Nedavno objavljeno

Stiže nam Hedda Gabler

Danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana press-konferencija povodom premijere dramske predstave „Hedda Gabler“ u režiji Nermina Hamzagića koja je na repertoaru sutra, 18. marta u 19.30 sati.

Na press – konferecniji su govorili direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić koji je, između ostalog rekao: „Za  svako pozorište je posebno uzbuđenje na scenu postavljati velike dramske tekstove koji imaju senzibilitet našeg vremena. Takva drama je Hedda Gabler, zasigurno jedan od najmodernijih klasičnih tekstova sa intrigantnim ženskim likom čija se egzistencija na sceni s razlogom uspoređuje sa velikim, munkovskim krikom; sa intenzitetom koji vibrira ehom pobunjenice spram mučnog i dosadnog svijeta. Heddina subverzija usmjerena je prema savremenoj egzistencijalnoj drami rutiniranog života koji guši dušu i zarobljava um. Pamtljive su scene koje filozofiju dosade glavne junakinje čine akutnim slučajem u svijetu isprazne zabave salonskih kružoka lišenih smisla. I naša predstava ostat će upamćena po Heddi Gabler, antijunakinji duboko tužnog izraza, koja se nije dala egzistencijalno zatvoriti u jednoj očekivanoj perspektivi žene od strane malograđanskog i konformističkog društva.“

Umjetnička direktorica drame, glumica Vedrana Božinović istakla je kako je Hedda Gabler važna za vrijeme u kojem živimo: „Ovo je jednako uzbudljiv komad danas, jednako skandalozan i provokativan kao i onda kada je nastajao. Ovo je komad o tome kako neko u 24 sata može uništiti cijeli svijet oko sebe, svijet ambicija i straha od odbačenosti, svijet prosječnosti i malograđanštine, ali i strašan podsjetnik na to da je jedini bijeg iz zatvora koji sagradimo oko sebe to da ćemo biti uništeni zajedno sa njim.”

„Namjerno ni u jednom trenutku nisam upotrijebila tu strašnu riječ na f. Ibzen se često od strane teoretičara smatra feminističkim piscem. Možda zato jer žene u njegovim komadima imaju glas i stav. U NPS nećemo pričati o feminizmu. Radit ćemo ga. I to tako da ćemo u vremenu koje dolazi i u sezonama koje su pred nama dati priliku svim veličanstvenim glumicama koje imamo u ansamblu da igraju ženske likove sa stavom i glasom.“ – dodala je Božinović.

O aktuelnosti ovog klasičnog naslova, govorio je i reditelj Nermin Hamzagić: „Mi smo s jedne strane izišli iz pandemije, a ušli smo u nešto što bi moglo biti prag nečeg trećeg. Tako da je i to na neki način na nas ostavilo puno traga. Nemoguće je zanemariti kontekst rata u Ukrajini kojeg se mi ne dotičemo direktno u predstavi. Ali pitanje slobode je važan aspekt Ibsenovih djela. Tako da pitanje oslobođenja i suprotstavljanja jednom mediokritetskom društvu, a i sam rat je nešto veoma mediokritetsko, je nešto što sigurno prožima ovo djelo i trenutak u kojem smo mi radili .“

Dramaturignja, Asja Krsmanović rekla je kako se u priči Hedde Gabler i pričama drugih likova u predstavi mogu pronaći svi jer je to i priča o egzistencijalnoj anksioznosti koju svakodnevno i sami kod sebe, ali i jedni kod drugih možemo prepoznati.

Mona Muratović, kojoj je povjerena naslovna uloga, osvrnula se na proces rada i na pitanja koja je sebi morala postaviti kao i zaključke u Heddi Gabler, koju je, kako kaže trebalo obući na svoju kožu i ispuniti je iznutra.

„„Ako žena nije sretna, onda je ona tempirana bomba, posebnoako ima veliku kreativnu energiju unutar sebe koja nije realizirana. I kao takva postajeužasno opasna i za sebe i za ljude oko sebe i naprosto ta eksplozija energije koja jepotencijalna kreativna energija, postaje destruktivna energija. Nesretna žena je užasnoopasna za društvo.“ – rekla je Muratović.

Drama Henrika Ibsena, „ Hedda Gabler“  premijerno će biti izvedena u petak, 18. marta  u 19.30 sati. Prva repriza je na repertoaru u subotu, 19. marta u istom terminu.

Scenografiju za ovu predstavu potpisuje Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radi Thomas Steyaert, koji potpisuje i muziku.

U predstavi, osim Mone Muratović igraju: Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili web stranice.
Radno vrijeme blagajne je svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Na dan izvođenja predstave, blagajna  radi u dva termina: od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img