Nedavno objavljeno

MAID MIROJEVIĆ: Jedva čekam upoznati publiku s Kavaljerom

Sarajevski kantautor Maid Mirojević, čije je planove o promociji albuma poremetila pandemija, nestrpljivo iščekuje koncert kojim će predstaviti Kavaljera

Akademski muzičar, kontrabasist Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, još je 1999. godine prvim CD-om Bosno, imenom te zovem, privukao pažnju i dobio odlične kritike. Opjevao je tad bosanskohercegovačke pjesnike: Musu Ćazima Ćatića, Izeta Sarajlića, Nedžada Ibrišimovića, Aišu Zahirović, Admirala Mahića, Gorana Simića i Safeta Plakala. A narednim albumom Pjevam pjesnike pokazao raskošan talenat da uglazbi stihove Safvet-bega Bašagića, Alekse Šantića, Maka Dizdara i Tina Ujevića. Opjevao je Mirojević i Lorcu, Jesenjina i Rilkea, za čiju pjesmu je dobio posebnu zahvalnicu i novčanu podršku Goethe Instituta u Sarajevu. “Ovo je jedinstven i unikatan kantautorski rad koji sam posvetio pjevanoj poeziji i šansoni, a u koji sam uložio svoj ogroman trud”, kaže Mirojević.
Uz posebnu ljubav prema gitari i poeziji, Mirojević je dosad objavio četiri CD-a autorske i pjevane poezije. Dva albuma posvetio je kantautorskom radu, tako su i nastali Tragovi, a potom i Kavaljer, koji je objavio prije nepune dvije godine. Ovaj CD sadrži 11 pjesama za koje je tekst i muziku napisao Mirojević, a produkciju i aranžman potpisuje Adnan Dado Mušanović.

Tri dueta

Kao najbolje primljene kod publike izdvojile su se pjesme Neobično obična i Šibicari. Maid Mirojević je neumoran, snimio je i tri dueta: sa crnogorskim muzičarom Slobodanom Kovačevićem, članom nekadašnjih grupa More i Pro Arte, zatim s Enverom Lugavićem Kicetom te Ajselom Zoronjić. “Posebno mi je drago što su u zadnje vrijeme napisane dvije pohvalne recenzije o mom kantautorskom radu, i to iz pera muzičkih kritičara Dragutina Matoševića i Josipa Dujmovića.”
Bosanskohercegovački muzičar i muzički urednik i novinar Dragutin Matošević o Mirojeviću piše sljedeće: “Maidova je nesreća da djeluje u okruženju koje nedovoljno cijeni i razumije ono što on radi. Da je u nekim drugim zemljama – Kanadi, SAD-u, Francuskoj – već odavno bi imao status jednog Leonarda Cohena, jer Maid je uspio sačuvati konzistentnost muzičkog izraza i cijelo vrijeme biti svoj, prepoznatljiv.”
Mirojević je ponosan i radostan kad dobije reakciju od kolega o tome koliko je u interpretaciji originalan i iskren. “Kao neko ko pjeva poeziju i šansonu volim izvoditi žanrovski različite pjesme, od ljubavne šansone i bluza do tzv. angažovane šansone – o socijalnim temama, o ljudima bez morala i karaktera, o starim i nemoćnim osobama, o osobama sa problemima alkoholizma.”
Pandemija mu je, kao i svima nama, promijenila život i planove. “Malo prije pandemije sam se dogovorio s direktorom SARTR-a da napravim koncert u tom pozorištu, ali korona je sve poremetila”, kaže Maid koji se svesrdno nada da će nedaće proći te njemu i svima drugima omogućiti normalan rad. “I ja sam obolio od korone, bilo mi je mnogo teško, ali hvala Bogu ozdravio sam i željno čekam da publici predstavim nove pjesme sa CD-a Kavaljer.”

Gracija 421, april 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img