Nedavno objavljeno

Ikone: John Travolta 

Tinejdžeri cijelog svijeta 70-ih su ga proglasili novim kraljem disko-muzike. Filmski idol mnogih generacija, onaj kojeg je Francois Truffaut definirao najboljim predstavnikom američkog filma, Tony Manero ponovo rođen u Pulp Fictionu: John Travolta

FUDBALER I UČITELJICA Rođen je u New Jerseyju 1954. kao sin Salvatorea, trgovca i poluprofesionalnog igrača američkog fudbala talijanskog porijekla, i Helen, pjevačice i učiteljice glume. Da je predodređen da bude glumac bilo je jasno veoma rano. Kuća Travoltinih bila je neprestano opsjednuta prijateljima i rodbinom koji su uživali u tome da budu publika njihovoj djeci. Najmlađi od šestero djece, John je ispoljavao nevjerovatan talent, glumeći na improviziranoj pozornici u kući. Ohrabren od roditelja, kada mu je bilo 12 godina odlučuje uzimati časove stepa kod Freda Kellyja, brata poznatijeg Genea, i počinje učestvovati u ponekom od lokalnih muzičkih događaja. Učio je različite plesne korake gledajući TV emisiju Soul Train, u kojoj su nastupali neki od tada najpoznatijih plesača/pjevača crnačke muzike.

GREASE I CARRIE Kao 16-godišnjak shvatio je da želi samo glumiti. Napustio je školu, potpuno se posvetio učenju glume i nakon prvih brodvejskih koraka u predstavi Rain, kao 18-godišnjak, krenuo na turneju po SAD-u s teatarskom grupom po imenu Grease. Godine 1975. glumi delinkventa Vinnieja Barbarina u TV seriji  Welcome back, Kotter. Godinu dana kasnije uslijedila je prva važna uloga, u hororu Carrie Briana de Palme, po istoimenom romanu Stephena Kinga. Iste godine mladi glumac se potvrđuje i kao pjevač, snimio je nekoliko ploča: Can’t let go, John Travolta i Travolta fever, a najviše uspjeha imao je sa singlom Let her in. Radeći na TV filmu The Boy In The Plastic Bubble, 1976. upoznaje osamnaest godina stariju glumicu Dianu Hyland, koja je glumila njegovu majku, i zaljubljuje se u nju. Godinu dana kasnije, Diana umire na Johnovim rukama od raka.

SATURDAY NIGHT FEVER Vidjevši ga u ulozi Vinnija Barbarina, reditelj John Badahan je shvatio da je Travolta pravi izbor za ulogu Tonyja Manera, prodavača i plesača talijanskog porijekla, u Groznici subotnje večeri. Kada je muzika za film povjerena Bee Geesima, muzički stručnjaci su ocijenili kako bi njena popularnost mogla trajati samo jednu sezonu, s obzirom da je disko-muzika bila na putu u zaborav. Desio se, međutim, uspjeh ogromnih razmjera kakav niko nije mogao niti zamisliti. I sve do danas je dupli album s muzikom iz Groznice najprodavaniji u historiji diskografije. Singlovi s pjesmama koje se pojavljuju na tom albumu How Deep is Your Love, Stayn’alive, Night Fever, More Than a Woman, If I Can’t Have You bili su na prvom mjestu svjetskih top lista.

IDOL MLADIH Travoltino bijelo odijelo iz Groznice subotnje večeri, simbol disko-stila 70-ih, proglašeno je za najomiljeniji filmski kostim svih vremena i prodato na jednoj aukciji 2003. godine za 53.000 dolara. Tony Manero predstavljao je aktera realistične drame čitave generacije bez budućnosti, bez ikakve perspektive sem plesa kao odskočne daske za uspjeh ili za kratki bijeg od stvarnosti. Senzualan, pomalo proste ljepote, fantastičnih, gracioznih pokreta i s onim ganutljivim pogledom, Travolta je brzo pronašao mjesto u srcima gledatelja. Iznenada je postao fenomen, idol mladih u diskotekama koji u njemu vide simbol disko-muzike, oponašajući njegov način odijevanja. Film, koji je inkasirao više od 350 miliona dolara, donio mu je i nominaciju za Oskara.

DANNY ZUKO Godine 1978. doživljava još jedan uspjeh s filmskom verzijom mjuzikla iz 50-ih Briljantin (Grease), zajedno s pjevačicom Olivijom Newton John. Kao Danny Zuko i Sandy Olsson, John i Olivia postaju romantičan, idealan par kojeg obožavaju mladi iz cijelog svijeta. Zatim je uslijedio Staying Alive, rađen u istom maniru, uz rizik da glavni glumac ostane zapamćen samo kao plesač u diskotekama, uprkos njegovom nastojanju da tako ne bude i pojavljivanjem u nekim drugačijim ulogama u filmovima Gradski kauboj i Blow Out.

