Nedavno objavljeno

KOJI OBLIK OBRVA ODGOVARA BOJI KOSE: Od posvijetljenih do crnih

Promjena godišnjeg doba zahtijeva i promjenu nekih pravila ljepote, koje ne podrazumijevaju isključivo boju ruža za usne. Ne dirajte kosu – već obratite pažnju na obrve, koje s promjenom boje mogu transformirati izgled od nježnog do klasičnog ili punka

Neki ljudi na obrve gledaju kao na produžetak kose”, kaže makeup artistica Kate Lee, koja je brinula o obrvama klijentica kao što su glumice Rooney Mara i Keira Knightley. Za one odlučne da otkriju idealnu kobinaciju boje kose i obrva, ovo otkriće može biti prilično komplicirano. Lee predlaže eksperimentiranje sa privremenim bojama za obrve, uz pomoć kojih ćete popuniti praznine, a olovkom im dati dubinu. “Primijetit ćete instant učinak”, pojašnjava. “Napravite selfi, pogledajte se u ogledalo i vidite da li vam odgovara.” Kada se odlučite za oblik, koloristica Aura Friedman iz New Yorka, u čije se klijentice ubrajaju gotovo svi, od manekenke Carolyn Murphy i kantautorice Caroline Polachek, pa do pjevačice Sky Ferreire, kaže da je jedino pravilo za bojenje obrva da tople tonove kombinirate s toplim, a hladne s hladnim. To, i da posjećujete salon svake četiri sedmice – čak i češće ukoliko ih posvjetljujete (iako Lee naglašava da će vas gel u boji odlično poslužiti u periodima tranzicije). S tim na umu, Kate Lee i Aura Friedman podijelile su nekoliko savjeta za promjenu boje obrva koje naglašavaju boju očiju, strukturu lica čine jačom ili mekšom, te izgledaju nježno ili dramatično, po želji.

Plavuše

“Osobe se bolje osjećaju ukoliko neko može da primijeti njihove obrve”, pojašnjava Friedman. Prirodne plavuše koje imaju svijetlu kosu mogu slobodno potamniti obrve, te dodaje da će tamnije obrve poslužiti kao ram za lice i naglasiti boju očiju. “Generalno, činit će se kao da imate više obrva. Zaista vam može izgled revolucionizirati”, slaže se Lee. Ukoliko su vam obrve tamnije od kose, Friedman predlaže da ih posvijetlite za jednu nijansu – što savjetuje brinetama koje pređu u zlatnoplave tonove, jer ukoliko posvijetlite obrve, čak i veoma malo, dat će toplinu cijelom izgledu.
S druge strane, posvijetljene obrve “nisu za svaki dan – više su namijenjene modelima i osobama savršenih proporcija lica”. Stoga, samo zato što ste prešli u platinaste plavuše ne znači da to trebate učiniti i s obrvama. “Nikoga nećete uvjeriti da je to prirodna boja vaših obrva.”

Brinete

“Ukoliko ste plavuša koja je prešla u brinete, predlažem da potamnite obrve”, savjetuje Friedman, ali dodaje da brinete koje imaju obrve tamnije od boje kose ne moraju mijenjati ništa. Riječ je o izgledu koji preferira, jer “prirodno, vaše obrve trebaju biti tamnije od kose”, a što je nijansa hladnija, to i obrve trebaju biti tamnije. Podizanje luka obrva predlaže se kod onih koji žele smekšati izgled sitnih bora koje se s godinama javljaju ili kod onih koji imaju trokutast oblik lica, te žele skrenuti pažnju s tankih obrva. Ukoliko vam se boja tena podudara s bojom obrva, onda one neće izgledati prenaglašeno.

Crvenokose

“Najčešće, prirodno crvenokose žene nemaju crvene obrve, pa je i njihovo uparivanje nepotrebno”, smatra Aura Friedman. One koje više naginju ka narandžastoj nego crvenoj boji kose, najbolje je da svojim obrvama dodaju sasvim malo boje bakra. S druge strane, hladniji crveni tonovi mogu se kombinirati sa smeđim obrvama, koje izgledaju tamno i bogato.

Crnke

Crnke imaju najlakši zadatak, da crno upare sa crnim. “Tople obrve uparene sa crnom kosom izgledaju narandžasto i čudno”, kaže Friedman. Ali, zaključuje: “Svaki klijent je slučaj za sebe.”
Bez obzira za šta se odlučili, Kate Lee upozorava: “Nemojte sami bojiti obrve, posebno ako nemate iskustva. Postoji mnogo stručnih osoba, stoga savjetujem da ne rizikujete.”

Latest Posts

Raport

spot_img