Nedavno objavljeno

INZ sa 43 vrtića u svim općinama ZDK obilježio Svjetski dan oralnog zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja su ove godine u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zajednički obilježili sa ustanovama za predškolski odgoj djece, zdravstvenim stručnjacima iz cijelog Kantona, te kompanijom "Biassco" iz Usore, koja zastupa svjetski brend Curaprox.

– Pozvane su ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje u Kantonu da u najstarijim vrtićkim grupama organiziraju radionice ili posjete stomatološkim ambulantama  na ovu temu u periodu od krajem marta. Naš partner u zdravlju djece Curaprox  je i ove godine donirao 900 četkica koji su distribuirane ustanovama koje su obilježile svjetski dan oralnog zdravlja i koje tokom cijele godine nastoje promovisati zdrave navike kod djece. Zdrave navike se stječu u najranijem uzrastu  i iz tog razloga su predškolske ustanove naši najvažniji partneri u zdravlju koji mogu uticati na podizanje svijesti o značaju održavanja oralne higijene, prevenciji bolesti usne duplje i sticanju navike o redovnom pranju zubića, koje djeca nose u odrasloj dob, ističe Erna Terzić iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

U obilježavanju Svjetskog dana oralnog zdravlja učestvovale su 43 javne i privatne ustanove za predškolski odgoj u ZDK-u, te šesnaest ljekara stomatologa koji su u sklopu svojih stomatoloških ordinacija pružali besplatne radionice i stomatološke preglede najmlađim pacijentima i na taj način doprinijeli razvijanju svijesti oralnog zdravlja.

U projektu INZ-a su učestvovale stomatološke ordinacije “Dr. Neira Dizdarević”, “Dr. Beganović”, “Dr. Elma Avdić”, “D&N” i “Dr. Amila Mujčinović” Zenica, “Pink Dent” i “HD Dental studio” Kakanj, “Dr. Amra Čelebić” i “Dr. Hodžić” Visoko, “Dr. Mufti” Zavidovići, “Dr. Sandra Grgić” Usora, “Dr. Džana Kasumagić” Tešanj, “Dr. Mehić” Tešanj,  te Domovi zdravlja Breza, Vareš i Tešanj (Dr. Sadik Begović).

– Obilježavajući Sedmicu zdravlja željeli smo ukazati na značaj provođenja preventivnih pregleda, te ih učiniti dostupnim i  učenicima u školama. Jedan od aspekata tih pregleda uključivao je i vizuelni skrining pregled usne šupljine i zuba. Programom je obuhvaćeno pet škola, odnosno 247 učenika različitog uzrasta (od trećeg razreda osnovne škole do trećeg razreda srednje škole) Kod 42,5% učenika evidentirane su određene manje ili veće promjene na zubima, te su  isti upućeni na dalju dijagnostičku obradu u Službu za zubozdravstvenu zaštitu/stomatološku ordinaciju, ističu u INZ.

Ovo je jedan od dodatnih razloga zašto je navike o pravilnom održavanju oralne higijene i brige o oralnom zdravlju potrebno razvijati u što ranijoj životnoj dobi, a  ustanove za predškolski odgoj u tom pogledu imaju najvažniju ulogu. Oralno zdravlje mnogo je više od zdravih i lijepih zubi. Zdravlje cijelog organizma često zavisi upravo od tog, navode stručnjaci.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img