Nedavno objavljeno

Simona i Jure Franko: Ljubav rođena u Japanu

Upoznali su se ranih osamdesetih, ali su oboje trebali otići na Daleki istok kako bi se desila ljubav. Danas su olimpijski pobjednik iz Sarajeva Jure Franko i nastavnica muzike Simona Vodopivec već 14 godina u sretnom braku u kojem su rođeni sin Aiden i kćerkica Maya

Napisala i snimila Mersiha Drinjaković

Bila je to prva olimpijska medalja za tadašnju državu: 14. februara 1984, Novogoričanin Jure Franko, tada 21-godišnji skijaš, osvojio je srebro u veleslalomu na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Jugoslavija je bila u euforiji, a Sarajevo centar svijeta. Danas, trideset godina kasnije, Jure Franko (51) ponovo je u Sarajevu, čiji je drag gost postao proteklih godina. Ovaj put s posebnim razlogom: postao je prvi ambasador SOS Dječijih sela BiH. Jure Franko je proteklih deset godina nesebično podržavao njihov rad, a nekolicina malenih stanovnika SOS Dječijih sela je, zajedno s Jurom, i zahvaljujući upravo njemu, bila na olimpijadi u Torinu 2006. godine.

“Divan je osjećaj biti u SOS Dječijem selu, tako su svi topli, ljubazni, dragi, prosto mi je žao što moramo da idemo tako brzo”, priča nam Simona Vodopivec-Franko (50), koja je proglašavanje svog supruga za SOS ambasadora pratila raznježenim osmijehom.

Sudbonosni susret

Ljubavna priča olimpijskog slavljenika Jure Franka i nastavnice muzičkog Simone Vodopivec traje već 15 godina. A počela je u Japanu! Istina, prisjeća se Simona, upoznali su se još kao dvadesetogodišnjaci u Ljubljani, ali tad nije zaiskrilo između dvoje mladih. “U Sloveniji smo u to vrijeme imali humanitarne priredbe na kojima smo skupljali novce za naše skijaše. Pjevala sam na jednoj od tih priredbi, a i Jure je bio tamo. Upoznali smo se i to je bilo sve.”

Došla je i olimpijada u Sarajevu, prohujale godine, a njih dvoje se, nakon deceniju i po, sretnu u – Tokiju. Jure Franko je tada u Japanu puno radio, a Simona je bila pozvana da nastupa u programu povodom Sedmice slovenske kulture. “Tamo smo se zaljubili, u dalekom Japanu. Morala sam čak tamo da odem da bi se desila ljubav.” Par se vjenčao prije četrnaest godina, a plod njihove ljubavi su stidljivi Aiden (12) i vesela i razigrana Maya (9). Oboje su ovaj put bili s roditeljima u Sarajevu, te sklopili nova prijateljstva. A Simoni je ova posjeta prizvala sjećanje na posjetu Sarajevu prije pet godina, kada je došla s Jurom i djecom. I tad je, veli, bilo nevjerovatno. Sjeća se kako je njezin suprug bio rasprodan na sve strane, a ona i djeca mogli su računati samo na sat vremena s njim kako bi prošetali Baščaršijom i zaustavili se u buregdžinici na ručku. Sve joj je, veli, bilo novo i drugačije jer je u Sarajevu prvi put bila prije rata, na maturantskom putovanju, i tad je bila smještena na Ilidži, ali je, naravno, prošetala Baščaršijom. “To je bilo daaavno, prije sto godina”, smije se ova vesela Slovenka, te nastavlja: “I zato mi je bilo stalo da i tada, kad sam prvi put nakon toliko godina došla ponovno, prošetam Čaršijom i pojedem burek i ćevape, jer to jako volim.” Nakon što su tada ručali na Baščaršiji, priča Simona, po izlasku iz buregdžinice dočekalo ih je more novinara, kamermana i fotoreportera. Iznenađena, Simona se osvrtala oko sebe pomislivši kako je neko važan u tom trenutku stigao u Sarajevo. “Pitam: Je li to Clinton stigao? A Jure se samo smije, znajući da je to zbog njega. Osjećala sam se kao Hillary Clinton u tom trenutku!”, prisjeća se Simona s osmijehom, dirnuta načinom na koji Sarajlije doživljavaju njenog supruga.

Mamma Mia

A kako djeca, Aiden i Maya, doživljavaju olimpijsku medalju svog oca? Oboje su, priča nam Simona, ponosni na njega, a i sami su skijaši, iz hobija, bez profesionalnih ambicija. Aiden je vrlo talentiran, jako dobro skija, ali kad su mu roditelji objasnili da profesionalno bavljenje ovim sportom zahtijeva puno treniranja, kazao je da možda ipak ne bi baš ozbiljno ulazio u tu priču. “Jure i ja smo odahnuli! To je stvarno veliko odricanje. Ali zato su klinci talentovani za muziku, što je, valjda, prirodno”, dodaje ova nastavnica muzike, koja je završila muzičko vaspitanje i dirigiranje horom na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani, te studirala solo pjevanje. Cijeli život je, kaže, u šoubiznisu – dugo godina vodi radijsku emisiju Muzika je život, te piše sedmičnu kolumnu u slovenačkom Dnevniku. A posljednjih osam godina radi sa suprugom. “Radimo mjuzikle; dok ja pjevam i glumim, Jure je tu u ulozi producenta. Nema izbora, oženio se!”, smije se Simona.

Trenutno se, otkriva nam, pripremaju za veliki mjuzikl Mamma Mia inspiriran popularnim pjesmama nekad slavne grupe ABBA. Dobili su autorska prava za Hrvatsku, Srbiju, BiH, te naravno Sloveniju, a Simona se nada kako će taj veliki muzički spektakl dovesti i u Sarajevo. Jedva čekamo.

Gracija 231, 14.2.2014.

Latest Posts

Raport

spot_img