Jeste li se ikada pitali zašto su neka jela ukusnija dan poslije? Evo naučnog objašnjenja: sva jela koja su ukusnija dan poslije imaju jednu zajedničku stvar – bogata su masnoćama i začinima. Kada su u pitanju začini, oni vrlo često znaju imati jak okus odmah po završetku kuhanja. S vremenom, kada se jelo odmori, začini se povežu i postaju blaži, nudeći na taj način najsavršeniji okus. Također, začini (luk, bijeli luk i začinsko bilje) potiču hemijske reakcije tokom kuhanja, pogotovo u dodiru s proteinima. Kada kuhanje završi, te hemijske reakcije se zaustavljaju te ponovno počnu reagovati kad se hrana podgrijava. To je razlog zašto su neki okusi više očiti i bolji kada se jelo podgrijava više puta.

Zašto je sarma bolja drugi dan?
Nedavno objavljeno
Pročitaj jošRelated
Gastro
Nova ugodna kombinacija ukusa iz HELL-a: ENERGY COFFEE Slana Karamela bez laktoze je stigla!
admensur -
HELL je lansirao asortiman ENERGY COFFEE u tri ukusa...
Gastro
Unosite li dovoljno vitamina u svoj organizam? Ova namirnica ima ih čak sedam!
admensur -
Naravno, odgovor na ovo pitanje je potvrdan. S obzirom...
Gastro
President predstavlja dvije nove zvijezde: Emmental i Edam učinit će dan još ukusnijim!
admensur -
Dobro poznatoj obitelji sireva Lactalisovog brenda President pridružila su...