Nedavno objavljeno

Gry i Olav Reinertsen

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen i njegova supruga Gry, koji su nas ugostili u svojoj rezidenciji u starom dijelu Sarajeva, ispričali su nam kako su samo godinu dana nakon što su se upoznali, spakovali kofere i došli u Bosnu i Hercegovinu

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Sa norveškim ambasadorom Olavom Reinertsenom (54) našli smo se u jednom kompliciranom trenutku za bh. politiku. Slaže se kako su ovo veliki izazovi, te se nada da će ipak prevladati razum i potreba da se bh. građanima život koliko toliko vrati u normalne tokove. I sami su u ambasadi imali poteškoća tokom protekle dvije godine. “Uspjeli smo da održimo aktivnosti na visokom nivou uprkos pandemiji”, priča nam ambasador koji je svoju prvu ambasadorsku funkciju – ovu u Sarajevu, preuzeo u ljeto 2020., tokom lockdowna.
U rezidenciji smještenoj u starom dijelu Sarajeva, dočekali su nas sa širokim osmijesima – on i njegova supruga Gry, koja je, kako ćemo saznati tokom razgovora, i sama odmah prionula na posao, te se uveliko zauzela da protekli Diplomatski zimski bazar bude što uspješniji. Olav i Gry su odličan spoj različitosti i – savršeno funkcionišu. Njegova supruga je neko s kim ćete odmah kliknuti, nasmijana, otvorena, srdačna i gostoljubiva. I jako fokusirana na pitanja rodne ravnopravnosti. “Norveška je jedna od vodećih zemalja u svijetu kad se radi o ovom polju, ali čak i tamo ima stvari koje treba popraviti. U svojoj karijeri i sama sam iskusila neravnopravnost, da se muške kolege koji to nisu zasluživali kao ja – unapređuju. Za mene je to bilo uvijek nešto s čime sam se nosila ovako: OK – uradit ću više, truditi se dvostruko, ali dokazat ću koliko vrijedim. Bila sam stoga u mogućnosti da uspijem u karijeri i da budem na liderskim pozicijama. Ali svi mi moramo biti svjesni koliko je važna rodna ravnopravnost u svakom smislu. Ovdje sjajne stvari radi recimo UNFPA, kad je riječ o podizanju svjesnosti o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”, priča nam Gry.

Sitnice su važne

I sami se moramo zauzeti za sebe, smatra naša sugovornica, uzvratiti kad treba. S osmijehom nam priča anegdotu koja joj je pokazala kako pojedinci posmatraju ženu u saobraćaju. “Otišla sam u jedan tržni centar i parkirala ispred, ne smatrajući da sam išta posebno napravila, a onda ugledala muškarca koji je podigao oba palca uvis, u znak odobravanja – kako sam, valjda za jednu ženu, dobro parkirala. Kao da je bio iznenađen što sam to uradila – uspješno parkirala auto. U takvim situacijama uvijek želim nekako uzvratiti a jedino što mi je palo na pamet je da i ja njemu pokažem palčeve, kao da mislim da je i on dobro parkirao. To su sitnice, ali su važne”.
I ženska pitanja, naglašava, nisu stvar 8. marta, već svakog dana u kojem napravimo nešto što je malo korak naprijed. “Sve o čemu pričamo je pitanje vrijednosti – oko toga se sve vrti, i kakve lekcije želimo prenijeti našoj djeci, kakav svijet sutrašnjice”, govori Gry, dok njezin suprug dodaje: “I Norveška treba savladati neke prepreke kako bismo govorili o društvu potpune rodne ravnopravnosti. Uvijek ima primjera kako se može ići dalje: primjerice prošle godine smo dobili sutkinje na fudbalskim utakmicama. Bilo je pritužbi i ljudi su govorili “šta će nam žena sudija”, a odgovor je bio: “ja nisam žena sudija, ja sam sutkinja”. I to je poenta”.

Odlazak iz Norveške

Ovaj proaktivni ambasadorski par upoznao se prije tri godine u jednom restoranu, tad su oboje bili razvedeni, sa djecom, Olav troje od 8, 26 i 29 godina, a Gry dvoje od 24 i 26 godina, iz prethodnih brakova. Energije i vrijednosti koje dijele su ih spojile, prepoznali su se kao partneri i odlučili zasnovati život zajedno. “Odmah su me privukle njezine životne vrijednosti.” A sudbina ih je, nakon godinu dana, znači vrlo brzo dovela do važne odluke, odlazak iz Norveške na misiju u BiH. “Gry je napustila veoma važnu poziciju na poslu, kako bi me pratila u ovoj diplomatskoj misiji. I to je meni jako važno i jako to poštujem”.
Olav je proaktivan ambasador, ali Gry, kaže nam, naprosto pršti od energije. “Znamo da smo ekstremno privilegirani što dolazimo iz Norveške, ali onog dana kad se to počne podrazumijevati, imat ćemo problem. Nikad to ne smijemo uzimati tako olako. I tim vrijednostima učimo našu djecu: da su blagoslovljeni što žive u Norveškoj i da imaju sve moguće prilike da uspiju u životu”.

