Nedavno objavljeno

Uspon i pad pjevačke dive

Žena nevjerovatnog glasa čiji su život obilježili skandali, nasilje u porodici i dvodecenijska borba s drogom, izgubila je svoju posljednju bitku. Whitney Houston preminula je u hotelskoj sobi uoči nastupa dodjele Grammyja. “Najveće zlo sam ja sama. Ili sam svoj najbolji prijatelj, ili najgori neprijatelj”, izjavila je jednom. Nažalost, bila je ovo drugo

U hotelu Beverly Hilton, gdje je održavana godišnja zabava uoči dodjele Grammyja na kojoj je trebala nastupiti, umrla je Whitney Houston, u 48. godini. Whitney The Voice, Whitney diva, Whitney ikona…Samo bi pero vičnog pisca moglo do detalja pratiti sva dešavanja u životu ove prelijepe žene nevjerovatnog glasa, čije je postojanje obilježeno uspjesima, beznađima, padovima i ponovnim usponima. Njen tehnički savršen glas ostavljao je bez teksta i oduševljavao i kritičare i publiku širom svijeta. Teško je nabrojati sve nagrade koje je osvojila, možda je dovoljno reći da je 2008. ušla u Guinnessovu knjiga rekorda kao najnagrađivanija i najpopularnija umjetnica na svijetu. Tokom karijere Whitney je osvojila šest Grammyja, izdala sedam albuma, prodala oko 170 miliona nosača zvuka. “Bog mi je dao glas da pjevam, a kad imate to, koji drugi trik vam treba”, izjavila je jednom. Ono što joj je nedostajalo bila je snaga da se izvuče iz pakla droge u koji je upala prije dvije decenije, a iz kojeg se pokušala izvući tri puta.

Život daleko od savršenog

Počela je pjevati kao 11-godišnja djevojčica u gospel horu, što se podrazumijevalo, jer je odrasla u porodici pjevača soula, kćerka je gospel pjevačice Cissy Houston, čije su bliske rođake Dionee Warwick i Dee Dee Warwick. Aretha Franklin bila joj je kuma. “Kad sam odlučila biti pjevačica, majka me upozorila da ću često biti sama. U osnovi, svi smo sami. Samoća dolazi sa životom”, rekla je kasnije. Njen prvi album Whitney Houston, koji je izašao 1985. godine, ostat će ubilježen kao najprodavaniji debitanski album ženskog izvođača u historiji muzike. Drugi album – Whitney, prodao se u 25 miliona primjeraka. Osamdesetih je bila na vrhu muzičkih top lista, a vrhunac slave doživjela je filmom Tjelohranitelj (1992) s Kevinom Costnerom i pjesmom iz ovog ostvarenja I Will Always Love You, koja je vremenom postala njen zaštitini znak. Album s muzikom iz filma osvojio je 1994. Grammyja za album godine te postao najprodavaniji soundtrack svih vremena. Ali život bogate i lijepe pjevačice bio je daleko od savršenog.

Sve se drastično promijenilo kada je 1989. upoznala pjevača Bobbyja Browna (43), za koga se udala 1992. Godinu kasnije dobili su djevojčicu Bobbi Kristinu.  Brown ju je uveo u surovi svijet narkotika, a optužen je i za porodično nasilje.

“Bobby je bio moja droga. Ništa nisam radila bez njega, nisam se drogirala sama, to je bilo – on i ja zajedno. Bili smo partneri, šta god da smo radili, uradili smo zajedno”, izjavila je Whitney. Sve do razvoda, 2007., Whitneyin život obilježen je skandalima. Naglo je smršala, zaboravljala je da se pojavi na događajima, često je bila dezorijentirana, a 2000. izbačena je s Oscara jer je na probi počela pjevati pogrešnu pjesmu. U nedavnom intervju priznala je da je sredinom devedesetih kokain uzimala svakog dana.

“Bilo je momenata kad bi Bobby lomio stvari po kući, staklo, sve… Imali smo ogroman portret na kojem smo bili on, ja i naše dijete. Izrezao je moju glavu s te slike. Pomislila sam – ovo je stvarno čudno. Rezanje glave s fotografije bilo je previše za mene. Bio je to znak”, rekla je.

Teška narav

Nakon raskida s Bobbyjem više puta je pokušala prevazići probleme i vratiti se na scenu. Na nagovor producenta Cliva Davisa, koji ju je i otkrio, otišla je na rehabilitaciju, a pomagao joj je poznati savjetnik za odvikavanje i bivši ovisnik Warren Boyd.

ŽIVOT OBILJEŽEN SKANDALIMA Naglo je smršala, zaboravljala je da se pojavi na događajima, često je bila dezorijentirana, a 2000. je izbačena s Oscara jer je na probi počela pjevati pogrešnu pjesmu. Na nedavnom intervjuu priznala je da je sredinom devedesetih kokain uzimala svakog dana

Vratila se 2009. albumom I Look to You, potvrdivši neprevaziđen talent i ljubav fanova širom svijeta, koji je od 1985. nikad nisu prestali voljeti. Izjavila je da je prestala konzumirati drogu uz pomoć kćerke, koja je i sama uhvaćena kako koristi kokain na jednoj zabavi. Međutim, Whitney Houston više nije bila ona stara – zbog konstantnog pušenja cracka njezin glas izgubio je snagu i ljepotu. Na turneji nije mogla otpjevati visoke tonove, teško je komunicirala s publikom, a njena narav je postajala sve teža. Producent Davis kaže da je bila najnezgodnija osoba s kojom je ikad radio. Nije htjela da snima u ranim jutarnjim satima, odbijala je intervjue uživo, a u avionu za Houston prošle jeseni umalo nije uhapšena jer je odbijala zakopčati pojas. Nedavno je zbog droge upala u dugove, a bila je i u vezi s još jednim lošim dečkom, 31-godišnjim reperom Rayom J-jem, koji je poznat po porno snimku s Kim Kardashian. Prošlog maja pjevačica je posljednji put otišla na rehabilitaciju.

Smrtna kombinacija

Dva dana prije smrti, mokra od znoja i dezorijentirana, psujući i mašući rukama izašla je iz jednog holivudskog noćnog kluba. Tamo se zamalo potukla s drugima jer su joj se “unosili u lice”. Nije to bila Whitney koja je osamdesetih jedinstvenim glasom osvojila svijet, već izmučena žena koju je droga nakon dvije decenije konzumacije  upropastila. Noć prije smrti opijala se s velikom grupom prijatelja u hotelskom baru, a tog dana sređivala se za zabavu koju je organizirao Clive Davis povodom dodjele nagrade Grammy. Nakon što se više od sat vremena zadržala u kupatilu, ušla je njena frizerka i ugledala je kako leži u kadi. Tjelohranitelji su je pokušali oživjeti, ubrzo je stigla i hitna pomoć, ali pjevačica je proglašena mrtvom oko četiri sata poslijepodne. Uzrok smrti još nije potvrđen. Neki navode da se utopila u kadi, dok drugi smatraju da su smrtna kombinacija bili alkohol i lijekovi. Iznenadnim i preranim odlaskom tragične dive ovogodišnja dodjela Grammyja, koju je reper LL Cool J otvorio kratkom molitvom za Whitney, bila je zavijena u crno. Odana joj je počast izvedbom hita I Will Always Love You, kojeg je otpjevala Jennifer Hudson. “Najveće zlo sam ja sama. Ili sam svoj najbolji prijatelj, ili najgori neprijatelj”, izjavila je jednom Whitney. Nažalost, bila je ovo drugo.

Gracija 179, 17.2.2012.

Latest Posts

Raport

spot_img