Nedavno objavljeno

Josipa Lisac: Uspjela sam zadržati djevojku u sebi

U višedecenijskoj i respektabilnoj karijeri, hrvatska interpretatorica Josipa Lisac odavno uživa status muzičke ikone na ovim prostorima. Nekadašnji hitovi i danas se slušaju, kao i  prvijenac album Dnevnik jedne ljubavi, koji naredne godine obilježava četiri decenije postojanja. Tokom nedavnog gostovanja u sarajevskom Klubu Coloseum, s Josipom smo razgovarali o karijeri i životu nekad i sad 

Napisala Živana Jovančić
Snimio Irfan Redžović

Jako sam sretna i nadasve zahvalna da sam stvorila djela koja žive. Dnevnik jedne ljubavi izašao je 1973. godine i od tada postoji samostalno, totalno se odvojio od nas koji smo ga stvarali, ima 40 godina. Takve obljetnice rijetkost su u svijetu, a to kod nas, provjeravali smo, niko nije imao. Stvarno sam sretna što se to dogodilo, jer Karlo Metikoš je izuzetno vjerovao u taj album kad smo ga radili”, kaže Josipa Lisac (62) i najavljuje da će 2013. koncertima obilježiti jubilej albuma Dnevnik jedne ljubavi.

Opšte je poznato da je za Josipin život i karijeru bilo presudno poznanstvo sa svestranim muzičarem Karlom Metikošem, umjetničkog imena Matt Collins, koji je 1991. preminuo u 51. godini. Životnom partneru posvećivala je koncerte minulih godina, a 2011. priređen mu je hommage na najznačajnijoj hrvatskoj muzičko-diskografskoj manifestaciji Porin. Nedavno je dobila vijest da će po Karlu Metikošu, otkriva Josipa, dobiti ime jedna ulica u Zagrebu. Nezaboravne uspomene na voljenog čovjeka vječno nosi i priznaje da u njenom životu nikad više nije bilo prostora za nekog drugog. “On je najjače uticao na moju karijeru, tada jedne mlade osobe koja ima 21 godinu, kojoj trebaju podrška, povjerenje, snažnija volja. On je neko ko je prepoznao moj talent, želio ga usmjeriti, formirati. Uradio je nešto izuzetno, prekinuo je svoju pjevačku karijeru i sve što je dalje napravio povjerio je meni, a ja sam pronosila njegova djela. Jasno, u privatnom životu bili smo prijatelji, ljubavnici, jedno drugom sve, o tome se pričalo i to se zna. Sigurno je da je u meni ostala ljubav koju smo živjeli, proživjeli i koja mi sada daje snagu za dalje.”

“Moja životna filozofija je: misliti, postaviti cilj i realizirati ga”

Da je to tako, govore koncerti, snimanja i gostovanja. Da pripada sadašnjosti, dokazuju mlade generacije koje je slušaju, njeni fanovi okupljeni na Facebooku. “Među prvima sam imala web strane sredinom 90-ih, koje su otvorili moji fanovi. Oni su mi, nećete vjerovati, napravili i profil na Facebooku, gdje se okupilo 25.000 ljudi. Imam tim koji to profesionalno vodi, koji ima tačne informacije o meni i mom radu, a ja se posredno zahvalim svima njima.”

Modna darkerica 

Iako kotira visoko na strukovnoj ljestvici, višestruka dobitnica Porina i hrvatskog modnog Oskara ne smatra sebe pripadnicom hrvatske celebrity kaste. “Ne pripadam tom svijetu ni po čemu. Ja sam drugačija, radim, djelujem, stvaram glazbu, ne živim na starim ostvarenjima. Ne želim biti dio celebrity svijeta, ne želim da me zovu diva. Sve je to kliše, sve to bude tako što je to neko već rekao, onda kažete vi, pa neko treći. Ja nisam to. Hoću biti svoja i ne želim ništa raditi kao što mnogi rade.“

Posebnost i osobnost pokazala je svih ovih godina mijenjajući vizuelno-modni izgled, od ljubičastih perika do platinastih metalnih kostima poput skulpture. Po tome joj niko ne može parirati, kako nekad tako ni danas, pa se za Josipu Lisac s pravom možemo reći da je umjetnica s hiljadu lica. Modni izričaj, kaže, nije nikad bio svrha samom sebi. “Moraš biti tako osviješten da nekog zainteresiraš, zaintrigiraš, i to kroz atraktivnost, ne samo modnu, već i glazbenu i scensku. Iznenadim i sebe otkud mi ideje, imam sliku kako bi nešto trebalo izgledati, i sretna sam što su u moj život ušli dizajneri koji znaju šta želim i to s izuzetnom ljubavlju rade.” U svakodnevnici voli odjenuti funkcionalne stvari, za određene prilike bira lijepu i prigodnu odjeću koja odražava njen stil, prepoznatljiv i po crnoj boji kostima jer je, kako kaže, oduvijek bila darkerica.

Živi po svom

Josipa ne skriva da danas selektira izlaske, reducirala ih je na one sa svrhom, a to može biti odlazak u teatar ili na neki koncert. Mada već u sedmoj deceniji života, još i sad pršti od energije, godine ne osjeća i djeluje mladoliko, zahvaljujući ne samo genetici već i tome što je “uspjela zadržati djevojku u sebi“. “Ljepota s godinama prolazi, ali dolaze neke druge ljepote i njega mora biti permanentna. Ja vježbam, budem u salonima, ne idem na lifting i estetske operacije, ali imam puno preparativne kozmetike. Veselim se svakoj novoj kremi kao da ih tisuće i tisuće nisam već isprobala.” U službi Josipinog lijepog izgleda je i ishrana, te nam odaje kulinarski talent i navike. “Dok sam bila s Karlom, razvijala sam visoku gastronomsku kuhinju. Kasnije sam postala jaka vegetarijanka, a prije nekoliko godina počela sam pomalo jesti puretinu, ali povrće i voće su mi glavna prehrana.” Privatno vrijeme rezerviše za čitanje i slušanje muzike, ne druži se pretjerano, njeguje dobre odnose s kolegama iz svog benda i u šali im kaže da ih poznaje bolje od njihovih supruga. Od porodice, najbliža joj je mlađa sestra Mirjana. Roditelji su joj bili vitalni, nikad bolesni; majka je umrla u 83, a otac u 81. godini. “To je fantastično, ali ja ne bih voljela doživjeti njihove godine.”

Gracija 197, 26.10.2012.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img