Nedavno objavljeno

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega obilježava se od 2006. svakog drugog četvrtka u martu

Svjetski dan bubrega obilježava se od 2006. godine svakog drugog četvrtka u martu, a ove je godine to 9. mart. Cilj obilježavanja ovog dana je podići svijest o važnosti naših bubrega za naše zdravlje, opću svijest o važnosti očuvanja zdravlja bubrega i sprečavanju bolesti bubrega, od kojih prema procjeni boluje oko 10 % svjetske populacije.

Mnogi ljudi žive s nekom bolesti bubrega a da to ni ne znaju, dok same simptome pripisuju nekim drugim stanjima. Evo na šta treba obratiti pažnju: umor, manjak energije, poteškoće s koncentracijom, problemi sa spavanjem, suha koža koja svrbi, potreba za češćim mokrenjem, krv u urinu, pjenušav urin, “vrećice” oko očiju, natečeni gležnjevi i stopala, slab apetit, grčevi u mišićima, hipertenzija koja se teško kontrolira.

Pobrinite se za zdravlje vaših bubrega tako što ćete izbjegavati konzumiranje nekih namirnica ukoliko ste skloni bubrežnim kamencima i drugim bubrežnim bolestima. Avokado sadrži visok udio kalija, a ako pretjerate, to se neće dobro odraziti na bubrege. Potom kafa: kofein može pogoršati hronične bubrežne bolesti te povećati rizik od nastanka kamenaca. Pretjerana konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda može potaknuti izlučivanje kalcija putem mokraće, što je povezano s većim stvaranjem bubrežnog kamenca.

Peršun potiče izlučivanje viška vode iz organizma, pa je zato koristan za zdravlje mjehura i bubrega. Pomaže kod upale prostate, natečenih nogu, natečenih kapaka, a pozitivno djeluje i na rad jetre. Tradicionalna medicina preporučuje čaj od peršuna kod pojave artritisa, gihta, upala usne šupljine, bubrega i mjehura. Često se koristi i za ublažavanje gastritisa. Čaj se pije najčešće kod upala mjehura jer svojim svojstvom brzog izbacivanja vode iz organizma čisti mokraćne kanale i ispira bakterije. Osim što potiče izlučivanje vode, potiče i izlučivanje soli u organizmu pa tako kontroliše krvni pritisak.

Latest Posts

Raport

spot_img