Nedavno objavljeno

Žene koje su prkosile muškoj moći

Kažu da je važno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali žene koje ovdje predstavljamo nisu mogle iskoristiti ovaj savjet. Sve su te žene svojim progresivnim stavovima bile mnogo ispred vremena u kojem su rođene. One su hrabre predstavnice svog vremena koje nisu odustajale od svojih snova i učinile svijet lakšim mjestom za život generacija žena

Agnodice

U 4. stoljeću p.n.e. u Grčkoj nije bilo žena u medicini. Dakle, šta je mlada Atenjanka Agnodice trebala učiniti ako je htjela biti liječnica? Otišla je u Egipat da se obrazuje. Agnodice (ponekad poznata i kao Agnodike) postala je tako prva doktorica u Ateni. Legenda kaže da se morala odjenuti kao muškarac, jer je ženama bilo zabranjeno prakticirati medicinu. Kad se saznala istina, Agnodice je čekalo suđenje. Srećom, njezini vjerni pacijenti uspjeli su zaštititi njezina i prava drugih grčkih žena da budu liječnice.

Unknown author / Agnodice / Wikimedia Commons

Uraka Leonska i Kastiljska 

Uraka Leonska i Kastiljska (Urraca of León) bila je kraljica Leona, Kastilje i Galicije i zvali su je Hrabra kraljica a za to je postojao razlog. Kada je izgubila prvog muža, brata i oca, Urraca se ponovno udala. Njen drugi muž bio je njen rođak Alfonso i brak nije bio baš dobar. Došlo je do zlostavljanja i Urraca je napustila muža. Tako se Alfonso vratio u svoj dom u Aragonu kako bi započeo rat protiv vlastite žene. Srećom, njihova krvna loza spriječila ih je da jedno drugom unište živote i službeno poništila brak. Kraljica se nikad više nije udala i sama je vladala zemljom do kraja života. Ovaj primjer je omogućio drugim ženama da ostanu na vlasti bez ičije pomoći.

Museo_del_Prado /public domain/

Anne Boleyn

Anne Boleyn je druga i vjerojatno najpoznatija od šest žena engleskog kralja Henrika VIII. Njezina priča, satkana od političkih igara i ličnih tragedija, privukla je pažnju brojnih generacija kinematografa. Praunuka šeširdžije nije htjela postati kraljeva ljubavnica i bila je vrlo suzdržana kada je oženjeni kralj pokazao zanimanje za nju. Anne je odbila kralja i on je gotovo odustao. Bilo zato što se zaljubio ili nije navikao na odbijanje, učinio je sve što je mogao da se razvede i oženi s Anne. Bili su u braku, ali ne dugo. Anne nikada nije rodila toliko željenog sina i princa te je optužena za magiju i izdaju. Njezino pogubljenje bila je jedina moguća kazna za ove optužbe u srednjem vijeku.
Anne Boleyn

Émilie du Châtelet

Punog imena Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, markiza du Châtelet bila je francuska  filozofkinja i matematičarka od ranih 1730-ih do smrti zbog komplikacija tokom porođaja 1749. Čini se da je Émilie du Châtelet uspjela proživjeti nekoliko života. Voljela je plesati, svirala je čembalo iliti harpiskord, pjevala u operi i glumila u amaterskom teatru. Prevela je Newtonova djela. Da, zahvaljujući Émilie, i njenom najpriznatijem postignuću – prevodu i komentaru knjige Isaaca Newtona Principa Naturalis Philos iz 1687. Francuzi su saznali za gravitaciju. Bavila se matematikom, fizikom i filozofijom. Zanimljivo je da njezin privatni život nije patio zbog toga koliko je bila zauzeta: bila je s Voltaireom.

Émilie du Chatelet

Katarina Velika

Priča o Katarini Velikoj ima toliko uglova da ne znamo ni odakle početi. To je život pun romantičnih interesa i pobuna. To je historijska drama o početku feminizma u Ruskom Carstvu. Godine 1764. Katarina Velika osnovala je Smolni institut za djevojke. Oko 200 djevojaka u dobi od 6 do 18 godina dobilo je sveobuhvatno obrazovanje na Institutu Smolni. Obrazovanje je trajalo 12 godina, a djevojčice su rijetko viđale roditelje. Zašto? Dati djevojkama novi kulturni standard tog doba i prenijeti te vrijednosti na sljedeće generacije žena.

/ Portrait of Catherine II of Russia / Kunsthistorisches Museum / Wikimedia Commons
 Annette Kellerman
Australska plivačica, zvijezda vodvilja, glumica i spisateljica Annette Kellermann poznata je kao “osloboditeljica ženskih tijela”. Annette je, naime, neudobne pantalone za plivanje koje su dotad žene morale nositi, transformirala u elegantan jednodijelni kupaći kostim koji nije ometao pokrete profesionalnih plivača. Annette nije imala samo sjajnu karijeru kao sportistikinja i bila prva žena koja je djelimično preplivala La Manche. Uspješna je postala i u Hollywoodu, izdala je liniju odjeće za plivanje, držala predavanja o zdravom načinu života i vegetarijanstvu. Annette je bila neovisna djevojka čak i prema današnjim standardima – ponudila je brak svom budućem mužu.
Bain News Service, publisher / Miss Annette Kellerman / Library of Congress / Wikimedia Commons

Junko Tabei

Japanka Junko Tabei je započela svoj put u planine kada su u njenom rodnom mjestu žene bile viđene samo kao domaćice. Čak je rekla da su neki muškarci odbili raditi s njom je je optužili da ona traži muža. Ali nije marila. Godine 1969. organizirala je prvi Ženski penjački klub u Japanu. Junko je osvojila vrh Everesta 1975. Prije nje, na planinu su se penjali samo muškarci. Ali njezina postignuća tu nisu završila. Bila je prva žena koja se popela na 7 poznatih vrhova — najviših vrhova na 5 kontinenata. Nikada nije napuštala planine do posljednjih dana života.

Jaan Künnap / Wikimedia Commons

Annie Jean Easley

Annie Jean Easley je bila američka informatičarka, matematičarka i briljantna naučnica. Radila je za Lewisov istraživački centar, Nacionalnu upravu za aeronautiku i svemir (NASA) i njenu prethodnicu – Nacionalni savjetodavni komitet za aeronautiku. Annie Easley bila je dio tima koji je razvio softver za Centaur raketu, te jedna od rijetkih Afroamerikanki u ovom području te pionirka u korištenju prvih kompjutera.

/www.nasa.gov/

 

 

Latest Posts

Raport

spot_img