Nedavno objavljeno

Pet savjeta kako da uštedite energiju kada koristite veš mašinu

Kućni uređaji i način na koji ih koristimo igraju veliku ulogu u našem uticaju na klimu, ali i u iznosu računa za struju, zbog čega je energetska efikasnost kućnih aparata jedan od najbitnijih zahtjeva svakog savremenog domaćinstva. Savremena tehnologija i česta potreba za korištenjem veš mašine donosi izazov kako uštedjeti energiju, a oprati sav veš. Osim nove energetski efikasne mašine, racionalnim korištenjem i sami možemo tome doprinijeti. Evo nekoliko savjeta kako uštedjeti tokom pranja veša:

1. Perite na nižoj temperaturi

Osnovni faktor koji utiče na energetske performanse je temperatura. Struju ćete uštedjeti ako perete odjeću na nižoj temperaturi , a da biste mogli češće koristiti niže temperature, odvajajte manje zaprljan veš od onog koji zahtjeva temeljnije pranje.

2. Koristite kraće vrijeme pranja

Većinu odjeće potrebno je samo osvježiti i nježno oprati. Za pranje manje prljavog veša odaberite kraće vrijeme pranja. Najnaprednije, poput QuickDrive™ tehnologije novog modela Samsung WW9800T, mogu skratiti vrijeme pranja do 50, a potrošnju energije do 20 posto.

3. Priključite mašinu na dovod tople vode ili perite veš u hladnoj vodi

Veš mašine koriste najviše energije za zagrijavanje vode, pa ako možete priključite je na dovod tople vode i značajno smanjite potrošnju energije. Uz tehnologiju kao što je EcoBubble™ Samsung veš mašine WW9800T zagrijavanje vode često i nije potrebno, jer ova tehnologija pojačava učinak deterdženta koji je efikasan i u hladnoj vodi.

4. Ne uključujte mašinu ako nemate dovoljno veša u bubnju

Ako stavite premalo veša smanjujete efikasnost ciklusa pranja, jer mašine obično koriste istu količinu vode i energije i za upola napunjen bubanj. Ako je bubanj prenatrpan neće dobro oprati veš, pa je preporuka puniti ga do 80 posto. Mogućnost za pogrešnu procjenu manja je kod Samsung WW9800T, čiji se bubanj okreće nezavisno od svog zadnjeg dijela, stvara dinamičnije pokrete, a rezultat je temeljnije opran veš. Specijalni Samsung Digital Inverter kompresor povećava energetsku efikasnost korištenjem jakih magneta za bolje performanse i tiši ciklus pranja.

5. Ne koristite previše deterdženta i birajte adekvatne programe pranja

Prevelika količina praška zahtijevaće dodatno ispiranje, pa će mašina samim tim teže oprati veš, zbog toga je bitno ne pretjerivati sa praškom. Prije pranja odvojite veš po vrstama materijala kako biste mogli izabrati najadekvatniji program pranja. AI Wash opcija mašine WW9800T koristi senzore kako bi detektovala težinu i vrstu materijala veša koji je u bubnju, dok AI Control eliminiše potrebu korisnika da listaju dostupne programe i nađu onaj koji im je potreban.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img