Nedavno objavljeno

Ikone: Elizabeth Taylor

Mode prolaze, ruše se mitovi, ali o njoj se i dalje govori. Elizabeth Taylor se sjećamo zbog njenog emotivnog i eklektičnog glumačkog stila, koji joj je omogućio interpretiranje potpuno suprotnih likova. Pritom je uvijek ostajala vjerna ulozi istinske dive. Imala je uznemirujući i tajanstven život, za kojeg je nedovoljno reći samo – buran: obilježen prevelikim brojem muževa i brakova, ovisnostima, bulimijom, bolestima, bizarnostima i kapricima. Posljednja filmska diva, prelijepa glumica ljubičastih očiju – “najljepša žena na svijetu”

NEUNIŠTIVA LIZ Elizabeth Taylor je u Las Vegasu 27. februara ove godine priredila sjajnu rođendansku zabavu, na kojoj se pojavila i njena kolegica i vršnjakinja Debbie Reynolds. U novembru 2004. zvanično je objavila kako boluje od teškog srčanog oboljenja. Odmalena je imala zdravstvenih problema, više puta s kičmom, preživjela je operaciju tumora na mozgu, rak kože, meningitis i teške upale pluća, dvaput je doživjela kliničku smrt. Dešavalo se da je zbog lošeg zdravstvenog stanja često živjela povučeno, izbjegavajući pojavljivanje u javnosti. Tako se u aprilu prošle godine proširila vijest da je u kritičnom stanju, što je demantirao njen menadžer Dick Guttman, mada se Liz uglavnom kreće u invalidskim kolicima. U intervjuu za magazin W izjavila je kako je sa Burtonom i Toddom bila najsretnija, ali je sada sasvim zadovoljna u društvu svog psa po imenu Daisy, od kojeg se nikada ne odvaja.

RUŽNO PAČE Elizabeth Rosemond Taylor rođena je u Londonu 27. februara 1932. godine. Majka Sara bavila se glumom i pisanjem za pozorište, a otac Francis je bio galerist i antikvar, te najčešće putovao svijetom tražeći vrijedne predmete za kolekciju bogatog strica iz Amerike. Njeno rođenje bilo je prava trauma za majku: bila je sitna beba, pretjerano dlakava i danima nije mogla otvoriti oči. Ljekar je obavijestio roditelje da je tokom poroda došlo do povrede kičme, te da su moguće komplikacije kada odraste. Sa tri godine je bila zdepasta, nespretna i neproporcionalno građena, te je majka odlučila upisati malu Liz u školu plesa. Razvila se u lijepu, smjelu, talentiranu i izuzetno upornu djevojčicu. Porodični prijatelj je roditelje savjetovao da Liz upišu i u školu glume. Taylori su živjeli u Londonu do njene sedme godine, te su se 1939., kada je počeo Drugi svjetski rat, vratili u Ameriku, u Pasadenu, u djedovu kuću. Veoma fotogeničnu Liz otkriva jedan lovac na talente i kao desetogodišnjakinja sklapa svoj prvi ugovor sa studiom Universal, pojavivši se u filmu There’s One Born Every Minute. Film je ocijenjen kao potpun promašaj i jednostavno izbrisan iz njene zvanične biografije, a ugovor nije obnovljen. Na scenu stupa MGM, koji ju je angažirao na sljedećih 20 godina.

LESI SE VRAĆA KUĆI Dirljiva i nezaboravna priča Freda Wilcoxa o uzbudljivom povratku psa svojoj maloj vlasnici doživjela je 1945. godine veliki uspjeh u cijelom svijetu. Kada je snimila nastavak Hrabri Lesi već je bila prava zvijezda i zarađivala ogromne honorare, nezamislive za to vrijeme. Kako je imala mnogo obaveza bila je prinuđena napustiti redovnu školu i imala je privatnog učitelja na raspolaganju. Jedna priča kaže kako je, nakon što ju je producent zbog niskog rasta odbio za ulogu u filmu National Velvet, uz vježbe, vitamine i pojačanu ishranu, uspjela porasti osam centimetara za tri mjeseca. U šesnaestoj godini počela je dobivati uloge fatalnih žena, mada su njeni prijatelji tvrdili “da je još uvijek djevojčica koja se igra sjedeći na podu, jede čokoladice i plače zbog loših ocjena”.

