Nedavno objavljeno

Blagodati hurme

Bogate nutrijentima, vlaknima i antioksidansima, hurme ili datule su popularne širom svijeta, te se konzumiraju kao sušeno voće, naročito tokom ramazana. Istraživanja su pokazala da imaju pozitivan učinak kod tretiranja različitih stanja, zahvaljujući njihovom antiupalnom svojstvu, antioksidacijskim i antikancerogenim osobinama

Datule ili hurme su slatki plod datuline palme, u nauci poznate kao Phoenix dactylifera. One su jedna od najboljih namirnica koje reguliraju digestivni proces, te su u posljednje vrijeme stekle veliku popularnost. Hurmine palme uzgajaju se širom svijeta, posebno u tropskim predjelima. Također se može koristiti hurmina melasa, kao prirodni zaslađivač dobijen iz sirupa, koji možete dodati smutijima ili desertima umjesto šećera.

Američki Institut za medicinu preporučuje unos od 25 do 38 grama dijetetskih vlakana dnevno, što se može obezbijediti konzumiranjem namirnica bogatih vlaknima, poput datula. Također se smatra da konzumiranje suhih datula poboljšava zdravlje očiju, te može spriječiti probleme sa vidom, poput noćnog sljepila. Sastojci datula učinili su ovo voće jednom od najboljih namirnica za razvoj mišića i zdravlje mozga, a imaju i mnoge druge zdravstvene dobrobiti.

Hranljiva vrijednost

Datule su odličan izvor energije, vlakana, šećera, vitamina i minerala. Esencijalni minerali, poput kalcija, željeza, fosfora, natrija, kalija, magnezija, sumpora i cinka mogu se naći u datulama. Osim navedenih nutrijenata, također sadrže važne vitamine, kao što su tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin A i vitamin K. Studija istraživača sa Univerziteta Cornell, objavljena 2008. godine u stručnom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazala je da preko 15% dnevnih potreba esencijalnih minerala, poput bakra, kalija, magnezija i selena može biti zadovoljeno konzumiranjem 100 grama ili otprilike četiri datule dnevno. Često kada vježbate u teretani, na otvorenom ili čak kod kuće, osjećate se iscrpljeno. Studija objavljena u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition sugerira da datule trenutno mogu obnoviti energiju.

Muslimani koji poste započinju iftar uzimanjem hurme sa vodom, što također sprečava prejedanje nakon prekida posta. Kada tijelo počne apsorbirati njezine visokohranljive sastojke, osjećaj gladi se smanjuje.

Poboljšajte zdravlje mozga

Studija koju je vodio dr. Mustafa Mohamed Essa, vođa Istraživačke grupe za starenje i demenciju (ADRG) pri Univerzitetu Sultan Qaboos u Omanu, sugerira da štite protiv oksidativnog stresa i upale u mozgu. Prema istraživanju, “hurme su odličan izvor dijetetskih vlakana, te su bogate fenolima i prirodnim antioksidansima, poput antocijanina, ferulične kiseline, protokatehinske kiseline i kofeinske kiseline”. Prisustvo ovih polifenolskih sastava potencijalno bi moglo usporiti progresiju Alzheimerove bolesti i demencije.
U tradicionalnoj tunižanskoj medicini, datule se koriste za liječenje zatvora. Prema istraživanjima efekata dijetetskih vlakana, namirnice bogate vlaknima esencijalne su u promoviranju zdrave pokretljivosti crijeva, te osiguravaju komforan prolaz hrane kroz probavni trakt. Studija iz 2005. također sugerira da suhe datule imaju visok nivo dijetetskih vlakana, a posebno nerastvorljivih. Ovakva vlakna promoviraju zdravo varenje hrane, te mogu olakšati simptome konstipacije. Prema tekstu objavljenom u Journal of Nutrition Reviews, vlakna mogu pomoći i kod tretiranja stanja kao što su gastroesofagealni refluks (GERD), divertikulitis i hemoroidi.
Upotreba: Preko noći ih potopite u vodu kako bi omekšale. Potom, potopljene datule izmiksajte kako biste dobili gustu, vlaknima bogatu, pastu.

Ublažite anemiju

Odličan izvor mnogih nutrijenata, uključujući željezo. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja koje karakteriziraju slabost, vrtoglavica, lomljivi nokti i kratak dah. Na sreću, povećani unos namirnica bogatih željezom, poput datula, može pomoći ublažavanje simptoma andmije. Pa ipak, danas nema dovoljno istraživanja kojima bi se procijenila njihova direktna uloga u liječenju anemije.

