Nedavno objavljeno

Zajedništvom do bolje budućnosti

Žene žrtve rata iz sela Šćipe, Here i Kute u općini Prozor-Rama ujedinile su se u zajedničkim nastojanjima shvativši da udruženim radom, međusobnom podrškom, kao i saradnjom sa ženama iz obližnjih katoličkih sela mogu ostvariti puno više nego kada djeluju samostalno

Napisala Lejla Lojo-Karamehmedović

Porodice u selima Šćipe, Here i Kute, koja pripadaju općini Prozor-Rama, uglavnom žive od vlastitog rada i onoga što uzgoje baveći se poljoprivredom i stočarstvom. Još od završetka rata, borba za egzistenciju je svakodnevna, tek pokoji član porodice je zaposlen, ali ispodprosječna primanja nisu dovoljna za izdržavanje višečlanih porodica. Zbog toga su, nerijetko, žene stub kuće i one na čiji se rad oslanja cijela porodica.
Kako bi unaprijedile kvalitet života, rado su pristale biti učesnice projekta “Ustani: za veću socijalnu zaštitu”, koji implementira Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku međunarodne nevladine organizacije AMICA e.V iz Freiburga i Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Jedan od ciljeva projekta je osnaživanje žena žrtava rata da postanu aktivne članice lokalnih zajednica.

“Već na prvom sastanku sam znala da želim postati dijelom ove priče”, priča nam A. B., 43-godišnja domaćica iz sela Šćipe (identitet poznat redakciji). Muž joj je tek dobio posao, a dotad je sedmočlana porodica živjela isključivo od njihovog rada na njivi i u štali.
A. se, poput ostalih žena u selu, bavi najviše proizvodnjom mliječnih proizvoda. Nadaleko je čuven njen masni sir koji prodaje u Jablanici, Prozoru, Mostaru, Konjicu, i za koji, kaže, uvijek ima mušterije. Većoj proizvodnji i izvjesnijoj budućnosti svakako je doprinijela i jedna krava više, koju je dobila u okviru ovog projekta. “Posla uvijek ima, samo treba željeti i raditi. Volim raditi i ništa mi nije teško. U štali sam već ujutro i moram odvojiti najmanje sat vremena da namirim stoku, a onda se posvetim preradi mlijeka. Uzgajamo voće i povrće, imam tri krave i pravim i prodajem mliječne proizvode, a ljeti beremo maline, borovnice i smreku, pa prodajemo”, priča nam naša sugovornica i dodaje da za žene u selu posebnu ulogu imaju sajmovi na kojima imaju priliku izložiti svoje proizvode.

Radionice pomirenja

Zahvaljujući projektu “Ustani: za veću socijalnu zaštitu”, učestvovale su na Sajmu šljive u Prozoru, Hercegovačkim plodovima Mediterana u Stocu te na Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu. “To je prilika da pokažemo šta sve znamo napraviti i šta sve možemo ponuditi puno dalje od naših sela, bilo da se radi o sokovima, džemovima, pekmezima ili mliječnim proizvodima i ručnim radovima, kojima se također bavimo”, govori nam.
Žene iz ovih sela okupljaju se u okviru “Malog ženskog kutka”, gdje razmjenjuju iskustva i dogovaraju nove saradnje. U selu Here sagrađen je i stambeni objekat, kao i dječije igralište, koji će biti baza za njihova okupljanja, osnaživanje i međusobnu podršku. “Sigurni smo da će se ovdje roditi mnoge ideje koje će nas u budućnosti učiniti još ekonomski snažnijim”, poručuju nam.
Tokom prošle godine održane su dvije radionice pomirenja, te su se, prvi put nakon rata, susrele žene iz muslimanskih i katoličkih porodica. Radionice su bile odlična prilika za uvezivanje, razmjenu mišljenja i iskustava te dogovore zajedničkih projekata. “Najviše se traže organski i ekološki uzgojeni proizvodi. Zajedničkom inicijativom možemo doprinijeti boljoj prodaji naših proizvoda. Odlučile smo tražiti od načelnika općine prostor na tržnici koja je u izgradnji kako bismo zajedno prodavale proizvode svih žena, i muslimanki i katolkinja. Vjerujemo da ćemo ostvariti ovu našu ideju i uspjeti u zajedničkom djelovanju”, kažu žene iz sela Šćipe, Here i Kute.n

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img