Iftar bez mesa

Iftar, prvi obrok poslije posta, predstavlja radost za sve postače. Pošto ovogodišnji Ramazan ima privilegiju da pada u proljeće iskoristite obilje povrća koje se nudi na pijacama i napravite iftar bez mesa, a mi vam nudimo nekoliko vrlo jednostavnih recepata koje možete podijeliti sa svojim najdražima.

Nedavno objavljeno

Bamije sa paradajzom

POTREBNO: 450 g bamije, pola konzerve pasiranog paradajza, 1 glavica crnog luka, 3 česna bijelog luka, sjeme korijandera (po ukusu), so, biber, sok od jednog limuna, ulje, voda, svježi list celera

PRIPREMA: Crni i bijeli luk sitno isjeći. Na par kašikica malsinovog ulja izdinstati obje vrste luka, pa dodati bamiju i na srednjoj vatri dinstati 5-7 minuta. Kad omekšaju sipati paradaj pire, začiniti solju, biberom, dodati sjeme korijandera po ukusu, sok od limuna i doliti vode tek da bamija ogrezne. Kuhati oko pola sata na srednjoj vatri. Nemojte miješati, već samo prodrmati šerpu kako se bamije ne bi raspale. Prije služenja posuti sjeckanim celerom i poslužiti uz kriške limuna.

Nabujak od tikvica

POTREBNO: 500 g tikvica, 200 g svježeg sira, 3 jaja, 1 malo vrhnje za kuhanje Brzo & Fino, 6 kašika glatkog brašna, 4 kašike palente, 1 prašak za pecivo, so, biber

PRIPREMA: Tikvice naribajte, posolite pa ocijedite višak tekućine. Jaja pomiješajte sa svježim sirom i vrhnjem. Zatim u smjesu umiješajte brašno, prašak za pecivo i palentu. Sve dobro promiješajte pa dodajte ocijeđene tikvice. Začinite biberom i solju po želji. Smjesa za nabujak ne smije biti pregusta ali niti prerijetka.

Smjesu ulijte u vatrostalnu posudu i pecite 40-ak min na 180°C. Poslužite toplo ili hladno, uz sezonsku salatu ili jogurt.

Supa od korjenastog povrća

POTREBNO: 1 luk i 2 mrkve, 2 manja slatka krompira, 2 struka prase, 1/2 glavice korjena celera, 1 korjen peršuna, 3 grančice majčine dušice, 2 česna bijelog luka, 1 manja ljuta papričica, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), komad djumbira (2 cm), sitno isjeckan, ili narendan, jedna kašičica kurkume u prahu, 50 g blanširanih badema, sitno isjeckanih, 2l vode, vezica svježeg korijandera, ili peršunovog lista so i biber, po ukusu

PRIPREMA: Zagrijte rernu na 180° C. Na pleh obložen papirom za pečenje stavite povrće isjeckano na veće komade (izuzev bijelog luka, djumbira i kurkume). Prelijte povrće javorovim sirupom (ili medom) i pecite ga u rerni nekoliko minuta. Izvadite povrće iz rerne i prebacite ga u veću šerpu. Dodajte bijeli luk, djumbir i kurkumu i prelijte sve s 2l vode. Kuhajte na visokoj temperaturi dok ne provri, pa sljedećih 5- 7 min na umjerenoj temperaturi. Sklonite šerpu sa šporeta i štapnim mikserom izmiksajte povrće dok ne dobijete glatku, ali gušću supu. Začinite supu po želji, servirajte je vrelu i dekorisanu blanširanim bademima i peršunom.

