lokalnom i međunarodnom nivou kako bismo pomogli kupcima i prodavačima tokom svakog koraka izvoznog putovanja i kako bismo olakšali taj put kao i konkurentnost izvoza iz Bahreina. Njegujemo rast izvoznika kroz različita rješenja koja su relevantnija i kritičnija u ovim vremenima te je važno za kompanije da učine što raznovrsnijom bazu kupaca kako bi dosegle nove prilike za rast, bile održivije i profitabilnije.
Koliko je kompanija dosad koristilo vašu podršku? Jesu li oni vaši članovi ili je usluga i podrška dostupna svim firmama registrovanim u Bahreinu bez obzira na vlasništvo i članstvo? Iz kojih djelatnosti dolaze, koje su vrste i koje veličine?
– Tokom tri godine djelovanja, Export Bahrain je omogućio lokalnim kompanijama da postanu globalne i prošire se na međunarodna izvozna tržišta zabilježivši izvoz u vrijednosti od preko 130 miliona dolara na više od 57 tržišta širom svijeta do decembra 2021. Export Bahrain je ojačao i povećao mogućnosti izvoza za trenutne i potencijalne izvoznike, koji su uključivali preko 23% izvoznika na novim tržištima i preko 10% prvih izvoznika, gdje je preko 7% predstavljalo izvoz usluga, a više od 30% naših klijenata su žene – vlasnice kompanija.
Ovo su impresivne brojke, pogotovo u pandemiji. Čime se još možete pohvaliti?
– Samo od januara do decembra 2021. zabilježen je izvoz u vrijednosti od preko 73 miliona dolara, što predstavlja povećanje od preko 70% u odnosu na 2020. usmjereno na različita međunarodna tržišta. Temeljni uslovi za korištenje naših resursa su sljedeći: kompanija mora imati aktivnu registraciju u Kraljevini Bahrein i ispunjavati minimalne standarde lokalne proizvodnje, proizvedene ili obrađene robe. Do danas je Export Bahrain podržavao kompanije u više privrednih sektora za izvoz – za više od 56 različitih kategorija proizvoda i usluga kako bi dosegli više od 57 tržišta širom Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaliva, Azije, Afrike, Evrope, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, oslanjajući se, naravno, na raznoliku paletu izvoznih rješenja i usluga koje omogućuju preduzećima da unaprijede poslovanje. Budući da je baza klijenata Export Bahraina neovisna o sektoru, postignuta je široka lepeza uspješnih priča iz različitih privrednih grana. Izvoz iz Bahreina na međunarodna tržišta uključuje razne proizvode i usluge kao što su bahreinske zlatne poluge koje se izvoze u Maleziju, treneri džiju-džicua organiziraju trening kampove u Hrvatskoj, betonski blokovi i stubovi izvoze se u Albaniju, bahreinski snimatelji pružaju usluge videoprodukcije u Švicarskoj i Njemačkoj, izvoze se brojni proizvodi od aluminija i čelika i još mnogo toga.
Šta najviše zanima investitore iz Bahreina? Koje industrije su im najatraktivnije?
– U kombinaciji sa sofisticiranom i dobro reguliranom industrijom finansijskih usluga i snažnom digitalnom infrastrukturom, ulagači sa sjedištem u Bahreinu profitiraju od rastuće Fintech (finansijska tehnologija) industrije i pragmatičnog znanja o tome koje usluge bi se mogle proširiti na međunarodno tržište. Područja mogu uključivati i druge IT usluge kao što su računarstvo u oblaku, kibernetička sigurnost i rudarenje kriptovaluta, gdje je Kraljevina među prvima prihvatila prostor digitalne imovine u regiji. Export Bahrain prima i zahtjeve od uglednih kompanija koje pokazuju volju i spremnost za otvaranje podružnica i franšiza na međunarodnim tržištima, s ciljem proširenja poslovanja i širenja brenda. Kompanije se kreću od hrane i pića (halal restorani) do obrazovnih usluga, odjeće, agencija za nekretnine i drugih.