NI ŽIGOLO, NI OFICIR Vjerovatno sebi nikada neće oprostiti što je odbio glumiti u filmovima koji su proslavili Richarda Gerea, Američki žigolo i Oficir i džentlmen. Čitav niz ne tako uspješnih filmova kao, naprimjer, Moment by Moment, Two of a Kind i Perfect doprinio je opadanju Travoltine popularnosti do te mjere da su ga mnogi u Hollywoodu otpisali, uprkos diskretnom uspjehu filma Gle, ko to govori i njegova dva nastavka, uz Kristie Alley.

VINCENT VEGA Kada je već bio skoro zaboravljen i od publike i od filmskih radnika, 1994. godine Quentin Tarantino ga bukvalno “vraća iz mrtvih”. Šarmantni lik s rupicom na bradi postaje ubica Vincent Vega u filmu Pulp Fiction. Ova uloga vratila mu je staru slavu, stekao je ponovo naklonost publike i kritike, učinivši kultnom scenu plesa s Umom Thurman, senzualnom suprugom bossa Marsellusa Wallacea. Drzak, nesiguran i smušen ubica kojeg je glumio savršeno predstavlja poseban svijet, istovremeno smiješan i tragičan, pun okrutnog crnog humora, zbunjujućih situacija, zajedljivosti i zločina u filmu koji je potpuno promijenio filmski univerzum. Pulp Fiction je doživio planetarni uspjeh i Travolti donio drugu nominaciju za Oskara.

PJESMA ZA BOBBYJA LONGA Od tog trenutka njegova cijena je dostigla, njemu nevjerovatnih, 20 miliona dolara po filmu. Travoltina karijera se i dalje uspješno nastavlja zahvaljujući nizu uspješnih i upečatljivih uloga poput onih u Face/Off, Mad City i Primary Colors. Uslijedila je Tanka crvena linija 1998., puna mučnih osjećanja i gorkog razmišljanja o ratu, reditelja Terrencea Malicka, pa Generalova kćerka… Među posljednjim ostvarenjima treba spomenuti povratak rame uz rame sa Samuelom L. Jacksonom u trileru Basic, devet godina nakon Pulp Fictiona. Zatim, A Love Song for Bobby Long režisera Shaineea Gabela iz 2004., gdje se pojavljuje potpuno izmijenjenog izgleda, sasvim kratke sijede kose, kao ostarjeli, zadihani, autodestruktivni univerzitetski profesor sklon alkoholu. Za ovu ulogu može se reći da je najbolja u njegovoj karijeri, zbog nje bi ga se publika mogla sjećati ne samo kao zvijezde nego i kao velikog glumca.

LJUBAV I BRAK U braku je s glumicom Kelly Preston, upoznali su se i zaljubili tokom snimanja filma The Experts, 1989., dok je Kelly bila u vezi s glumcem Charlijem Sheenom. Vjenčali su se dvaput, prva ceremonija je obavljena prema običajima Scientološke crkve, 5. septembra 1991., i proglašena nevažećom, te su sedam dana kasnije sve ponovili tradicionalnim vjenčanjem. Imaju dvoje djece: sina Jetta (16), i kćerku Ellu Bleu (7), koje uči da nikada ne ispoljavaju agresivnost prema ljudima i ne podsmijevaju im se jer su to osobine koje on sam ne podnosi. Ne bi želio da njegova djeca dožive ikakvu patnju i da se sami probijaju kroz život kao što je on sa 17 godina u New Yorku. Supružnici su poznati humanitarici, angažirani u projektima poput onog da se djeca drže dalje od droge, a pomogli su otvaranje Narconon rehabilitacijskog centra na Havajima. Nesebičnost su pokazali i 2005., kada je uragan Katrina poharao američki jug. Pomoć preživjelima avionom je dovozio i Travolta, a onda sa suprugom pomagao da se roba iz aviona prenese u kamione.

GOLF, AVIONI John Travolta 18. februara puni 54 godine, ima poneki kilogram viška, zahtjevnu porodicu, vlasnik je tri aviona kojima sam upravlja, živi u Los Angelesu u preraskošnoj, razmetljivo uređenoj kući, igra golf, kreće se lijenim, elegantnim pokretima, uživa u statusu zvijezde, ali ne dokono, jer neprestano snima nove filmove.

ULOGA EDNE Nakon što je prije skoro tri godine odbio ulogu legendarnog Jamesa Bonda, pred Travoltom je bio novi izazov: obući žensku odjeću i pojaviti se u novoj verziji mjuzikla Hairspray (Sprej za kosu), u ulozi Edne Turnblad, majke glavne junakinje Tracy, rame uz rame s Queen Latifom. Edna se bori protiv rasne i fizičke diskriminacije, jer njena lijepa ali punašna kćerka želi učestvovati u jednom TV programu uprkos debljini, a u tome joj pomaže prijateljica otpuštena s posla zbog svog mladića crnca. U originalnoj verziji kultnog filma, reditelja Johna Watersa, iz 1988., ulogu Edne igrao je transvestit Divine, koji je preminuo neposredno nakon njegovog pojavljivanja.

Gracija 73, 25.1.2008.

Latest Posts

Raport

spot_img