Nedavno objavljeno

Ne dižite ruke od ruku!

U davnašnjoj želji da izbrišu godine s lica, žene često zaboravljaju da postoji još jedan neizbrisiv dokaz prolaska vremena: ruke su te koje odaju vašu dob. Da biste i s 40 i 50 imale ruke na koje ste ponosne, otkrijte tajni recept podmlađivanja

Prerano ostarjela koža ruku podjednako zabrinjava slavne žene, kao i one koje nisu imale tu sreću da budu poznate: dovoljno je ženi pogledati ruke i otkriti njene godine. “Ruke nisu samo prve koje pokazuju znakove starenja, već često i najbrže stare, čak brže i od lica”, kaže Ellen Marmur, šef dermatološkog odjela medicinskog centra Mount Sinai u New Yorku.

“Za razliku od lica, ruke imaju tanju kožu, manje masnih naslaga da sakriju bore i vene te manje masnih žlijezda i folikula dlaka, struktura koje prirodno hidratiziraju i stvaraju novu kožu”, obrazlaže Gregory Buford, plastični hirurg iz Denvera. Također, ruke su češće izložene suncu nego ostali dijelovi tijela, što dovodi do staračkih mrlja koje nastaju kada melanin, kožni pigment, kod nezaštićene kože reagira na sunčeve zrake.

Krajnji rezultat je, upozoravaju stručnjaci, naborana tekstura kože i primjetna pojava ispupčenih vena. Ali, ne dižite ruke od svojih ruku, bar ne bez borbe. Nekoliko stručnjaka dalo je savjete o tome kako vratiti sat unazad kad je u pitanju proces starenja ruku.

Kućna njega 

Ako ste poput većine žena, onda se vaša njega ruku svodi na korištenje deterdženata za suđe s ovlaživačem i povremenu upotrebu kreme za ruke kupljenu u prvom dragstoru. Morate uložiti više truda kako bi vam ruke izgledale mlađe. Među najnovijim proizvodima su kreme koje sadrže faktor rasta. “Svakako postoje kreme čijom upotrebom možete usporiti proces starenja kože na rukama. Ove koje promoviraju novu kolagen formaciju neće uraditi čuda, ali nije loša ideja da ih koristite svake noći počevši u dobi od 40 godina”, kaže njujorški dermatolog David Goldberg.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako je 83 posto žena između 35 i 65 godina starosti, koje su koristile kreme s faktorima rasta, poboljšalo izgled ruku nakon samo 20 mjeseca.

Ako ipak preferirate preskakanje preskupih proizvoda, stručnjaci predlažu svakodnevno korištenje hidratantnih krema koje će svakako

pomoći vašim rukama da ostanu mlađe. “Ruke trebaju više hidratacije nego bilo koji drugi dio tijela jer su često izložene suncu, učestalom pranju ruku, čime se skida zaštitni sloj kože”, kaže Ellen Marmur.

Dok hidratantne kreme neće ublažiti oštećenja od sunca ili stvoriti novi kolagen, ipak će vaše ruke izgledati mlađe čestom upotrebom ovih proizvoda. Neki od sastojaka ovih krema su: shea puter, ulje makadamije, masline, vitamin E i glicerin. S obzirom na činjenicu da su ovakve kreme efektivnije kad se apliciraju na vlažnu kožu, najbolje ih je koristiti nakon tuširanja ili nakon pranja ruku.

Anti-age tretmani

VOSAK Nekad je parafinska kupka ruku bila rezervirana samo za bogate i slavne. Sada je to ipak dostupno svima i zahvaljujući razvoju industrije kozmetičkih sredstava – ovakve tretmane možete raditi i kod kuće. Parafinska smjesa koja se nalazi u zagrijanom aparatu mora biti tečna. Ruke se očiste dezinfekcijskim sredstvom, potom namažu kolagenskom supstancom i tako pripremljene umoče u toplu parafinsku smjesu više puta, a zatim se stave u rukavice. Parafin otvara pore i dopušta prodiranje djelotvornih sastojaka, vlage i masnoće u kožu.

Ako ipak niste zadovoljni rezultatima projekta “uradi sama”, možete uvijek razmotriti i opciju prepuštanja u ruke profesionalaca. Njega ruku je trenutačno jedna od in-tretmana u svijetu, ali, oprez! Uvijek budite sigurni da se o vašim rukama brinu certificirani dermatolozi ili dokazani stručnjaci.

U RUKAMA PROFESIONALCA Vremenom koža ruku postaje tanja i osjetljivija, prošarana tamnim mrljama i žilicama. Pacijentima s ovakvim simptomima najčešće se savjetuje tretman “brisanja godina”: umjesto hirurškim putem, podmlađivanje ruku se obavlja gelom s hijaluronskom kiselinom ili prirodnim sastojkom za podmlađivanje kože. Tankom iglom ovaj se gel ubrizgava ispod površine kože. Cijeli postupak traje između pet i deset minuta, a da bi tretman od 25 do 30 injekcija bio efikasan, mora se ponavljati šest sedmica. Ovim preparatom potiče se stvaranje kolagena, te koža postaje debljom, čvršćom i glatkom.

LASEROM PROTIV GODINA Za one koji nisu baš prijateljski nastrojeni prema iglama i injekcijama, stručnjaci savjetuju drugo, radikalnije rješenje: lasersko “preuređivanje” kože također može pomoći. Za razliku od sličnih zahvata u prošlosti, kad su tretmani laserom izazivali rane i zahtijevali dug oporavak, današnja tehnologija je drugačija: laserski zrak otvara rupicu na koži i kroz nju djeluje na tijelo navodeći ga da sam proizvodi kolagen i elastin – bez ožiljaka, crvenila i dugog oporavka poslije.

Limun

Ne bacajte koru od iscijeđenog limuna – njome možete odstraniti mrlje od čišćenja povrća s noktiju ili premazati ruke nakon pranja rublja ili suđa. Ovakav način zaštite ruku sprječava i njihovo crvenilo. Nakon nanošenja limuna ruke namažite i hidratantnom kremom.

 

Latest Posts

Raport

spot_img