 VJERENICA AMERIKE Nakon što je stekla internacionalnu popularnost, njeno se ime, gotovo svakodnevno, pojavljivalo u časopisima pored imena različitih muškaraca. Najčešće su predstavljani kao njeni “trenutni pratioci”, ali ponekad i kao vjerenici. Ali, Liz se upisala u “Klub usamljenih djevojaka” i marinci je nazivaju “vjerenicom Amerike”. Među pravim i izmišljenim ljubavima bila su imena Marshala Thompsona, prvog mladića koji ju je poljubio, Petera Lawforda, koji kasnije postaje član obitelji Kennedy, te Glena Davisa, poznatog sportskog šampiona. Prva oficijelna veza bila je sa milijarderom Williamom D. Pawleyem, koji joj je poklonio vjerenički prsten sa dijamantom od tri i po karata. Kako je William izrazio želju da Liz napusti film, ona mu je odgovorila tako što je raskinula zaruke, zadržala prsten i upustila se u flert prvo sa Howardom Hughesom, zatim sa Roddyjem McDowallom i Vicom Damoneom.

BRAKOVI Conrad Nicholas Hilton, sin vlasnika lanca luksuznih hotela, bio je njen prvi muž. Brak je trajao od maja 1950. do januara naredne godine, završivši se burnim razvodom. Godinama kasnije Liz je priznala kako je nesretno izgubila bebu zbog batina svog prvog supruga. Kada joj je bilo 19 zaljubila se u Stanleya Donena, ali do braka nije došlo zbog protivljenja njene porodice, jer je Donen bio siromašan i razveden. Majka je odlučila preuzeti stvari u svoje ruke i naći joj pogodnog supruga. Tako se Liz 1952. udala za Michela Wildinga, glumca 20 godina starijeg, rodila dvoje djece i razvela nakon četiri godine. U tadašnjoj štampi se moglo pročitati da je Wilding imao težak i neobičan karakter, te da je Liz sama sebi kupila vjerenički prsten – ogroman plavi safir, da su živjeli okruženi velikim brojem kućnih ljubimaca, neprestano bili u dugovima… Producent Mike Todd bio je Elizabethin treći muž, a brak započet sa brilijantom od 30 karata završen je tragičnim padom privatnog aviona i njegovom pogibijom. Kako joj se nimalo nije svidjela uloga neutješne udovice, ubrzo je ukrala muža najboljoj prijateljici Debbie Reynolds, koja joj se potpuno posvetila u tom periodu, pomažući joj da prevaziđe nesretni događaj. Tako se Liz po četvrti put udala za pjevača Eddieja Fishera. Nakon ovog braka, dvaput se udavala za glumca Richarda Burtona, a sedmi brak, sa senatorom Johnom Warnerom, trajao je od 1976. do 1981. godine. Njen posljednji muž, Larry Fortensky, bio je 20 godina mlađi. Brak je trajao kratko jer je, prema njenim riječima, nije dovoljno poštovao i definirao je staricom koja hrče i loše podnosi svoje godine.

ANTONIO I KLEOPATRA Na snimanju filma Kleopatra (za koji je dobila milion dolara) planula je vatrena ljubav sa malo poznatim glumcem Richardom Burtonom, puneći stranice tadašnjih novina. Oboje su bili u brakovima i oboje su se razveli da bi se 1964. ujedinili u zajednički brak. Njihova ljubav i strast trajala je punih deset godina i bila ispunjena strašnim svađama, opijanjima, obostranim uvredama: Liz ga je zvala “prljavom pjandurom”, a on nju “lutkom bez duše” i “gomilom masti”. Ko zna koji razlaz po redu, završio se razvodom 1974. godine. Iako oboje bolesno ljubomorni, još uvijek su se voljeli i nakon godinu dana ponovo vjenčali. Definitivan raskid uslijedio je, ipak, 1976. godine, ali kada je Burton umro 1984., Liz je priznala kako je i njeno srce zakopano zajedno sa njim. Nakon toga se, ipak, udavala još triput i imala još mnogo velikih ljubavi. Godinama nakon razvoda, Burton je dešavanja na setu Kleopatre nazvao “nevjerovatnim skandalom”. Ta epizoda je, međutim, potvrdila Elizabethinu reputaciju fatalne žene, pokrenula filmsku karijeru Debbie Reynolds, a Burtona dovela na sam vrh holivudskog Olimpa. Jedini koji nije imao nikakve koristi i bio potpuno zaboravljen je Eddie Fisher.

