Nedavno objavljeno

Bosanac Bojan Mustur je prva osoba na svijetu koja je magistrirala na temu FIFA World Cup Qatar 2022TM

Mustur planira da na doktorskim studijama razvija istu temu, FIFA World Cup Qatar 2022TM

Bojan Mustur je državljanin Bosne i Hercegovine koji živi i radi u glavnom gradu Katara, Dohi, od 2017. godine. Nedavno je na Fakultetu za sport u Beogradu, u okviru Master studija, Menadžment u sportu, odbranio rad na temu Menadžment organizacije FIFA World Cup Qatar 2022TM. To je Bojanu drugi Master rad. Prvi je odbranio 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za Produkt dizajn. Tada je tema njegovog rada bila Digitalna scenografija za pozorište, film i televiziju.

Veoma sam zadovoljan svojim cjelokupnim radom, jer je to bio plod višegodišnjeg istraživanja, tačnije od 2017. godine kada sam prvi put došao u Katar. Prema mojim trenutnim saznanjima, prva sam osoba na svijetu koja je magistrirala na ovu temu, FIFA World Cup Qatar 2022TM. Mislim da je to izvanredan uspjeh. Također, to je veoma bitno i za Katar kao zemlju organizatora prvog FIFA World CupTM igranog na Bliskom istoku i u arapskom svijetu.

Rad sadrži oko 100 stranica, a pomno prati historijske činjenice o Kataru kao zemlji, razvoju fudbala i domaće nacionalne selekcije, stadionima za FIFA World Cup TM, infrastrukturi, itd. Želim da naglasim da sam kompletan autor rada, koji zapravo obuhvata dizajn, fotografiju i tekst. 

Koristim ovu priliku da se zahvalim velikom fudbalskom treneru, učesniku pet vezanih FIFA World CupTM (sa pet različitih nacionalnih selekcija) i predivnom čovjeku, Bori Milutinoviću, koji više od deset godina živi i radi u Dohi. Bora mi je mnogo pomogao u istraživanju.

Također, zahvaljujem se i svim ljudima iz QNB Qatar Stars League, Qatar Football Association, and Supreme Committee for Delivery and Legacy-SC, koji su mi omogućili sve relevantne informacije o historiji i razvoju katarskog fudbala.

Bojan Mustur je u protekloj godini paralelno radio na Master studijama, kao i na Professional Diploma Programme in Major Events Management na Josoor Institute u Dohi. Diploma se radi u saradnji sa SDA Bocconi School of Management u Milanu i tijelom koje organizuje FIFA World Cup Qatar 2022TM, Supreme Committee for Delivery and Legacy-SC u Dohi. Mustur planira da u skorijoj budućnosti nastavi svoje školovanje.

Tokom mog studija, obje diplome su nadopunjavale jedna drugu. Mislim da je to bila dobra odluka i fantastičan spoj, a sa druge strane veoma naporno sa mnogo odricanja.

Želja mi je da upišem doktorske studije. Volio bih da nastavim da razvijam temu sa master studija. O Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru ima još mnogo toga da se kaže, ponajviše nakon završetka samog turnira. Drago mi je da sam u posljednjih pet godina svjedočio velikom progresu i napretku u Kataru, kao i na koji način se fudbal ili generalno sport razvijaju. Raduje me činjenica da ću biti u Kataru za vrijeme odigravanja najvećeg sportskog događaja u historiji Katara i cijelog regiona.

Također, presretan sam jer se moja jedina kćerka Una rodila baš u Kataru. Želja moje porodice je da ostanemo da živimo u ovoj divnoj zemlji koja daje velike mogućnosti. Nadam se da ćemo ostati u Dohi barem do Azijskih igara 2030. godine. Smatram da će to biti veličanstven sportski događaj. Katar to svakako i zaslužuje!

Latest Posts

Raport

spot_img