“Znamo da smo ekstremno privilegirani što dolazimo iz Norveške, ali onog dana kad se to počne podrazumijevati, imat ćemo problem. Nikad to ne smijemo uzimati tako olako. I tim vrijednostima učimo našu djecu: da su blagoslovljeni što žive u Norveškoj i da imaju sve moguće prilike da uspiju u životu”

Osmogodišnji ambasadorov sin, koji živi s majkom u Norveškoj, miljenik je cijele porodice, te je najčešće na telefonskoj i online vezi s ocem u Sarajevu. I sve se, nekako kod ovog para, svodi na porodičnu povezanost i razumijevanje. “Idemo u istom životnom pravcu, a emotivni prtljag koji nosimo je različit: dok je Olavov sav nekako posložen i struktuiran, moj je kao cvijeće po livadi, raštrkan, jednako snažan, ali potpuno drugačiji”, oslikava nam Gry svoj životni put koji dijeli sa suprugom. “Stvarno smo par iz snova”.
A i ambasador Olav Reinertsen je rješenje iz snova za BiH; čovjek s velikim iskustvom koji je profesionalnu karijeru u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške započeo 1993. Njegove pozicije uključuju odgovorne uloge na različitim mjestima uključujući Dublin, Strasbourg i Bruxelles, ali je ujedno i dobar poznavatelj naše regije. Četiri je godine, naime, bio na čelu Sekretarijata za Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF) u Općoj upravi za proširenje pri Evropskoj komisiji. I zato je s velikim žarom prionuo na posao diplomate, svoju prvu ambasadorsku misiju. “Norveška je tokom 26 godina bila uvijek partner na koji se BiH mogla osloniti. Veze dvije zemlje su odlične, prijateljske i jake. Ipak, ono što sam ja želio unaprijediti je poslovna saradnja i povezivanje privatnog sektora BiH i Norveške.”
Vjeruje kako je mladost ove zemlje veliki potencijal, ali da im treba stvoriti uslove kako svoju budućnost ne bi tražili izvan granica domovine. “Oni sad odlaze, masovno. A da bi se oni zadržali mora se stvoriti održivo poslovno okruženje. U BiH postoji veliki broj investicijskih mogućnosti za Norvežane, zelena energija, hidro i solarna energija, energija vjetra, industrija namještaja… Impresionirali su me ovdje i sunce i vjetar, to su ogromni potencijali”, govori ambasador.
U mračnim situacijama poput ove koju je kreirala ruska agresija na Ukrajinu, kad cijeli svijet strepi, treba se fokusirati na ono što sami možemo učiniti. “Osuđujemo naravno ovo što Rusija radi, ne mogu pronaći dovoljno jake riječi za tu osudu. Ovo nije vrijeme za političke krize, one se svakako trebaju zaustaviti. Održati politički dijalog je svakako nužno”.
Proaktivna uloga koju je od samog početka misije preuzeo, želja da što više poveže poslovnim vezama dvije zemlje, ambasadoru Reinterstenu je donijela i rezultate. “Promovirati norveške i bh. biznise i povezivati ih na što većem nivou. I tu na scenu stupa NBBA, Poslovno udruženje Norveška – BiH.”
Na ambasadorovu inicijativu ovo udruženje je osnovano 1. decembra 2020. I, kako nam kaže, prevazišlo je njegova očekivanja.“Ogroman je interes norveških investitora za ulaganja u zelenu energiju, informacione tehnologije, turizam, ali i u tradicionalne industrije kao što su metalna i drvna.”
U razgovoru se stalno vraća na pitanja mladih i rodne ravnopravnosti, ističe važnost neovisnih medija, slobode izražavanja, ljudskih prava u cjelini. Kaže nam opet da je važno pozabaviti se odlivom mozgova iz BiH i da će Norveška rado biti partner u stvaranju povoljnije poslovne atmosfere. “I onda ovu zemlju mladi neće morati napuštati kako bi ostvarili svoje snove”.
Za kraj nam otkrivaju koliko su zaljubljeni u BiH, u prirodu koja je prekrasna i ljeti i zimi. “Stvarno uživamo u nordijskom skijanju, planinarimo, popeli smo nekoliko vrhova, uključujući i Maglić”, govori ambasador, te dodaje koliko uživa u organski proizvedenoj hrani, te s kojom radošću sreće obične ljude. “Toplina koju dijelite s drugima su jako važne”.
Rezidenciju napuštamo nahranjeni optimizmom, nadom da, uz ovakve prijatelje, ako im damo priliku, možemo postati puno funkcionalnija i normalnija zemlja. Zemlja za sve svoje ljude.

Gracija 421, april 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img