Nedavno objavljeno

Stručnjaci: ako alternative pušenju postoje, u interesu je društva da se one primjenjuju

Iako je procenat pušača u Americi prije pandemije Covid-19 pao na 14 odsto, debata o pušenju, duhanu i nikotinu nije završena. Dok se bivši američki predsjednik Donald Trump posvetio reguliranju tržišta elektronskih i drugih uređaja na bazi duhana i nikotina, dio stručne javnosti od predsjednika Bidena očekuje da sa posebnom pažnjom pristupi bezdimnim nikotinskim proizvodima u borbi s bolestima povezanim s pušenjem i doprinese konceptu ‘smanjenja štete’

Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris su se u predizbornoj kampanji zalagali za platformu koja promovira smanjenje štetnosti na polju javnog zdravlja. Stručnjaci smatraju da je kampanja trebala biti naročito usmjerena na problem pušenja, naglašavajući značaj korištenja nikotinskih proizvoda i manje štetnih alternativa u borbi s jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice.

tekstu objavljenom na portalu insidesources.com navodi se da su tokom 2020. pojedine države u SAD, kao što su Massachusetts i Michigan, u potpunosti zabranile vaping proizvode, ali su ostavile tradicionalne cigarete na policama u prodavnicama, što je pristup za koji se eksperti iz oblasti javnog zdravlja plaše da bi mogao dovesti do veće upotrebe cigareta i moguće je da će relativizirati borbu s duhanskim dimom.

– Nikotin je taj koji stvara ovisnost o cigaretama, ali je zapravo duhanski dim ubica – izričit je dr David Abrams, profesor socioloških i bihejvioralnih nauka s Fakulteta za globalno javno zdravlje Univerziteta u New Yorku. Ovu tezu potvrdile su i brojne studije koje govore da glavni uzročnik nastanka bolesti povezanih s pušenjem nije nikotin nego duhanski dim, koji sadrži više od šest hiljada štetnih materija, od kojih se za oko 100 zna da je kancerogeno. Neke od ovih supstanci su dobro poznate toksične materije, kao što su ugljen monoksid i katran.

Tokom Trumpovog mandata u Americi je starosna granica za prodaju duhanskih proizvoda povećana na 21 godinu, a tržište je regulirano zahtjevom da svi proizvođači elektronskih i drugih uređaja na bazi duhana i nikotina podnesu prijavu američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) zajedno s naučnim dokazima da je riječ o provjerenim alternativama, podsjeća autor teksta. Ipak, profesor Abrams naglašava da bi Bidenova administracija u pristupu politici smanjenja štete trebala provjerene bezdimne, nikotinske proizvode tretirati kao mogućnost za punoljetne osobe da zauvijek ostave cigarete, čime će se doprinijeti unaprjeđenju javnog zdravlja nacije.

“U planiranju borbe protiv raka, i drugih teških oboljenja, Bidenova administracija morat će se fokusirati na prevenciju, tako da za one koji puše, princip smanjenja štete predstavlja važan početak. Ta politika mora uvažiti činjenicu da su klasične cigarete drastično rizičnije i štetnije od bezdimnih proizvoda kao što su nikotinska zamjenska terapija, vaping ili nikotinski proizvodi i uređaji koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan,” rekao je profesor Abrams.

Eksperti ukazuju na to da je glavni cilj povećanje broja ljudi koji prestaju pušiti, što se postiže nastavkom primjene politike kontrole duhana uz podržavanje koncepta “smanjenja štete” i prelaska na nikotinske i duhanske proizvode koji ne sagorijevaju duhan. Oni pritom naglašavaju da je neophodno osigurati da manje štetne alternative budu dostupne, pristupačne i sigurne.

Koncept smanjenja štete, odnosno izbora dokazano boljih alternativa se odavno primjenjuje. Kada se vozite autom, tu je sigurnosni pojas. Ako ste alergični na gluten, tu su bezglutenski proizvodi. Za ovisnost o cigaretama se već odavno primjenjuje nikotinska zamjenska terapija, i mnoge druge. Znači, alternative postoje, ali se i one mijenjaju kako se mijenja društvo, ali i tehnološke mogućnosti društva. Ako imamo novu alternativu, koja nije postojala ranije, da li to znači da ćemo je ignorirati? Sve veći broj stručnjaka smatra da bi velikom broju pušača koji ne žele prestati pušiti, liječnici trebali pomoći i informirati ih da takve alternative postoje i da su bolje rješenje. Jer što imamo više provjerenih i pouzdanih alternativa, imamo i priliku da budemo dio društva koje smanjuje rizik od brojnih bolesti, a pušači šansu da vode kvalitetniji život.

Latest Posts

Raport

spot_img