Nedavno objavljeno

Red Velvet torta za Valentinovo

Red Velvet torta atraktivnog crveno-bijelog izgleda čuveni je recept američkog porijekla, koji se najčešće pravi i služi za Dan zaljubljenih. Ova torta uglavnom se sastoji od nekoliko slojeva crvenog sočnog patišpanja koji su obilno premazani bijelim filom od krem sira.

Posljednjih godina, ova torta ponovo je postala moderna u Sjedinjenim Državama, ali i u mnogim evropskim zemljama, posebno oko Dana zaljubljenih, iz očiglednih razloga. Sada postoji mnogo varijacija klasičnog recepta, pa tako postoje razni kolačići, mafini, vafle, krofne i cheesecake sličnog izgleda, a tu su i neka pića i kokteli inspirisani ovim čuvenim desertom.

Potrebno je:

Za patišpanju: 2 1/2 šolje brašna za sve namjene 2 kašike kakao praha 1 kašičica sode bikarbone 1 kašičica soli 1/2 šolje biljnog ulja 1 1/2 šolja granuliranog šećera 2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje 4 jajeta, sobne temperature 1 kašika ekstrakta vanile 1 kašičica sirćeta 1 1/3 šolje mlaćenice

Za glazuru od krem sira: 230 g krem sira, sobne temperature 230 g putera, sobne temperature 1 kašika ekstrakta vanile 1/2 kašičice soli 7 šoljica šećera u prahu

Priprema

Zagrijte rernu na 180° C i obložite dvije okrugle tepsije prečnika 20 ili 22cm papirom za pečenje, tako da papir bude samo na dnu, dok strane kalupa treba podmazati maslacem. U velikoj posudi prosijte zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so, pa ostavite na stranu.

Pomoću miksera umutite ulje i šećer dok se ne sjedine, oko 2 minuta. Dodajte jaja – jedno po jedno, pa mutite dok smjesa ne postane vazdušasta i pjenasta. Dodajte ekstrakt vanile i prehrambenu boju i dobro promiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte mlaćenicu i sirće i ostavite po strani. Naizmjenično dodajte suhe sastojke i mješavinu mlaćenice i sirćeta, pazeći da završite suhim sastojcima, pa lagano sve promiješajte da se sastojci lijepo sjedine. Podijelite testo, pa ga izlijte u pripremljene kalupe za pečenje i pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu patišpanja ne izađe skroz čista. Ostavite da se kore potpuno ohlade. Mutite puter i krem sir dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu i mutite još oko 2 minuta. Stavite prvu koru na tacnu za serviranje, a zatim obilno premažite pripremljenim kremom. Odozgo stavite drugu koru, pa opet obilno premažite kremom. Zatim kremom premažite i spoljne strane torte i eventualno dekorišite prehrambenom crvenom bojom ili nekim crvenim voćem po želji, mada je lijepa i efektna i bez toga.

Latest Posts

Raport

spot_img