Nedavno objavljeno

Bakterije u kuhinji

Čak i naizgled besprijekorno čista kuhinja može biti prepuna bakterija i klica koje se nalaze na potpuno neočekivanim mjestima. Ovi opaki organizmi koji izazivaju razne bolesti šire s nevjerojatnom brzinom do daske za rezanje, ručki na ladicama, pribora za jelo, do hrane koju jedete. Jeste li još uvijek uvjereni kako vam je kuhinja potpuno čista i sigurna?

Mikrobe se ne može vidjeti golim okom, stoga nakon čišćenja koje nije dovoljno temeljito umjesto dezinficiranja kuhinje završimo s klicama raširenim po cijeloj kuhinji. No, nema razloga za paniku, piše Yahoo Shine – stručnjaci tvrde kako s malo opreznosti i pripreme možemo kuhinju u sve stvari i njoj lako održavati čistim i dezinficiranima.

Ručka na vratima hladnjaka

Mikrobi koji žive na pilećem, svinjećem i goveđem mesu, gotovo uvijek se mogu pronaći i na ručki hladnjaka, tvrdi doktor Eric E. Schadt, predsjednik odjela genetike i genomike na Mount Sinai School of Medicine. Blogerica Jo Dickerson slaže se s doktorom Eric E. Schadtom, napominjući kako je najveći problem u kuhinji križana kontaminacija. ‘Ljudi najvjerojatnije naprave nekoliko puta na dan križanu kontaminaciju, a da toga nisu ni svjesni. Na primjer, ako za obrok pripremate piletinu i posegnete u ladicu za nožem ili vilicom, ostavit ćete mikrobe na ručki ladice, ali i u unutrašnjosti ladice’, kaže blogerica Dickerson.

Pranje ruku najbrži je i najučinkovitiji način sprečavanja kontaminacije, no problem je to što veliki broj ljudi još ne zna pravilno oprati ruke, upozorava doktorica Ellen Neuhaus, direktorica odjela za zarazne bolesti u Eastern Connecticut Health Network u Vernonu. ‘Pravilan način je prati ruke vodom i sapunom petnaest sekundi, a slavinu zatvoriti papirnatim ručnikom’, savjetuje Ellen Neuhaus.

Voda iz slavine

Čista voda je neophodna u pripremi hrane, no to se često uzima zdravo za gotovo te se u određenim situacijama treba ponašati opreznije, posebice u vrijeme obilnih kiša ako za kuhanje koristite vodu na čiji izvor mogu utjecati toksini u tlu ili pak septičke jame. Voda iz gradskog vodovoda može biti zaražena zbog slomljene cijevi ili značajnije poplave. U svakom slučaju, preporučljivo redovito je testirati kvalitetu i čistoću vode, a ako i najmanje sumnjate u njezinu kvalitetu, koristite flaširanu vodu.

‘Zapamtite, sve što koristite u pripremi hranu potencijalno će ostaviti čestice u hrani. Kada nešto kuhate u vodi, voda prodire u namirnice i sve što se nalazi u vodi dospjet će i u hranu koju jedete’, upozorila je šefica kuhinje Moira Parker iz Vancouvera.

Kuhinjske krpe

Ljudi obično misle kako se bakterije ne nalaze na kuhinjskim krpama, jer njima obično brišu oprane tanjure ili ruke. Međutim, nakon brisanja suđa kuhinjske krpe su mokre, a vlaga i viša temperatura koja vlada u kuhinji čine ih odličnom podlogom za razvoj mikroorganizama. Stoga kuhinjske krpe treba redovito mijenjati, a one prljave prati u dezinfekcijskom sredstvu.

Kuhinjske spužve

Samo zato što za čišćenje kuhinjskih površina koristite spužvicu ne znači da su te iste plohe čiste. Naime, upravo su spužve jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji. ‘Jedna od najčešćih pogrešaka koju ljudi čine je da istom spužvom brišu sudoper i kuhinjske ormariće. Sudoper u kuhinji je jedno od najprljavijih mjesta u vašem domu i prepun je opasnih bakterija i klica, poput E.coli i salmonele. Stoga sigurno ne želite prebrisati sudoper i nakon toga te klice proširiti na druge površine, posebice one plohe na kojima pripremate hranu.

Najjednostavniji način rješavanja ovog problema je redovito mijenjanje spužvica, a ako zaboravite kupiti novu, staru spužvu dezinficirajte toplinom. ‘Spužvu stavite u mikrovalnu. Visoka temperatura će uništiti veliki dio mikroba’, savjetuje Angela Mariani, profesorica biologije na Sveučilištu Maryland.

Odvod u sudoperu

Samo zato prljavštinu ne možete vidjeti, to ne znači da ona ne postoji, a unutarnji dio odvoda sudopera prilikom čišćenja kuhinje često zaboravljamo. Međutim, upravo taj tamni i vlažni dio vaše kuhinje je i više no savršeno mjesto za razvijanje plijesni i bakterija. Što dulje rastu u odvodu, bakterija i plijesan se mogu proširit po ostatku kuhinje, ali i omogućiti razvoj crva, a čak su i žohari i mravi skloni tamnim i vlažnim mjestima.

Najbolji način rješavanja ovoga probleme i prijeko potrebne prevencije je jednom u tjedan dana kipuću vodu izliti u odvod kako biste uništili sve mikrobe koji se ondje razvijaju, a ostatke prljavštine vrlo učinkovito uništava varikina.

Latest Posts

Raport

spot_img