Nedavno objavljeno

Svaka treća osoba u BiH pati od alergije: Kako se izboriti sa polenom

Prema podacima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, svaka treća osoba u Bosni i Hercegovini boluje od povremene ili stalne alergije, a svaka deseta ima simptome, najčešće na polen. Alergijska reakcija na polen najčešće je praćena simptomima kao što su: curenje nosa, kihanje, suzne oči itd. Uzrok polenske alergijesu polenova zrna koja proizvode biljke tokom oprašivanja, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta o tome kako možete ublažiti ove alergijske reakcije.

Budući da količina alergena u vazduhu zavisi od vremenskih prilika, poželjno je redovno pratiti prognozu i prema njoj planirati aktivnosti na otvorenom. Tako je u prirodu najbolje ići danima nakon kiše, rano ujutru ili kasno uvečer, kada je koncentracija polena najniža. Međutim, ukoliko vam ovo kalkulisanje predstavlja problem, prevencija je uvijek najbolje rješenje. Čak iako imate samo lakši oblik alergije, preporučujemo da kod sebe imate opremu koja pomaže u slučaju iznenadne reakcije, poput kapi za nos ili oči.

Često čujemo kako je čistoća pola zdravlja, a to je svakako slučaj kada je u pitanju polenska alergija, te je održavanje doma ključno u njenoj prevenciji. Lakšem i efikasnijem čišćenju podova i tepiha može doprinijeti Samsung lagani bežični štapni usisivač koji ima digitalni inverter motor sa usisnom snagom do 150 W. Istovremeno ćete imati priliku da udišete i čistiji vazduh, zahvaljujući petoslojnom HEPA filtrirajućem sistemu, koji zadržava 99,999%[1] najsitnije prašine i alergena.

Otežavajući faktor sezonske alergije mogu biti i grinje, koje se najčešće skupljaju u madracima i posteljini, a u borbi protiv njih može vam pomoći Hygiene Steam tehnologija Samsung mašina za pranje veša. Osim što skraćuju vrijeme pranja i potrošnju energije, velika prednost je i EcoBubble™ funkcija za snažno čišćenje, čak i pri niskim temperaturama.

Na kraju, nedovoljan unos vode direktno je povezan sa osjećajem umora i malaksalosti, a to ćete najlakše popraviti ako u dnevnu rutinu uvrstite vodu, prirodne sokove, biljne čajeve i supe. Također, kalcijum dokazano pomaže u smanjenju alergijskih reakcija zbog svog djelovanja na kapilare, a preporučljivo ga je dopuniti vitaminom C, kao prirodnim antihistaminikom.

Imajući u vidu sve navedeno, jasno je da značajne promjene možete osjetiti već uz minimalno napora. Stoga, ukoliko još niste započeli, odredite dan koji ćete posvetiti ovim pozitivnim odlukama. Budite sigurni, zdravi i prije svega odgovorni.

[1]Ispitivanje na osnovu klauzule 5.11 standarda IEC62885-2. Max režim. Na osnovu internih ispitivanja.

Latest Posts

Raport

spot_img