Nedavno objavljeno

Kousha mashi

Ovo sirijsko jelo jako podsjeća na naše punjene tikvice, ali mu istočnjački šmek daje poprilična količina mente i korijandera

POTREBNO:
10 malih tikvica, dugačkih približno 10 cm,
so,
2 kašike paradajz pirea,
domaći jogurt za posluženje;
punjenje:
1 šolja (200 g) oprane riže dugog zrna,
250 g mljevene govedine,
1 srednji paradajz,
izrezan na kocke,
½ glavice crnog luka,
izrezanog na kocke,
⅓ šolje isjeckanog peršuna,
po ⅓ šolje isjeckane mente i korijandera,
¼ kašičice mljevenog čilija,
1 kašičica baharate,
arapske mješavine začina,
1 kašičica kumina,
½ kašičice svježeg crnog bibera,
2 kašičice soli,
20 g putera,
2 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA: Dobro izmiješajte sastojke za punjenje. Sa tikvica odsijecite vrhove sa oba kraja i pažljivo izvadite sredinu. (Sadržaj koji ste izvadili sačuvajte za neko drugo jelo, poput omleta.) Posudu napunite vodom i dodajte kašičicu soli, u toj vodi isperite tikvice da bi ostale čvrste tokom kuhanja, a zatim ih ocijedite. Tikvice filujte tako da ostavite 1 cm slobodnog prostora na vrhu, jer će se punjenje na visokoj temperaturi proširiti. Lupnite ih povremeno po radnoj površini kako bi se punjenje bolje sleglo. Ukoliko vam ostane punjenja, od njega možete napraviti ćufte. U veliku šerpu nalijte vode i dodajte 2 kašike soli i paradajz pire. Zatim ubacite filovane tikvice i ćufte te ih kuhajte dok ne proključaju. Kuhajte na nižoj vatri otprilike sat vremena i pustite da voda prilično ispari. Servirajte sa malo safta u kojem su se tikvice kuhale i jogurtom.

Latest Posts

Raport

spot_img