Pita s prasom

POTREBNO: 500 g brašna, 1 kašičica soli, oko 3,5 dl mlake vode, ulje za premazivanje; za nadev: 3 struka prase, so, biber, ulje

PRIPREMA: Zamijesite srednje meko tijesto od brašna, soli i mlake vode pa ga podijelite na 3 loptice/jufkice i ostavite da se odmore 10-tak minuta. U međuvremenuPrasu sitno isjeckajte i propržite na ulju. Kad postane staklasta posolite i pobiberite po ukusu i ostavite da se ohladi. Kore razvijte tanko prvo oklagijom, a zatim razvucite još malo rukom koliko možete. Presjecite na dva dijela i duž ivice rasporedite fil. Zamotajte u rolnice i redajte u krug u podmazani pleh. Na isti način razvijte i druge dvije jufke, zamotajte i poredajte u pleh. Premažite uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200° C oko 30-40 minuta.

Paprike punjene karfiolom

POTREBNO: 600 g karfiola, 7-8 paprika za punjenje, so, biber, 2 jajeta, 1 mrkva, 1 paprika, 1 glavica luka crnog, 200 g kisele pavlake, žuti sir, kolutovi paradajza

PRIPREMA: Na ulju ispržite sitno sjeckan luk, papriku i mrkvu. Karfiol obarite pa ga isitniti. Prženi luk i pavlaku dodajte karfiolu. Posolite i pobiberite pa dobro izmješajte. Papriku operite, izvadite sjeme, rasjecite je i punite nadjevom pa odozgo zatvorite kolutovima paradajza. Izrendajti preko paprika sir i malo pouljiti.

Puding loptice s kadaifom

POTREBNO: za karamelizirani kadaif: 100 g kadaifa, po 50 g putera i  šećera u prahu; za puding: 600 ml mlijeka, 50 g šećera, na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak. vanilin šećera, 70 g gustina, 25 g brašna, 40 g putera, 50 g nasjeckane bijele čokolade, 1 kesica šlag pjene, 180-200 g kokosa

PRIPREMA: U jednoj tavi otopite puetr i šećer u prahu. Dodajte kadaif koji rukama izmrvite u što manje komadiće. Kadaif se na blagoj vatri karamelizira tako što svako malo miješate kako vam ne bi zagorio. Kad je gotov stavite ga na tacnu na hlađenje. Od ukupne količine mlijeka oduzmite otprilike 200 ml i pomiješajte ih sa gustinom i brašnom. Preostalo mlijeko skupa sa šećerom i vanilijom u prahu prokuhajte pa dodajte mješavinu gustina i brašna i skuhajte gusti puding. Maknite ga sa vatre pa umiješajte puter, bijelu čokoladu i šlag pjenu. Kad se ohladi kašikom umiješajte kokos i formirajte male loptice koje uvaljate u kadaif. Po želji ih možete dekorisati sa šlagom, otopljenom čokoladom, suhim voćem ili orašastim plodovima.

Hrskava proljetna salata

POTREBNO: 200 g rotkvica, 2 zelene kisele jabuke, 1 korijen celera, 1 mlada mrkva, 3-4 mlada luka, šaka oraha, šarene lisnate salate po želji (rukola, matovilac, potočarka, radič, zelena salata); za preljev: 200 g grčkog jogurta, sok 1 limuna, 2 kašike maslinovog ulja, kašičica senfa, svježi peršun i kopar, so, svježe mljeveni biber

PRIPREMA: Rotkvice, mrkvu, jabuke i celer narežite na tanke štapiće, a salate operite. Sve pomiješajte i prelite dresingom te pospite orasima.

Pročitaj još
Related

Kako smo proslavili Gracijin rođendan u Tuzli

Jeste, rođendan Gracije je bio u aprilu, ali su...

Sarajevski kiseljak za 130. godišnjicu građanima daruje besplatni koncert Petra Graše

Na ovaj slavljenički događaj, koji će značajno obogatiti ljetnu...

Posjeta kompaniji Galenika: Tradicija i inovacije

Kompanija i proizvodni pogoni smješteni su u Zemunu, a...

JUBILEJI Matthew Field: Kraljica mi je pričala o Titu

Britanska kraljica Elizabeta II. proslavlja platinasti jubilej, na prijestolju...