Nedavno objavljeno

Proljeće je 20. u martu

Proljetna ravnodnevnica ili proljetni ekvinocij prvi je dan proljeća, danas stiže u 16.33 sati i karakteriše je jednako trajanje dana i noći. Evo kako je dočekuju astrolozi, te kakva su vjerovanja vezana za ovaj dan

Danas u 16 sati i 33 minute stiže proljeće! Iako smo učili da sva godišnja doba; osim jeseni koja počinje 23.; počinju 21. u mjesecu, otkriveno je da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije, zbog dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba; meteorološke i astronomske.

Meteorolozi posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema ovoj metodi se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri mjeseca. Tom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja. Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stepeni u odnosu na orbitu oko Sunca; pa nam zato ove godine proljeće stiže danas a ne sutra.

Za one koji vole znati šta to znači u astrološkom smislu evo detalja: danas Sunce ulazi u prvi znak horoskopa, Ovna. Ovaj događaj označava promjenu godišnjih doba kao i početak astrološke nove godine. Za ekvinocij 2022. imamo nula velikih planeta u retrogradnom kretanju pa imamo snažnu energiju koja se kreće naprijed, koja nam daje polet za obavljanje stvari i napredak. Ovo je naša prilika da gledamo naprijed u budućnost i da shvatimo šta možemo učiniti s mjestom na kojem se nalazimo danas.

Proljetni ekvinocij je vrijeme ponovnog rađanja za cijeli život na planeti. To je snažan dan za obnovu, nove početke, svježu energiju i promjenu perspektive.

Proljetna ravnodnevnica je vrijeme da organizirate život, ostavite loše iza sebe i zakoračite u budućnost bez osvrtanja. Razmislite – šta  želim? Šta bih volio raditi? Koja je moja životna misija? Kako želim napredovati u bliskoj budućnosti?

Mnoga su vjerovanja vezana uz proljetnu ravnodnevnicu. U starom Rimu obilježavala je početak nove godine, a stari Kelti su proljetnu ravnodnevnicu slavili kao uskrsnuće Sunca. Neopagani se još i danas na dan proljetne ravnodnevnice okupljaju u Stonehengeu, koji je konstruisan tako da se u zoru proljetne ravnodnevnice Sunce uzdiže iznad menhira. Tada hiljade ljudi slavi život i moli drevne druidske molitve.

 

Latest Posts

Raport

spot_img