Nedavno objavljeno

Ovacije za Heddu Gabler

U Narodnom pozorištu Sarajevo je emotivno, uz ovacije i aplauze ispraćena premijera drame Hedda Gabler koju je utjelovila glumica Mona Muratović

Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo premijerno izvedena drama  Henrika Ibsena „Hedda Gabler“ u režiji Nermina Hamzagića. Za premijeru se tražila karta više, a dokaz tome je i puna pozorišna sala. Emocije, aplauzi i ovacije, najbolja su nagrada za glumice i glumce kao i za autorski tim. Nakon premijere mogli su se čuti samo pozitivni komentari kako uživo tako i na društvenim mrežama:

“Narodno pozorište Sarajevo u kojem žene govore. Mona Muratović i Belma Salkunić svjetske, a naše. Aktuelan Ibsenov tekst. Heddina kuća od stakla. Kostim potpuno usklađen. I nadasve tiha, dokumentarna glumačka bravura, puna daha, puna tišine, puna obično, ni po čemu spektakularnog ljudskoj jecaja. Od početka do kraja. Bravo!”

“Sjajna Mona Muratović u ulozi Hedde Gabler, kao da je Ibsen za nju pisao lik”.

Drama Hedda Gabler je šesta premijera koju Narodno pozorište Sarajevo realizuje u ovoj umjetničkoj sezoni.  Režiju potpisuje Nermin Hamzagić, a dramaturgiju i adaptaciju Asja Krsmanović. Scenografiju, koju je oduševila publiku, radila je Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj. Koreografiju i muziku potpisuje Thomas Steyaert.  U predstavi igraju: Mona Muratović, Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija. Prva repriza na repertoaru je večeras, 19. marta u 19.30 minuta.

Latest Posts

Raport

spot_img