Nedavno objavljeno

Digitalizacija i karbonska neutralnost

Tokom Mobile World Congress-a (MWC) u Barseloni 2022. godine, predsjednik Huawei Technologie, Guo Ping, govorio je o planovima kompanije, o nastavku njihove globalne strategije i povećanju njihovih strateških investicija u temeljne tehnologije. Kroz ove investicije, Huawei se nada da će preoblikovati temeljne teorije, arhitekturu i softver koji podupire njihovu industriju, povećava njihovu srednjoročnu i dugoročnu konkurentnost, te osigurava dugoročnu održivost informacijske i komunikacijske tehnološke industrije (ICT).

U uvodnom online govoru, pod nazivom „Samo pogledajte gore, osvijetlimo budućnost“, Guo se fokusirao na dva glavna izvora izazova i prilike u svijetu: digitalizacija i karbonska neutralnost.

Postojeće teorije i arhitekture nisu u mogućnosti podržati nagli rast u sferi digitalne potražnje

Predviđanja pokazuju da će više od 50% globalnog BDP-a biti digitalizovano u 2022. godini. Kako se globalna digitalna ekonomija razvija ubrzano, potražnja za digitalnim proizvodima i uslugama je prerasla očekivanja. Guo je objasnio da se Shannonova teorija (Claude Elwood Shannon)  i Von Neumannova (John Von Neumann) kompjuterska arhitektura suočavaju sa ozbiljnim uskim grlima, tako da industrija mora istražiti nove teorije i arhitekture, kako bi preoblikovala tehnološku paradigmu i ostvarila digitalnu održivost.

Smanjenje emisije ugljika utiče na dugoročnu vitalnost digitalne ekonomije  

Po pitanju karbonske neutralnosti, Guo je rekao: „Gustoća povezivanja i računarska snaga određuju snagu digitalne ekonomije, ali, također, mora se održati i dugoročna vitalnost. Iz tog razloga moramo razmotriti novu dimenziju smanjenja emisije ugljika.„ Huawei se trenutno pridržava strategije u ovoj oblasti –  „Više bitova, manje vati“. S ciljem poboljšavanja svojih temeljnih digitalnih sposobnosti, Huawei se obavezao da će svoju proizvodnju učiniti 2.7 puta više energetski efikasnom, pronalaskom otkrića u oblastima kao što su teorije, materijali i algoritmi. Kroz ove napretke, ICT industrija je u mogućnosti da pomogne i ostalim industrijama da smanje svoj ugljični otisak. U stvari, ovo smanjenje će biti deset puta veće, nego ugljični otisak same ICT industrije.

Huawei povećava strateške investicije u temeljne tehnologije, s ciljem preoblikovanja tehnološke paradigme

 Guo je, također, izjavio da Huawei značajno povećava strateške investicije u temeljne tehnologije i da radi sa svojim partnerima u cilju da preoblikuje tehnološku paradigmu u tri područja: temeljnim teorijama, arhitekturi i softveru.

Ova investicija će se postepeno odraziti u konkurentnosti proizvoda kompanije, s kojim se nadaju održati dugoročni i održivi razvoj, kako kompanije, tako i sveobuhvatne ICT industrije.

Ova investicija je također značajno fokusirana kao podrška kompaniji da se približi i potencijalno premaši Shannonov limit. Istraživanjem novih teorija i tehnologija, kao što je naredna generacija  MIMO (Multiple-Input Multipe-Output) i bežična umjetna inteligencija – AI (artificial intelligence), Huawei je u mogućnosti da pomjeri svoje tehnologije još bliže limitima Shannonove teorije. Istovremeno, Huaweijeva istraživanja novih teorija, poput semantičkih komunikacija, će omogućiti industriji smjernice o novim temeljnim teorijama.

Huawei također razvija nove uzbudljive arhitekture. Huawei trenutno integrira fotonske i elektronske tehnologije i dizajnira peer-to-peer arhitekturu, kako bi riješili tehnološke izazove i tehnička uska grla.

Kada je riječ o softveru, Huawei razvija AI-podržani softver i potpuno novi ekosistem softvera, kako bi zadovoljio drastičan porast u potražnji računarskih kapaciteta, izazvan izuzetnim rastom AI.

Huawei je kompanija sa najkompletnijim setom ICT rješenja u digitalnoj industriji

 U posljednjih deset i više godina, razvoj mreže je bio proces uvođenja najnovijih IT rješenja, u okviru kompjuterskih tehnologija, od IP-a, do Cloud sistema, pa sve do područja umjetne inteligencije danas. Kao kompanija sa najkompletnijim ICT rješenjima u digitalnoj industriji, Guo je rekao da je Huawei siguran da će biti u mogućnosti ostvariti vodeću poziciju u evoluciji prema budućim AI izvornim mrežama.

U završetku svog govora, Guo je izjavio: „Huawei će nastaviti svoju globalizacijsku strategiju, u standardima, talentima, u lancu nabavke i ostalom. Huawei je posvećen u pomaganju klijentima koji se odluče da postignu najveće poslovne uspjehe.“

Mobile World Congress (MWC22) Barselona se održava od 28.02. do 03. marta u Barseloni, u Španiji. Huawei izlaže svoje proizvode i rješenja na štandu 1H50 u Fira Gran Via Hall1. Zajedno sa globalnim operaterima, industrijskim profesionalcima i vodećim misliocima, bavimo se temama kao što su industrijski trendovi, vodič za budućnost i zeleni razvoj, kako bi vizualizirali budućnost digitalne mreže. Za više informacija posjetite link: https://carrier.huawei.com/en/events/mwc2022

Latest Posts

Raport

spot_img