Nedavno objavljeno

Premijera dokumentarnog filma Referendum 92.

Nakon ekskluzivnog prikazivanja u BKC-u filmski materijal Referendum 92. Arijane Saračević-Helać će, u vidu dokumentarne serije, biti prikazan na Federalnoj televiziji 1. 2. i 3. marta. Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa FTV-a, reditelj je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, dok montažu potpisuje Jasmin Nalo

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu u ponedjeljak i u utorak održava se niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim se obilježava jedan od najznačajnijih praznika BiH. U sklopu programa večeras u 19 sati će u BKC-u biti premijera dokumentarnog filma “Referendum 92.” autorice Arijane Saračević – Helać, poznate TV novinarke.
“Zašto je bitan ovaj datum i zašto sam ušla u ovaj teški i veliki projekat. Prvi put su građani Bosne i Hercegovine u procentu od 64 posto od ukupnog stanovništva izašli na referendum i glasali za suverenu i nezavisnu BiH. Ovo je prvi put da su se građani BiH izjasnili kakvu državu žele. Film obiluje nizom dokumentarnih činjenica”, rekla je Saračević – Helać.

Publici će se predstaviti i dio ekipe koja je radila na ovom dokumentarnom filmu.
Nakon ekskluzivnog prikazivanja u BKC-u filmski materijal će u vidu dokumentarne serije biti prikazan na Federalnoj televiziji 1. 2. i 3. marta. Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa FTV-a, reditelj je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, dok montažu potpisuje Jasmin Nalo. O dokumentarnom filmu “Referendum ’92.” autori u sinopsisu kažu “Podsjećamo, 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 posto građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 99,44 posto glasalo je ‘ZA’. Referendumsko pitanje je glasilo: ‘Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’.”

Prethodno je 25. januara 1992. Skupština SR BiH donijela Odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti, koju su podržali SDA i HDZ BiH. Sjednicu je prije glasanja napustila većina srpskih zastupnika predvođena predstavnicima Srpske demokratske stranke. Njihov tadašnji vođa Radovan Karadžić, prijetio je sa skupštinske govornice kako će odluka o referendumu odvesti bošnjački narod na “istu onu autostradu pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska”. No, ipak, na referendum su izašli građani srpske nacionalnosti koji su živjeli uglavnom u većim gradovima. “Rekonstrukcijom političkih i vojnih događaja, u bivšoj Jugoslaviji, u ovom dokumentarnom serijalu, podsjećamo na okolnosti koje su dovele do ovog važnog historijskog događaja za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, zanimljivo je da se ove godine, po prvi put otvaraju arhivi, vezani za raspad Jugoslavije i nastanak novih nezavisnih država.”

O svemu tome, uz autentičan filmski materijal, u seriji govore historičarke/i, stručnjaci za međunarodne odnose, vojni analitičari, sociolozi i sudionice/i događaja u BiH i regionu.

Latest Posts

Raport

spot_img