Nedavno objavljeno

Pravo Ljudski u Filmskom Centru Sarajevo! Projekcija filma „Buffet Željezara“

Kao nastavak kolaborativnog programa koji se održava svake druge srijede, Pravo Ljudski će večeras u 20 sati u prostoru Filmskog Centra Sarajevo (Dženetića čikma 12) upriličiti otvorenu projekciju filma Gorana Devića „Buffet Željezara“.

Goran Dević jedan je od najznačajnijih dokumentarista naše regije, a njegovi filmovi propituju društveni i politički kontekst zajedničkog prostora. U svom šezdesetominutnom djelu iz 2017. godine, prikazuje priču o Erni i Dževadu – vlasnicima buffeta na  autobuskoj stanici kod ulaza u nekada jednu od većih željezara istočne Evrope. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih „birtijskih razgovora“ zadnjih sedam dana buffeta pred zatvaranje, izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika – kako se dočepati Njemačke, jedinog preostalog raja na zemlji.

„Buffet Željezara“ je pored projekcije na Pravo Ljudski Film Festivalu prikazan i na brojnim međunarodnim te regionalnim festivalima dokumentarnog filma, poput ZagrebDox, DokuFest, Liburnia i Mediteran film festival.

Projekcija filma održat će se u Free kinu Valter Filmskog Centra Sarajevo, u 20:00 sati. Ulaz na projekciju je slobodan, a studenti/ice i srednjoškolci/ke imaju pravo na besplatnu kafu ili čaj pri svakoj posjeti Free kina Valter.

Pravo Ljudski u Filmskom Centru Sarajevo je partnerska inicijativa Pravo Ljudski Film Festivala i Filmskog Centra Sarajevo koja ima za cilj promociju kreativnog dokumentarnog filma i umjetničkog filma općenito.

Latest Posts

Raport

spot_img