Nedavno objavljeno

Najveći strahovi mladih majki

Hoćete li biti dovoljno dobra majka, ostati vjerni sebi te ispuniti sve svoje životne ciljeve – samo su neka od pitanja koja si postavlja gotovo svaka mlada majka pokušavajući uskladiti majčinstvo s karijerom

Jedan od najčešćih strahova žena nakon dolaska bebe na svijet jest da se ne pretvore u kopiju vlastite majke. Iako će se veliki broj žena boriti svim silama da ne budu poput svojih majki te da vlastito dijete odgajaju drukčije, zaboravljaju jednu jako bitnu stvar – majka je prvi i najjači model roditeljstva. Umjesto ignoriranja majčina utjecaja, stručnjaci preporučuju da iskoristite ono najbolje što ste naučili od svojih roditelja i to prenesete na svoje dijete.

Preobražaj iz neovisne žene u majku zahtijeva jako puno truda ako želite zadržati stvari koje su vam jako bitne. Nemoguće je uvijek ostvariti sve želje i upravo zbog toga nužan je odabir između onog bitnog i nebitnog. Majčinstvo će vas svakako promijeniti, no zadržavanje nekih osobnih želja može vam pomoći da i dalje ostanete dijelom neovisni.

Svaka žena se boji da joj nakon dolaska bebe na svijet veza s partnerom nikada neće biti više ista. Bebin dolazak unijet će dinamiku u vaše živote, međutim to ne znači da će ih pogoršati. Odnos s partnerom će se zasigurno promijeniti i moguće je da veza preraste ‘romantičnu fazu’ te postane čvršća i zrelija.

Moguć nedostatak novca muči mnoge mlade majke, pogotovo kada se razmisli koliko klinci doista ‘koštaju’ te što im je sve potrebno. U većini slučajeva svome djetetu nećete moći pružiti sve što poželi i, zamislite, no to nije strašno. Dokazano je djeca koja odrastaju u domovima gdje financije nisu problem teško nauče cijeniti poklone i novac, a djeca iz skromnijih obitelji znaju jasnije postaviti prioritete.

Strah da će biti loše majke muči veliki broj mladih žena, a brojne reklame koje promoviraju savršenstvo tome ne pridonose. No tko uopće zna što je idealno i najbolje? Svatko ima svoje mišljenje, a vaše je mišljenje vama najvažnije. Naravno, greške će se događati, no to ne znači da ste loš roditelj, već čovjek.

Osim da će biti loše majke, mnoge žene muči mogućnost da im se roditeljstvo uopće neće svidjeti. Poneki napad panike i histerije ne znači da ne volite biti majka. Djeca se jako brzo mijenjaju i rastu, a time i faze majčinstva. Normalno je da vam je jedna faza draža od druge, a kako beba raste i mijenja se, tako se mijenjate i vi.

Osjećaj da se nakon porođaja više nikad neće osjećati seksi javlja se kod velikog broja mladih majki. Kako tvrde znanstvenici, trudnoća utječe na dijelove tijela koji su usko povezani sa seksom. Osim toga, stalna briga za bebu dodatno umanjuje želju za seksom. Stručnjaci savjetuju da si svakako odvojite vrijeme za opuštanje, a nakon određenog vremena i želja za seksom će se vratiti.

Mnogim se ženama javlja ideja kako nikada neće moći napredovati na poslu onako kako su htjele i planirale. To se posebno odnosi na radna mjesta koja zahtijevaju radoholičare, a s bebom kod kuće to je znatno teže ostvariti. Znanstvenici tvrde da nema razloga za pretjeranu brigu; karijera u većini slučajeva napreduje zajedno s rastom djeteta, tako da s godinama sve dolazi na svoje mjesto.

Jednom kada se prijeđe na stranu majčinstva, povrataka više nema. Dolaskom bebe nastaju nove obaveze, pravila i doza anksioznosti. Način života se bezuvjetno mijenja, uključujući i odnose s prijateljima. Možda zvuči prijeteće, no nakon nekog vremena gotovo svaki roditelj će se složiti s tvrdnjom da život bez djeteta ne bi mogao ni zamisliti. Stoga, prije donošenja najvažnije odluke u životu, ostavite si dovoljno vremena za razmišljanje i analizu.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img