Nedavno objavljeno

Zenički INZ predstavljao BiH na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) s ponosom objavljuje da su njegovi zaposlenici i stručnjaci protekle sedmice učestvovali sa dva stručna rada na
32. Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti (32nd European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases). Kongres je, nakon dvije “pandemijske” godine, održan protekle sedmice u Lisabonu (Portugal), i to u “hibridnom” formatu, odnosno uz prezentacije uživo, prezentacije putem postera-plakat prezentacija, kao i online.

O koliko se značajnom skupu radi, koji iako nosi naziv “evropski”, okuplja učesnike iz cijelog Svijeta, govori podatak da je ove godine u Lisabonu o medicinskim temama govorilo gotovo 14.000 učesnika iz 156 država svijeta. Predstavljeno je 4.000 radova iz oblasti mikrobiologije i zaraznih bolesti.

Ibrahimagić u Lisabonu

U ovoj fascinantnoj brojci se nalaze i tri rada bosanskohercegovačkih autora, od kojih su dva iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a treći od kolegice iz KCUS-a i tima. uz stručnjake sa radovima, skupu u portugalu je prisustvovalo još nekoliko bh. državljana, uokviru omogućenih komercijalnih prezentacija kompanija i institucija.

Prvi rad koji je INZ predstavio je “Seroprevalencija SARS-CoV-2 u Općini Zavidovići (ZDK, FBiH) tokom mart-aprila 2021. – pilot studija” (Originalni naziv studije – SARS-CoV-2 seroprevalence in Zavidovići municipality of Zenica-Doboj Canton, Federation of Bosnia and Herzegovina, during the March-April 2021 – pilot study), autora
Amira Ibrahimagića, Senada Huseinagića, Selvedine Sarajlić-Spahić, Fatime Bašić, Sumeje Sarajlić, Jasmina Durmiševića, Nine Hasanice,  Muhameda Skomorca, Seada Begagića i Selme Uzunović.

Ibrahimagić ispred prezentacija radova INZ-a

Drugi stručni rad koji je prezentiran u Lisabonu je na temu “Detekcija plijesni i mikotoksina u kukuruznom brašnu i mliječnim proizvodima u Zenici, BiH (originalni naziv – Detection of moulds and mycotoxins in maize flour and dairy products in Zenica, Bosnia and Herzegovina), autora Amira Ibrahimagića, Ćamke Kovač, Amre Salkić, Emine Idrizović, Muhameda Gladana i Selme Uzunović.

– Cifre koje ste naveli govore o koliko značajnom, sa stručnog aspekta, ali i koliko velikom, organizacijski gledano, skupu se radi. uz obaveze da se bude na usluzi pored prezentacija svima koji žele razgovarati, ali dolaze iz cijelog Svijeta, nemoguće je samo “prošetati” se cijelim prostorom. Ipak, jako bitno je da je Bosna i Hercegovina upisana na mapu učesnica, te da smo imali priliku i fizički prisustvovati i predstaviti naš Institut i državu Bosnu i Hercegovinu, kaže Amir Ibrahimagić, načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku INZ-a, koji je predstavljao ovu instituciju i našu državu u Portugalu.

Uz tim INZ-a i dva njihova rada, na ovom najvećem ovogodišnjem okupljanju svjetskih stručnjaka kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti u svijetu, našao se i rad kojeg potpisuju Amela Dedeić-Ljubović (KCUS) i Irma Salimović-Bešić i Edina Zahirović. Na ovom kongresu je najavljena organizacija 33. kongresa, a u aprilu naredne godine grad domaćin je Kopenhagen, Danska.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano obavlja niz složenih poslova na prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja građana u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), od beba i mladih majki, preko vrtićkog uzrasta, učeničke i studentske dobi, pa do radnog stanovništva, radne i životne okoline pa do najstarije i bolešću pogođene populacije. Paralelno sa kompleksnim angažmanom petnaestak različitih službi, ono što potičemo i stimuliramo jeste izrada i predstavljanje stručnih radova na bh., regionalnom i globalnom, svjetskom nivou. Tim prije je primanje dva naša rada na skupu u Portugalu i prilika da predstavimo naš INZ i BiH cijelom svijetu dokaz da radimo dobar posao, istakao je direktor INZ-a Senad Huseinagić.

Latest Posts

Raport

spot_img