“Naša misija usmjerena je na inspiriranje i angažiranje poduzetnica da budu dijelom naše ekonomske vizije za 2030. i pomažemo im da otkriju razvojne prilike van lokalnog tržišta”

BH firme imaju dugogodišnje iskustvo i tradiciju u građevinarstvu, metalskoj industriji, a neke od njih su uspješni ponuđači na međunarodnom tržištu. Postoje li programi koji bi mogli podržati eventualne konzorcije naših i firmi iz Bahreina u konkurisanju i izvršavanju međunarodnih ugovora prvenstveno u građevinarstvu, cestogradnji i niskogradnji?
– Nudimo širok spektar usluga i rješenja koja pomažu objema stranama u razvoju ciljanih sektora i podržavanju izvršenja međunarodnih ugovora. Usluga International Tendering & Procurement omogućuje firmama da otkriju i profiliraju obavijesti o više od 150.000 međunarodnih javnih poziva koji se protežu u više od 160 zemalja i teritorija. Ovaj odjel u Export Bahrainu pruža ažurirane informacije o javnim konkursima, vladinim ponudama, međunarodnim ponudama i još mnogo toga. Imamo i uslugu Procurement Map – koja se koristi kao alat za olakšavanje i podršku izvoznicima u njihovim nastojanjima da pobijede na međunarodnim konkursima. Ovaj alat omogućit će izvoznicima da ubrzaju rast izvoza i povećaju svoje šanse za pristup međunarodnim tržištima putem potencijalnih natječaja za globalni rast svog poslovanja. Usluga Trade Map pruža identificiranje raznovrsnih tržišnih potencijala, cijena, konkurentskog reljefa, različitih pitanja koja firme trebaju razumjeti kako bi se mogle samostalno snalaziti.
Jeste li upoznati s ekonomskim potencijalima koje nudi naša zemlja? Postoji li mogućnost povećanja trgovinske razmjene između BiH i Bahreina?
– Iako nikad nisam bila u vašoj zemlji, mogu reći da Bosna i Hercegovina ima sve atribute koje investitori traže kako bi osigurali uspješne investicije: geografska lokacija, razvijen bankarski sektor, jak obrazovni sistem, sposobna i iskusna radna snaga, te turistički potencijal visoke klase. Prema osnovnim ekonomskim indikatorima, BiH je jedna od zemalja koja najviše obećava. Upravo zbog toga ekonomske veze Bahreina i BiH trebale bi se sigurno razvijati u budućnosti, budući da obje strane žele razmjenjivati komercijalna i industrijska iskustva ulaganjem i razmjenom proizvoda i usluga između dviju zemalja, kao i kroz obostrani izvoz i uvoz.
Imate li strategiju za poboljšanu trgovinsku razmjenu? Možemo li očekivati povećanje vanjske trgovine između Bahreina i BiH i vidjeti neke naše proizvode na policama bahreinskih trgovina?
– Strategija izvoza kod nas je artikulirana na temelju olakšavanja trgovine i potiče mala i srednja poduzeća da otkriju mogućnosti izvan lokalnog tržišta dopuštajući bolji pristup kompanijama u globalnim lancima vrijednosti. Strategija Export Bahraina pokriva cijeli spektar postupaka za olakšavanje trgovine. Vjerujem da će ovo partnerstvo kompanijama u obje zemlje omogućiti pristup novim tržištima i povećane poslovne mogućnosti. Omogućuje lakši i konkurentan pristup izvoznicima kao i uvoznicima u partnerskim zemljama.
U svijetu je sve više poduzetnica, ali je i dalje neravnopravna borba u muškom svijetu biznisa. Imate li kakav savjet za poslovne žene, kako uspjeti i realizirati svoje ideje?
– Trud Bahreina u osnaživanju žena i aktiviranju njihove uloge kao ključnog pokretača razvoja rezultira postupnim uklanjanjem rodnih razlika. U Export Bahrainu čvrsto vjerujemo da je doprinos žena katalizator održivog rasta. Veća ravnopravnost spolova može poboljšati ekonomsku produktivnost, a osnaživanje žena kao privrednih aktera predstavlja nove glasove koji politike i institucije čine reprezentativnijim.
Kakva je statistika u Export Bahreinu, gdje su žene u ovom poslovnom svijetu?
– Žene čine oko 80% radne snage u Export Bahreinu, od čega je 60% na rukovodećim pozicijama. Naša misija usmjerena je na inspiriranje i angažiranje poduzetnica da budu dijelom naše ekonomske vizije za 2030. i pomažemo im da otkriju razvojne prilike van lokalnog tržišta. Težimo podizanju svijesti o tome kako doprinos žena pomaže ne samo na profesionalnom nivou, već se pozitivno odražava i na dobrobit i rast našeg društva. Izvoznice čine preko 30% od ukupnih izvoznika podržanih od Export Bahraina, s povećanjem od oko 19% između 2020. i 2021. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo omogućili izvoz robe i usluga u vrijednosti od 22 miliona dolara a koje u svojim rukama drže žene: od hrane i pića, odjeće, kozmetike, marketinških usluga, kao i industrijskih proizvoda u kojima su prije dominirali muškarci.

Gracija 422, maj 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img