Nedavno objavljeno

Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok

Strukturirana je kao svojevrstan ramazanski kalendar, jer ovaj islamski mjesec posta ima 30 dana, a knjiga sadrži 30 priča, dopunjenih još jednom pričom - kao bajramski dodatak

Zbirka priča tridesetak autorica i jednim autorom – tri različite generacije i s tri kontinenta – Evrope, Azije i Amerike, nazvana “Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok” promovirana je danas u Domu Oružanih snaga BiH.

Dio autorskog tima zbirke Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok

Ova knjiga sadrži kratke priče o inovatorima i izumima, značajnim ličnostima i dostignućima, koja potiču iz islamskog svijeta, a koja su na obilježila razvoj Evrope ili čak cjelokupnog čovječanstva. Njezin koautorica, izdavač i urednica je Amina Salkić, koja kaže kako su ovom knjigom autorice htjele ponuditi novi način saznavanja i učenja historije islama a da to ne budu samo formalne teme, već da čitaoci a prvenstveno mladi saznali koliko je nemjerljiv doprinos islama u Evropi i svijetu. ”

Ilustracije potpisuju Amina Salkić i Nino Hasanović

U pričama se pominju renomirani naučnici o kojima isuviše malo znamo, poput Abulcasisa, Averroesa, Avicene, Gebera, Omera Hajjama, Al-Batanija, Al-Birunija, Al-Džazarija ili Al- Horezmija.

Pominju se i poznate i značajne žene poput Fatime al-Fihri, koja je osnovala prvi univerzitet na svijetu, zatim pravnice i matematičarke Sutajte al-Mahamili ili vladarki poput Amine od Zarie iz Afrike ili Zubejde bint Džaʿfar, te druge poznate ličnosti poput putopisca Ibn-Batute ili moreplovca Zheng Hea, za kojeg rijetko ko zna, a koji je u mnogo čemu premašio Kristofora Kolumba. Pored toga, autori/ce, pripovijedaju o produktivnoj interakciji Orijenta i Okcidenta. Donose nam priče o kafi, šahu, tulipanima, ali i algoritmu, nalivperu, arhitekturi, lingvistici ili matematici, za čije su širenje bili presudni Osmanlije, Arapi i Perzijanci.

Priče se oslanjaju na već pomenute historijske ličnosti, ali su one u pojedinačnim pričama opisane i predstavljene na djeci i omladini zanimljiv način, u nadi da će kod njih, a možda i kod odraslih čitalaca, podstaći razmišljanje o kulturološkoj i naučnoj razmjeni i međusobnoj nadgradnji Istoka i Zapada, koja već stoljećima postoji, a nedovoljno je poznata. Knjiga je strukturirana i zamišljena kao svojevrstan ramazanski kalendar, jer ovaj islamski mjesec posta ima 30 dana, a knjiga sadrži 30 priča, dopunjenih još jednom pričom – kao bajramski dodatak.

O knjizi su govorili ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je jedna od autorica, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Nezir Halilović i izdavač i prerađivač knjige Amina Salkić. “Željela sam da učimo o inovacijama i inovatorima iz naše prošlosti koja je uistinu zapostavljena i o kojoj
ništa ne znamo. Postoji mnogo toga što se može ispričati i djeca drugačije slušaju sadržaj takvih priča”, rekla je između ostalog koautorica knjige Amina Salkić.

Evo nekoliko riječi i o inicijatorici ove zbirke: Amina Salkić, rođena 1981., porijeklom je iz Tešnja, diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu, a magistrirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Heidelbergu u Njemačkoj. Od 2004. do 2010. radila je prvo kao demonstrator, a zatim naučni saradnik na Univerzitetima u Sarajevu, Heidelbergu i Mannheimu, a od 2011. do 2015. bila generalni menadžer Instituta za njemačko, evropsko i međunarodno medicinsko pravo, zdravstveno pravo i bioetiku na Univerzitetima u Heidelbergu i Mannheimu (IMGB). Nakon toga je bila referent za pravna pitanja pri Etičkom komitetu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Heidelbergu, a danas radi u oblasti upravljanja naučnim projektima i kontrole kliničkih medicinskih studija na jednoj od klinika koje pripadaju Univerzitetskoj klinici Heidelberg. Autorica je više publikacija iz oblasti medicinskog prava i historije prava.

Amina Salkić

Latest Posts

Raport

spot_img