Nedavno objavljeno

Zalogaji za zimska druženja

Ukoliko se odlučite neki od ovih hladnih dana provesti u opuštenom druženju sa prijateljima ili rodbinom, zabavite se pripremajući zalogajčiće i uživajte u slatkim i slanim ugođajima za vaše nepce

Hamburgeri sa krekerima i pršutom

POTREBNO:
200 g oštrog brašna,
140 g žutog sira za sendviče,
180 g kiselog vrhnja,
80 g pršuta,
60 g čeri paradajza,
matovilac po želji,
so,
luk u prahu po želji
PRIPREMA: U dubokoj posudi pomiješajte brašno, naribani sir i začine. Dodajte vrhnje i s njim zamijesite čvrsto tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu od barem 2 cm. Kalupom (ili čašom) željenog promjera izrežite krugove iz tijesta, potom ih stavite na papir za pečenje, pospite dodatno sirom i stavite ih peći na 220°C 15-20 minuta. Kada su kreker peciva gotova ostavite ih 15 minuta da se ohlade. Peciva prerežite napola i napunite ih sirom, pršutom, paradajzom i matovilcem. Na kraju hamburgere probodite čačkalicom kako bi se držali na mjestu.

Mini hrenovke sa sosom od korijandera

POTREBNO:
1 šolja palente sitne granulacije,
1 šolja brašna,
2 čajne kašike soli,
1 čajna kašika praška za pecivo,
½ čajne kašike aleve paprike,
2 supene kašike isjeckanih ljutih paprika,
¼ šolje isjeckanog mladog luka,
1 supena kašika isjeckanog bijelog luka,
2 šolje neobranog mlijeka,
20 mini hrenovki,
ražnjići,
kukuruzni škrob za posipanje,
ulje od kikirikija za prženje;
za umak od korijandera:
1 šolja korijandera,
1 češanj bijelog luka,
sok limete,
½ šolje biljnog ulja,
¼ šolje vinskog octa, so
PRIPREMA: U posudi pomiješajte palentu, brašno, so, prašak za pecivo i alevu papriku i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte ljutu papriku, mladi luk, bijeli luk i mlijeko. Istresite suhe sastojke u posudu sa vlažnim sastojcima i mutite dok se dobro ne sjedine. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta prije prženja.
Ražnjiće provucite kroz hrenovke. U duboku šerpu za prženje stavite ulje od kikirikija i zagrijte na 175°C. Pospite kukuruznim škrobom po svakoj hrenovki, umočite ih u tijesto i lagano, jednu po jednu, stavite u vrelo ulje. Pržite dok ne porumene. Izvadite iz ulja i ocijedite na papirnim ubrusima.

Kuglice sa crvenom paprikom i kozjim sirom

POTREBNO:
225 g smekšanog kozjeg sira,
½ šolje isjeckane pečene crvene paprike,
¼ čajne kašike soli sa aromom bijelog luka,
¼ čajne kašike svježe mljevenog bibera,
¾ šolje usitnjenih i zdrobljenih pistacija
PRIPREMA: U velikoj posudi pomiješajte smekšani kozji sir, paprike, so sa aromom bijelog luka i biber. Drvenom kašikom ili rukama promiješajte i miješajte sve dok se sastojci dobro ne sjedine i ravnomjerno umiješaju u sir.
Od smjese izradite kuglice, promjera prema vlastitom izboru, te ih uvaljajte u pistacije. Kuglice posložite na tanjir i stavite u frižider barem 30 minuta prije posluživanja. Možete ih napraviti i do 3 dana prije planiranog serviranja. Držite ih u frižideru.

Paprika punjena palentom i biftekom

POTREBNO:
4 šolje vode,
2 supene kašike soli,
1 šolja palente,
4 supene kašike putera,
½ šolje izrendanog parmezana,
225 g mesa (ostatak šnicle, goveđih komadića ili govedine u nekom drugom obliku, dok god je kuhana i isjeckana na kockice),
1 vrećica slatke mini paprike (oprati, prepoloviti po dužni i odstraniti sjemenke),
polutvrdi sir izrezan na štapiće,
isjeckan mladi luk
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 220°C. Stavite posoljenu vodu da provrije, te dodajte palentu. Kuhajte 3 minute konstantno miješajući. Smanjite na blagu vatru, poklopite i ostavite kuhati još 10 minuta. Skinite sa vatre, dodajte puter i parmezan, te miješajte. Paprike punite sa po supenom kašikom mesa te dodajte palentu. Po površini pospite sir i pecite u plitkoj tepsiji 10 do 15 minuta, dok sir ne porumeni. Poslužite sa mladim lukom, gvakamole namazom ili ljutim umakom.

Grčki zalogajčići

POTREBNO:
1/4 dugog krastavca bez sjemenki,
krupna so i svježe mljeveni biber,
115 g feta sira izrezanog u 16 kockica,
8 prepolovljenih kalamata maslina bez košpica,
8 komada čeri paradajza (prepolovljenih),
2 supene kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
PRIPREMA: Krastavac izrežite dijagonalno na 4 kriške debljine 1 cm, te potom svaku krišku izrežite na četvrtine. Pospite po ¼ čajne kašike soli i bibera. Na svaki komad krastavca stavite komadić feta sira i po polovinu masline. Provucite čačkalice kroz polovice paradajza te njima učvrstite zalogajčiće. Aranžirajte na pladnju, poprskajte maslinovim uljem, dodajte još bibera i poslužite.

Kajsije sa kozjim sirom i bademima

POTREBNO:
115 g svježeg kozjeg sira (rashlađenog na sobnoj temperaturi),
2 supene kašike mlijeka,
2 supene kašike fino isjeckanog bosiljka,
40 suhih kajsija,
40 badema,
2 čajne kašike meda
PRIPREMA: Umutite sir i mlijeko viljuškom dok ne dobijete smjesu koja se može mazati. Dodajte još mlijeka ako je potrebno da se dobije mekša smjesa. Dodajte bosiljak i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Nanesite ¼ čajne kašike sira na svaku kajsiju i na vrh stavite po badem. Pospite medom.

Kuglice od piletine

POTREBNO:
450 g mljevene piletine,
¾ šolje krušnih mrvica,
1 jaje,
½ čajne kašike bijelog luka u prahu,
½ čajne kašike luka u prahu,
2 pera mladog luka tanko isjeckana,
krupno mljevena so i svježe mljeveni biber (prema ukusu),
¾ šolje umaka po želji,
¼ šolje preljeva od buđavog sira
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200°C. Na ravni pleh postavite papir za pečenje ili silikonski kalup.
U velikoj posudi pomiješajte mljevenu piletinu, krušne mrvice, jaje, bijeli luk i luk u prahu, te mladi luk. Dodajte so i biber prema ukusu. Dobro umutite drvenom kašikom ili rukom, da se sastojci sjedine. Od smjese napravite kuglice promjera 3-4 cm (navedene količine dovoljne su za otprilike 24 kuglice).
Kuglice postavite na pripremljeni pleh i pecite 4-5 minuta ili dok sve strane ne porumene. Potom ih stavite u šerpu za sporo kuhanje. Dodajte odabrani umak i lagano promiješajte. Stavite poklopac i kuhajte 2 sata na blagoj vatri. Poslužite svježe, posuto preljevom od buđavog sira, po izboru.

Latest Posts

Raport

spot_img