Zalogaji za zimska druženja

Ukoliko se odlučite neki od ovih hladnih dana provesti u opuštenom druženju sa prijateljima ili rodbinom, zabavite se pripremajući zalogajčiće i uživajte u slatkim i slanim ugođajima za vaše nepce

Nedavno objavljeno

Hamburgeri sa krekerima i pršutom

POTREBNO:
200 g oštrog brašna,
140 g žutog sira za sendviče,
180 g kiselog vrhnja,
80 g pršuta,
60 g čeri paradajza,
matovilac po želji,
so,
luk u prahu po želji
PRIPREMA: U dubokoj posudi pomiješajte brašno, naribani sir i začine. Dodajte vrhnje i s njim zamijesite čvrsto tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu od barem 2 cm. Kalupom (ili čašom) željenog promjera izrežite krugove iz tijesta, potom ih stavite na papir za pečenje, pospite dodatno sirom i stavite ih peći na 220°C 15-20 minuta. Kada su kreker peciva gotova ostavite ih 15 minuta da se ohlade. Peciva prerežite napola i napunite ih sirom, pršutom, paradajzom i matovilcem. Na kraju hamburgere probodite čačkalicom kako bi se držali na mjestu.

Mini hrenovke sa sosom od korijandera

POTREBNO:
1 šolja palente sitne granulacije,
1 šolja brašna,
2 čajne kašike soli,
1 čajna kašika praška za pecivo,
½ čajne kašike aleve paprike,
2 supene kašike isjeckanih ljutih paprika,
¼ šolje isjeckanog mladog luka,
1 supena kašika isjeckanog bijelog luka,
2 šolje neobranog mlijeka,
20 mini hrenovki,
ražnjići,
kukuruzni škrob za posipanje,
ulje od kikirikija za prženje;
za umak od korijandera:
1 šolja korijandera,
1 češanj bijelog luka,
sok limete,
½ šolje biljnog ulja,
¼ šolje vinskog octa, so
PRIPREMA: U posudi pomiješajte palentu, brašno, so, prašak za pecivo i alevu papriku i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte ljutu papriku, mladi luk, bijeli luk i mlijeko. Istresite suhe sastojke u posudu sa vlažnim sastojcima i mutite dok se dobro ne sjedine. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta prije prženja.
Ražnjiće provucite kroz hrenovke. U duboku šerpu za prženje stavite ulje od kikirikija i zagrijte na 175°C. Pospite kukuruznim škrobom po svakoj hrenovki, umočite ih u tijesto i lagano, jednu po jednu, stavite u vrelo ulje. Pržite dok ne porumene. Izvadite iz ulja i ocijedite na papirnim ubrusima.

Kuglice sa crvenom paprikom i kozjim sirom

POTREBNO:
225 g smekšanog kozjeg sira,
½ šolje isjeckane pečene crvene paprike,
¼ čajne kašike soli sa aromom bijelog luka,
¼ čajne kašike svježe mljevenog bibera,
¾ šolje usitnjenih i zdrobljenih pistacija
PRIPREMA: U velikoj posudi pomiješajte smekšani kozji sir, paprike, so sa aromom bijelog luka i biber. Drvenom kašikom ili rukama promiješajte i miješajte sve dok se sastojci dobro ne sjedine i ravnomjerno umiješaju u sir.
Od smjese izradite kuglice, promjera prema vlastitom izboru, te ih uvaljajte u pistacije. Kuglice posložite na tanjir i stavite u frižider barem 30 minuta prije posluživanja. Možete ih napraviti i do 3 dana prije planiranog serviranja. Držite ih u frižideru.

