Crne ili zelene masline?

Postoji li razlika i koje su masline bolje?

Nedavno objavljeno

Osnovna razlika između zelenih i crnih maslina je u fazi zrenja ploda. Zelene su ubrane sa stabla još nezrele, prije nego što počne mijenjanje boje. Crna je zrela, odnosno prezrela, dok su crvenkaste masline ubrane tačno u trenutku zrenja. Što su masline tamnije, to im je meso mekše, a okus intenzivniji i gorči.

Nezrele zelene masline su čvrste i umjerena okusa, dok su crne opore. Ali zrele ili nezrele, netom ubrane masline iznimno su gorke. Kako bi postale ukusne, moraju prvo mjesece provesti u salamuri.

Neki proizvođači, međutim, nastoje premostiti dug proces sazrijevanja i zelene masline boje dopuštenim umjetnim bojama, poput željezovog glukonata. Bojenje maslina je zakonski dopušteno, ali to mora biti jasno istaknuto na deklaraciji proizvoda. A je li maslina obojena ili ne, vidi se po košpici. Crna maslina ima i crnu košpicu.

Crne masline imaju više ulja od zelenih, pa su samim tim i kaloričnije. Također, crne konzervirane masline u procesu prerade gube neka bitna svojstva, zato je uvijek bolje jesti zelene. No obje vrste obiluju brojnim antioksidansima i zdravim, hranjivim tvarima, među kojima se posebno ističu zdrave masti.

Ako ih kupujete konzervirane, najveći problem kod njihove konzumacije predstavlja so, pa ih treba dobro isprati prije jela.

Prethodni članakKralj aprilske trpeze
Naredni članakDžejla Glavović Očuz

Pročitaj još
Related

Savjeti stručnjaka: Kako izgleda pravilna prehrana ljeti

Voda i laganija hrana - Povišene ljetne temperature, koje rezultiraju...

Kako da ovog ljeta ostanete hidrirani

Iznenađujuće je koliko malo znamo o povezanosti hidratacije i...

Kukci napadaju!

Veliki problem u ljetnom periodu predstavljaju ubodi i ugrizi...

ŠTA JESTI I PITI NA VISOKIM TEMPERATURAMA: Namirnice za +30

Kao prvo, so, suhomesnati proizvodi, pržena i masna hrana...