Spriječite srčane bolesti

Istraživači su zaključili da konzumiranje hurmi ima efekat na smanjenje nivoa triglicerida, te smanjenje oksidativnog stresa, a poznato je da su oba stanja rizični faktori za srčane bolesti i aterogenezu, koja podrazumijeva nakupljanje masnog plaka na arterijama.
Suhe datule bogate su antioksidansima, koji mogu pomoći kod sprečavanja aterogeneze i kod smanjenja rizika od moždanog udara. Također, bogate su raznim fitohemikalijama, koje mogu pomoći kod zaštite protiv srčanih oboljenja. Osim toga, bogate su kalijem, za koji su istraživanja pokazala da snižava krvni pritisak, te smanjuje rizik od moždanog udara, kao i ostalih srčanih oboljenja.

Pomoć kod seksualne disfunkcije

Godine 2006., istraživanje na životinjama pokazalo je da polen datuline palme i njeno ulje imaju efekta na seksualnu funkciju, zaključivši da visok nivo estradiola i flavonoida pomaže povećanje broja spermatozoida i njihovu pokretljivost. Još jedna studija, sprovedena u Indiji, navodi da se polen datuline palme koristio u liječenju muške neplodnosti u tradicionalnoj medicini. Stoga, ukoliko tražite lakši način da povećate libido i seksualnu funkciju, mogli biste uzeti u obzir konzumiranje organskih datula, zahvaljujući njihovim afrodizijačkim svojstvima. Upotreba: Preko noći potopite šaku datula u svježe kozje mlijeko, potom ih izmiksajte u istom mlijeku, dodavši kardamom u prahu i med. Ipak, strogo se savjetuje konsultacija sa ljekarom prije nego odlučite da li je ovakav tretman dobar za vas.

Spriječite noćno sljepilo

Nedostatak vitamina A često je povezano sa noćnim sljepilom, uz druge simptome, kao što su suhe oči i povećan rizik od infekcije. Prema članku koji je napisao dr. H. A. Hajar Al Binali, hurme su bogate karotenoidima, koji pomažu kod sprečavanja noćnog sljepila, te očuvanja zdravog vida.

Liječenje hronične dijareje

Prema tekstu koji je objavio Medicinski centar pri Univerzitetu Columbia, namirnice bogate kalijem, poput hurmi, mogu pomoći kod zamjene i nadoknade elektrolita koje ste izgubili tokom hronične dijareje. Zahvaljujući velikom broju vlakana, datule mogu pomoći varenje, te ublažiti nepredvidivu prirodu hronične dijareje.

Antikancerogena svojstva

Mogu pomoći rad crijeva, te usporiti razvoj i širenje kolorektalnih ćelija raka. Studije ukazuju da suhe hurme pokazuju antitumornu aktivnost, iako tačan mehanizam ostaje nepoznat, te zahtijeva dodatna istraživanja.

Zdravlje kostiju

Sadrže bor, jedan od nutrijenata koji je potreban za zdravlje kostiju i hrskavičavo tkivo. Studija objavljena u časopisu Journal of Critical Reviews in Food Science and Nutrition sugerira da značajna količina minerala, poput fosfora, kalija, kalcija i magnezija pronađena u suhom voću, datule čini superhranom za jačanje kostiju te u borbi protiv bolnih i onesposobljavajućih stanja, poput osteoporoze.

Pomoć u olakšavanju simptoma SAR-a

Prema studiji izvedenoj 2012.,  mogu imati pozitivan učinak na sezonski alergijski rinitis (SAR). Objavljena u žurnalu Inflammatory Research, studija je zapravo otkrila da imunoterapija datulinom palmom uspješno snižava nekoliko markera upale kod pacijenata sa alergijskim rinitisom.

Važno upozorenje!

Imajte na umu da suhe datule imaju relativno visok nivo šećera i kalorija, koji mogu doprinijeti dobijanju na težini i drugim zdravstvenim problemima ukoliko se umjereno ne konzumiraju. Stoga, najbolje je jesti ih u umjerenoj količini te uživati u njima u vidu zdrave, izbalansirane ishrane.

Latest Posts

Raport

spot_img