Paprika punjena palentom i biftekom

POTREBNO:
4 šolje vode,
2 supene kašike soli,
1 šolja palente,
4 supene kašike putera,
½ šolje izrendanog parmezana,
225 g mesa (ostatak šnicle, goveđih komadića ili govedine u nekom drugom obliku, dok god je kuhana i isjeckana na kockice),
1 vrećica slatke mini paprike (oprati, prepoloviti po dužni i odstraniti sjemenke),
polutvrdi sir izrezan na štapiće,
isjeckan mladi luk
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 220°C. Stavite posoljenu vodu da provrije, te dodajte palentu. Kuhajte 3 minute konstantno miješajući. Smanjite na blagu vatru, poklopite i ostavite kuhati još 10 minuta. Skinite sa vatre, dodajte puter i parmezan, te miješajte. Paprike punite sa po supenom kašikom mesa te dodajte palentu. Po površini pospite sir i pecite u plitkoj tepsiji 10 do 15 minuta, dok sir ne porumeni. Poslužite sa mladim lukom, gvakamole namazom ili ljutim umakom.

Grčki zalogajčići

POTREBNO:
1/4 dugog krastavca bez sjemenki,
krupna so i svježe mljeveni biber,
115 g feta sira izrezanog u 16 kockica,
8 prepolovljenih kalamata maslina bez košpica,
8 komada čeri paradajza (prepolovljenih),
2 supene kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
PRIPREMA: Krastavac izrežite dijagonalno na 4 kriške debljine 1 cm, te potom svaku krišku izrežite na četvrtine. Pospite po ¼ čajne kašike soli i bibera. Na svaki komad krastavca stavite komadić feta sira i po polovinu masline. Provucite čačkalice kroz polovice paradajza te njima učvrstite zalogajčiće. Aranžirajte na pladnju, poprskajte maslinovim uljem, dodajte još bibera i poslužite.

Kajsije sa kozjim sirom i bademima

POTREBNO:
115 g svježeg kozjeg sira (rashlađenog na sobnoj temperaturi),
2 supene kašike mlijeka,
2 supene kašike fino isjeckanog bosiljka,
40 suhih kajsija,
40 badema,
2 čajne kašike meda
PRIPREMA: Umutite sir i mlijeko viljuškom dok ne dobijete smjesu koja se može mazati. Dodajte još mlijeka ako je potrebno da se dobije mekša smjesa. Dodajte bosiljak i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Nanesite ¼ čajne kašike sira na svaku kajsiju i na vrh stavite po badem. Pospite medom.

Kuglice od piletine

POTREBNO:
450 g mljevene piletine,
¾ šolje krušnih mrvica,
1 jaje,
½ čajne kašike bijelog luka u prahu,
½ čajne kašike luka u prahu,
2 pera mladog luka tanko isjeckana,
krupno mljevena so i svježe mljeveni biber (prema ukusu),
¾ šolje umaka po želji,
¼ šolje preljeva od buđavog sira
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 200°C. Na ravni pleh postavite papir za pečenje ili silikonski kalup.
U velikoj posudi pomiješajte mljevenu piletinu, krušne mrvice, jaje, bijeli luk i luk u prahu, te mladi luk. Dodajte so i biber prema ukusu. Dobro umutite drvenom kašikom ili rukom, da se sastojci sjedine. Od smjese napravite kuglice promjera 3-4 cm (navedene količine dovoljne su za otprilike 24 kuglice).
Kuglice postavite na pripremljeni pleh i pecite 4-5 minuta ili dok sve strane ne porumene. Potom ih stavite u šerpu za sporo kuhanje. Dodajte odabrani umak i lagano promiješajte. Stavite poklopac i kuhajte 2 sata na blagoj vatri. Poslužite svježe, posuto preljevom od buđavog sira, po izboru.

Pročitaj još
Related

Kampanja „Kojeg je roda Ustav?“ privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ pokrenula je promotivnu kampanju...

Špageti s pestom od potočarke

POTREBNO: 1 svežanj potočarke, 2 kašike preprženih pinjola, kora jednog limuna, 1 česno...

Salata bez salate

Salata nas uvijek asocira na zelenu salatu. Ukoliko je...