Ovacije za Heddu Gabler

U Narodnom pozorištu Sarajevo je emotivno, uz ovacije i aplauze ispraćena premijera drame Hedda Gabler koju je utjelovila glumica Mona Muratović

Nedavno objavljeno

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno izvedena drama  Henrika Ibsena „Hedda Gabler“ u režiji Nermina Hamzagića. Za premijeru se tražila karta više, a dokaz tome je i puna pozorišna sala. Emocije, aplauzi i ovacije, najbolja su nagrada za glumice i glumce kao i za autorski tim. Nakon premijere mogli su se čuti samo pozitivni komentari kako uživo tako i na društvenim mrežama:

“Narodno pozorište Sarajevo u kojem žene govore. Mona Muratović i Belma Salkunić svjetske, a naše. Aktuelan Ibsenov tekst. Heddina kuća od stakla. Kostim potpuno usklađen. I nadasve tiha, dokumentarna glumačka bravura, puna daha, puna tišine, puna obično, ni po čemu spektakularnog ljudskoj jecaja. Od početka do kraja. Bravo!”

“Sjajna Mona Muratović u ulozi Hedde Gabler, kao da je Ibsen za nju pisao lik”.

Drama Hedda Gabler je šesta premijera koju Narodno pozorište Sarajevo realizuje u ovoj umjetničkoj sezoni.  Režiju potpisuje Nermin Hamzagić, a dramaturgiju i adaptaciju Asja Krsmanović. Scenografiju, koju je oduševila publiku, radila je Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj. Koreografiju i muziku potpisuje Thomas Steyaert.  U predstavi igraju: Mona Muratović, Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija. Prva repriza na repertoaru je večeras, 19. marta u 19.30 minuta.

Pročitaj još
Related

FRANCES MCDORMAND PUBLICI PREDSTAVILA “ZEMLJU NOMADA” I ODRŽALA MASTERCLASS ZA GLUMCE IZ REGIJE

Održan je masterclass Joela Coena uz moderatora Pawela Pawlikowskog....

Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo...

Sportsko plesni klub Astorija proslavio 25. rođendan 

Dvije i po decenije uspješnog rada, plesa, takmičenja i...