Da je živ, Toše Proeski danas bi slavio 41. rođendan

Nema dana a da se u radijskom ili televizijskom eteru cijele regije ne emitira barem jedna pjesma neprežaljenog makedonskog slavuja koji je 2007. godine tragično izgubio život u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške. Na današnji dan mnogi se prisjećaju Toše Proeskog, omiljenog pjevača koji je ostavio neizbrisivi trag svojim muzičkim i ljudskim djelima

Nedavno objavljeno

Rođen 1981. u Prilepu, iza sebe je ostavio pravo muzičko bogatstvo. Ljubav prema muzici naslijedio je od roditelja, a već svojim prvim nastupom, kao desetogodišnjak, ostavio je publiku bez daha, pjevajući ‘Ave Mariju’, a na studiju solo pjevanja postaje jedan od najboljih studenata.

Osim popularne muzike, snimio je i album makedonske narodne muzike ‘Božilak’, a mnogi se i danas naježe na njegovu interpretacija pjesme ‘Zajdi, zajdi’.

Osim po pjesmama pamtit ćemo ga kao velikog humanistu (kao ambasador UNICEF-a pomagao je djeci). Publiku u cijeloj regiji je osim svojim nezaboravnim vokalom osvajao i prekrasnim osmijehom, ali i svojom skromnošću. Za života je često isticao kako je ljubav ono što treba pokretati ljude.

Uspješna karijera koja se trebala nastaviti i izvan granica regije i zadovoljstvo na privatnom planu, prekinuli su se 16. oktobra 2007. godine, na autoputu A3 Zagreb – Lipovac. Toše je preminuo na mjestu, zbog zadobijenih povreda.

tportal.hr

Pročitaj još
Related