Nedavno objavljeno

Pandemija danas zahtijeva digitalizaciju zdravstvenog sistema

Već pune dvije godine traje pandemija virusa COVID-19, u nekim dijelovima naše zemlje stiče se dojam da je organizacija zdravstvenog sistema ostala na istom nivou kao na samom početku iste. Svjedoci smo poprilično loše organizovanosti sistema u nekoliko kantona FBiH, sve češćih žalbi od strane građana na kvalitet pruženih usluga, neizdavanja rješenja o izolaciji, neobavještavanja građana o rezultatima nalaza nakon testiranja, zbog čega od svojih ljekara porodične medicine ne mogu dobiti adekvatnu medicinsku pomoć.

Sama pojava pandemije je neminovno ubrzala digitalizaciju u svim sektorima, posebno u zdravstvenom koji je pretrpio najviše opterećenje u zadnje dvije godine. Kanton Sarajevo je prvi prepoznao važnost projekta za olakšanje rada zdravstvenog sistema i postao lider u primjeni digitalne transformacije zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Da se digitalizacija ovog sistema nije desila, problemi sa funkcionisanjem društva bi bili drastično veći. Tome svjedočimo u nekoliko kantona koji još uvijek i nakon 2 godine nisu digitalizirali svoj zdravstveni sistem. Centralni zdravstveni elektronski karton, proces vakcinacije i evidencije, QR code, CoVID19 ambulante, Drive-In punktovi, elektronsko izdavanje rješenja o samoizolaciji građana su samo neke od benefita digitalizacije koja ubrzava proces i u stvarnom vremenu obavještava sve nadležne u lancu komunikacije, od testirane osobe i njegovog porodičnog ljekara, preko Ministarstva zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Ovaj kanton koristi aplikativnu platformu COVID19 koja uključuje radni tok PCR i antigenskog testiranja, eUputnicu za PCR pretragu i mCOVID19 aplikaciju (VPT mobilnu aplikaciju) koja predstavlja trijažni prijem u zdravstvene ili državne ustanove. Tu je i podrška za terenski rad: H-tim, CoVID19 ambulanta i Drive-In. Platforma takođe uključuje i menadžment za PCR mobilni frižider/kontejner kao i mobilnu aplikaciju za trijažni proces. Rješenja o zabrani kretanja Ministarstva zdravlja stižu korisnicima u realnom vremenu preko Viber platforme ili preko SMS poruke. Platforma pruža online podrška radu MUP aktivnostima, online izvještavanje ZJZZ o broju testiranih i zaraženih i online dostave nalaza i rješenja preko Viber i WhatsApp mreže (rješenja o samoizolaciji, PCR i Antig rapid testiranjima i web online CoVID19 registracija). Kako bi zdravstveni sistem dodatno olakšao svoje poslovanje, platforma im pruža i web aplikaciju/portal, radne liste registrovanih, trijaža registrovanih sa uvidom u zdravstveni eKarton i menadžment pozitivnih na PCR i AntG rapid testovima po timovima porodične medicine.

Kako bismo što prije izašli iz procesa pandemije neophodno je staviti je pod kontrolu i adekvatno odgovoriti na svaki izazov pred koji nas virus COVID-19 stavlja. Građanima ostaje nadati se da će i ostali kantoni prepoznati važnost digitalizacije zdravstvenog sistema i na taj način uticati na smanjenje broja novozaraženih kao i bolje sprovođenje mjera izdatih od nadležnih organa.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img