Nedavno objavljeno

Jedna potpuno drugačija noć Oscara

Prošla je još jedna dodjela najvažnijih filmskih nagrada, a ostat će upamćena po – šamaru

Puno je toga bilo drugačije u noći dodjele Oscara. Za početak, Američka filmska akademija izbacila je iz glavnog programa osam kategorija. Dodjela nagrada za najbolji kratki dokumentarni, igrani i animirani film, montažu, šminku, originalnu muziku, scenografiju i zvuk, održala se i snimila ranije, uz samo spominjanje tokom glavne večeri.
Po prvi put u historiji, ceremoniju dodjele vodile su tri žene: komičarke i glumice Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes. Novozelanđanka Jane Campion (67) tu je noć obilježila i kao prva žena u historiji s dvije nominacije za najbolju režiju; prvi put je bila nominirana davne 1993. za film Piano, koji je osvojio Oscara za najbolji scenarij. Ovoga puta, Campion je proglašena najboljom rediteljicom za film Šape pasje.
Naučnofantastični hit Dina Denisa Villeneuvea dobio je čak šest nagrada, ali nijednu onu najvažniju, ako tako možemo reći. Pobijedio je u kategorijama: zvuk, muzika, scenografija, fotografija, vizuelni efekti i montaža. Tri je Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca (Troy Kotsur), odnio film CODA (skraćenica za “djecu gluhih odraslih osoba”, koji govori o djevojci Ruby, kćerki gluhih roditelja, koja pokušava pomoći porodici u poslu pokušavajući se pritom baviti muzikom.
Oscara za najbolju sporednu glumicu dobila je Ariana DeBose za ulogu u Priči sa zapadne strane, koju je režirao Steven Spielberg. Najboljom glumicom proglašena je Jessica Chastain za ulogu televizijske propovjednice Tammy Faye Baker u biografskom filmu Oči Tammy Faye.

Japanski film Drive my car najbolji je u kategoriji stranog filma, Kenneth Branagh dobio je nagradu za najbolji izvorni scenarij za film Belfast, dok je No Time to Die, pjesma Billie Eilish i Finneasa O’Connella iz istoimenog filma o agentu 007 dobila Oscara za najbolju pjesmu.

Šamar Willa Smitha

Will Smith (53) ovjenčao se svojim prvim Oscarom za ulogu oca teniserki Serene i Venus Williams u Kralju Richardu. I podijelio Ameriku. Naime, Smith je, na iznenađenje publike kako u dvorani tako i na malim ekranima, burno reagirao na šalu koju je izrekao komičar Chris Rock nazvavši Smithovu suprugu Jadu Pinkett Smith “G. I. Jane”, aludirajući na junakinju poznatu po izbrijanoj glavi koju je u akcijskom hitu 1997. utjelovila Demi Moore. Jada je još ranije javno objavila kako pati od alopecije, stanja u kojem imunosistem napadne folikule dlake izazivajući gubitak kose. Smith je izašao na scenu i ošamario Rocka. Ovaj incident bacio je sjenu na cijelu ceremoniju, te je bio najspominjanija tema sa dodjele Oscara. Reći ćemo samo da niti je Chris imao pravo na lošu šalu, s obzirom na zdravstveno stanje njegove kolegice Jade, niti je Will trebao sebi dozvoliti nasilan ispad. A bilo je i onih koji su tvrdili da je sve iscenirano.
Na kraju, valja reći kako se, iako je na njegovom javljanju uživo insistirao glumac Sean Penn, nije pojavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Ne postoji ništa važnije od toga da mu Akademija da priliku da nam se obrati”, kazao je za CNN. Penn, koji je boravio u Ukrajini početkom rata jer je snimao dokumentarac, najavio je čak i kako će rastopiti svojih pet Oscara ukoliko se to ne desi. Ceremonija dodjele, ipak, nije prošla bez solidarisanja s Ukrajinom: upriličena je minuta šutnje, uz poruku kojom se poziva na pružanje pomoći toj zemlji izloženoj ruskoj agresiji. (Foto Profimedia)n

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img