NEMILOSRDNE BOLESTI Nakon prvog Oscara 1960. godine za ulogu u filmu Butterfield 8 počeo je mračni period Lizinog života. Veoma se udebljala, zatim jako smršala, bila više puta smještena u bolnicu zbog problema sa kičmom, zatim zbog ovisnosti o alkoholu i različitim drogama, kao i zbog pokušaja samoubistva. U ljeto 1962. oboljela je od teškog oblika meningitisa, zatim od jake upale pluća, zbog koje se morala podvrći traheotomiji. Sedamdesetih je upravo zbog debljine i demotiviranosti dobivala samo manje i beznačajne uloge, a početkom osamdesetih počeli su problemi sa bulimijom. Tada je njena težina iznosila preko 80 kilograma, što je za visinu od 163 centimetra neoprostivo neprivlačno. Otkriven joj je benigni tumor na mozgu. Liz je tada ponovo počela piti i drogirati se, te je otišla na liječenje u Kliniku Betty Ford. Nakon djelimičnog oporavka, podvrgla se nizu plastičnih operacija, potrošivši preko 30.000 dolara, kako bi donekle povratila stari izgled i ljepotu.

BIZARNO PRIJATELJSTVO Jedna je od rijetkih, ako ne i jedina osoba koja je izjavila kako je “Michael najnormalnija osoba koju poznaje”. Njihovo neobično prijateljstvo je toliko zaokupilo pažnju javnosti da se pričalo o mogućem “platonskom braku” ove dvije svjetski poznate zvijezde. Michael Jackson ju je oduvijek obožavao, i to u tolikoj mjeri da se podvrgao bezbrojnim intervencijama estetskog hirurga kako bi što više ličio na Liz. Zajednička im je ljubav prema korekcijama, tako ih je i Liz imala četrdesetak. Godine 2005. ga je više puta javno branila tokom procesa vođenog u Kaliforniji zbog navodnih optužbi za pedofiliju.

DRAGULJI I PARFEMI Nikada nije tajila svoju veliku strast prema draguljima. Tokom života skupila je zavidnu kolekciju, a dva od njih su među najpoznatijim: Krupp od 33, 19 i Taylor-Barton, u obliku kruške, od 69,42 karata. Oba su, naravno, pokloni njene najveće i nikada prežaljene ljubavi, Richarda Burtona. Svi njeni dijamanti našli su mjesto u knjizi My Love Affair with Jewelry, izdatoj 2002. godine. Elizabeth se prije dvije godine udružila sa Jackom i Montyjem Abramovim iz losanđeleske kuće Mirabelle Luxury Concepts u House of Taylor Jewelry. Kreirala je i lansirala tri parfema: Passion, White Diamonds i Black Pearls, koji su zajedno inkasirali oko 200 miliona dolara.

BORBA PROTIV AIDS-a Poslije smrti bliskog prijatelja, glumca Rocka Hudsona 1985. godine, Liz se posvetila borbi protiv AIDS-a. Povela je neumornu borbu protiv šutnje i predrasuda koje su pratile ovu bolest, što joj je donijelo novu slavu i poštovanje. Jedan je od osnivača američke fondacije amfAR (American Foundation for AIDS Research), a osnovala je i jednu vlastitu fondaciju. Do 1999. godine pomogla je u prikupljanju 50 miliona dolara za borbu protiv te sve raširenije bolesti: “Žalosno je što ljudi umiru zbog side, ali niko ne treba umrijeti zbog vlastitog neznanja.”

Gracija 53, 20.4.2007.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img