Nedavno objavljeno

Sedam najčešćih zabluda o vježbanju

Iako se vjeruje da bez boli za vrijeme vježbanja nema dobrih rezultata, to je samo još jedan od velikih mitova o vježbanju

1. Ako žena diže tegove, dobit će muškobanjastu muskulaturu

Istina je da žene imaju previše estrogena da bi izgradile pretjeranu mišićnu masu. Muškarci mogu brže izgraditi jake mišiće zbog velike količine testosterona. Dakle, ne plašite se vježbi s utezima, jer su one od vitalnog značaja za smanjenje tjelesnih masnoća, povećanje mišićne mase i učinkovito sagorijevanje kalorija tijekom cijelog dana, savjetuje trenerica fitnesa Estelle Underwood za Huffington Post.

2. Vježbanje samo jednog područja riješit će probleme

To je apsolutno netočno. Ne postoje vježbe kojima možete smanjiti ili tonirati samo određene dijelove. Vrlo često ljudi traže vježbe pomoću kojih će smanjiti masnoće na određenim dijelovima tijela kao što su struk, trbuh ili tricepsi. No vježbajući samo određeni dio tijela, izgradit ćete mišićnu masu na tom području i ono će izgledati vitkije ili tanje tek kad uspijete skinuti sve masne naslage iznad mišića. To se postiže kombinacijom kardio-vježbi i treninga ukupne tjelesne snage kako bi se stvorila metabolički aktivna masa. Puno je pametnije da se usredotočite na treninge cijelog tijela nego samo na jednu problematičnu točku.

3. Tjelesna težina je najbolji pokazatelj učinkovitosti vašeg programa vježbanja

Mršavljenje je posljednja stvar pomoću koje biste trebali provjeriti pozitivne promjene koje nosi vježbanje. Ne morate redovito stajati na vagu, jer težina nije dobar pokazatelj promjena. Trebali biste se više fokusirati na količinu masti i kako vam stoji odjeća, jer je mišićna masa gušća, kompaktnija i teža od masnoća. Vjerojatno ćete prije primijetiti kako vam struk postaje uži ili kako vaše tijelo dobiva tonus nego što ćete uočiti drastične promjene na vagi. Nemojte mjeriti kilograme, nego izmjerite bazičnu količinu tjelesnih masnoća.

4. Bez boli nema rezultata

Iako se mnogi treneri fitnesa zaklinju u tu mantru, bol nije dobar pokazatelj programa vježbanja. Ako radite s trenerom koji vas forsira do boli, pronađite drugoga! Vježbanje morate izdržati kako bi bilo uspješno, a bol će sigurno dovesti do prekida vježbanja zbog ozljede ili umora. Treba imati na umu da bol može biti znak upozorenja iscrpljenosti mišića ili problema s ligamentima. Budite pametni i razlikujte osjećaj neugode i bol. Neugoda je prihvatljiva kod jačih treninga, bol nije.

5. Vaš kardio-stroj precizno broji kalorije ste sagorjeli

Ove brojke ne znače ništa, a brojači kalorija često dovode u zabludu. Potpuno je nemoguće da stroj točno izračuna koliko ste kalorija sagorjeli, bez istodobnog unosa podataka o vašoj težini, spolu i sastavu tijela. Što vaše tijelo ima manje masti, više ćete kalorija sagorijevati. Dakle, netko s većim postotkom tjelesne masti sagorjet će na istom stroju manje kalorija nego netko s manje masnog tkiva. Ne uznemiravajte se ako ste trčali 30 minuta na pokretnoj traci, a stroj je izračunao razočaravajući broj kalorija. Radite li vježbe u intervalima, vi ćete sagorijevati kalorije i nakon što siđete s toga stroja.

6. Nošenje utega za noge i ruke dok hodate ili trčite potaknut će višestruke pozitivne efekte

Nemojte to raditi. Nošenjem utega, dok šećete ili trčite, riskirate ozljedu zglobova, živaca i mišića jer mijenjate svoj normalan hod i obrazac pokreta. Postoje sigurniji načini da povećate aerobni kapacitet, snagu i sagorijevanje kalorija. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, ovo nije jedan od tih. Ako stvarno želite dodati utege dok trčite, pokušajte nositi prsluk s utezima. Tako ćete ravnomjernije rasporediti težinu i izbjeći ozljede.

7. Bol mišića nakon vježbanja uzrokuje mliječna kiselina

Ovo je još jedan mit. Mliječna kiselina je nusprodukt treninga s utezima, ali nestaje ubrzo nakon što ste završili trening. Bol mišića je rezultat mikroskopskog kidanja tkiva mišića. Iako to zvuči loše, kidanje tkiva mišića je dobra stvar, jer se to treba dogoditi prije nego što vaši mišići ojačaju, objašnjava Huffington Post.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img