Nedavno objavljeno

29 godina od pogibije novinara Željka Ružičića: Bio je glas utjehe, nade, ali i prkosa…

2. februara 1993. stigla šokantna vijest da nikada više nećemo čuti ono "Drage moje, dobri moji"...

Željko Ružičić rođen je 26. augusta 1948. u Prijedoru. Pohađao je osnovnu školu rodnom gradu i u Zagrebu, maturirao je u klasičnoj gimnaziji, a nakon studija žurnalistike u Ljubljani završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Tokom agresije na BiH Željko Ružičić slušateljima Radio Sarajeva bio je glas utjehe, nade, ali i prkosa…

A onda je stigla šokantna vijest da nikada više nećemo čuti ono “Drage moje, dobri moji”…

Poginuo je u Sarajevu na današnji dan, 2. februar 1993.

Danas se navršava 29 godina od nasilne smrti čovjeka koji je novinskom porukom širio nadu da će zlo biti pobijeđeno.

“Sjećanje na Željka Ružičića koji je ubijen od srpske granate 2. februara 1993. u Sarajevu. Sjećanje na njegove duhovite, znalačke govore u Novinskom savjetu Radio Prijedora i Kozarskog vjesnika. Sjećanje na čovjeka, odličnog novinara, Prijedorčanina koji nikada nije zaboravljao svoj voljeni, rodni grad. Za vrijeme agresije i genocida na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je glas nade, ali i prkosa, svakodnevno prenoseći informacije iz Sarajeva u obruču koje, kao ni svoje sugrađane, u najtežim trenucima nije ni pomišljao napustiti. Jedna od dvije ispaljene srpske granate 2. februara 1993. godine zaustavila je Željka Ružičića, ali pravdu i istinu ni jedan metak, ni jedna granata, ni jedna agresija i genocid, ni jedno zlo nisu i nikada neće uspjeti zaustaviti i sakriti.

Željko Ružičić ostaje stalna inspiracija generacijama koje nastavljaju put borbe za istinu, pravdu i kulturu sjecanja. Sjetimo se sa postovanjem Željka, svih ubijenih novinara i svih žrtava agresije i genocida na međunarodno priznatu članicu Ujedinjenih nacija, Republiku Bosnu i Hercegovinu”, poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Izvor: oslobodjenje.ba

Latest Posts

Raport

spot_img