Nedavno objavljeno

Zašto mrzimo ponedjeljak

Raširena i u svijetu uobičajena pojava postala je svojevrstan – sindrom ponedjeljka ujutro 

Neka digne ruku onaj koji u ponedjeljak u sedam ujutro, pogotovo ako je hladno i pada kiša, skoči iz kreveta na prvi zvuk budilnika i zadovoljno se počne pripremati za novu radnu sedmicu. Istina je:  ponedjeljak ujutro, povratak u sedmičnu rutinu, za mnoge je prilično stresan. Sama pomisao za sve obaveze koje nas očekuju baca nas u loše raspoloženje, neke u očaj, a poređenje s mirnim ili zabavnim proteklim vikendom nimalo ne pomaže. Stanje fizičkog i mentalnog neraspoloženja koje nas obuzima prvog radnog dana u nedjelji toliko je rašireno i uobičajeno da se može nazvati – sindrom ponedjeljka ujutro. Proučavali su ga mnogi stručnjaci iz oblasti zdravlja, ali i iz oblasti rada, s osnovnim ciljem da pokušaju ublažiti negativne i poboljšati pozitivne osjećaje tokom radnih sati i dana.

Šta izaziva neraspoloženje?

Koji su najuobičajeniji simptomi ovog specifičnog sindroma i šta ih najčešće izaziva? Simptomi su mnogobrojni, a uglavnom su to pospanost, glavobolja, otežana koncentracija, nervoza, neraspoloženje, stomačne tegobe, nedostatak apetita… Ponekad se javljaju sporadično, mada se znaju redovno ponavljati i biti izuzetno intenzivni tokom promjene godišnjih doba ili tokom perioda pojačanog stresa i umora. Prema istraživanjima provedenim u Velikoj Britaniji, među glavnim uzročnicima lošeg raspoloženja su različite životne navike, promjena bioritma vikendom i radnim danima, pretjerivanje sa satima rada i nedovoljno spavanja tokom radnih dana te navika zbog koje se globalno smatra da baš u ponedjeljak treba početi sa svim sedmičnim aktivnostima.

Uvijek smo sebi i drugima obećavali da ćemo početi učiti, prestati pušiti ili započeti dijetu – od ponedjeljka! Sudeći prema rezultatima istraživanja, čini se da se prvi znaci sindroma počinju javljati još u nedjelju navečer, stvarajući osjećaj nelagode, lošeg raspoloženja i ometaju odmor i spavanje. Čak 60 posto ispitanika je bez razmišljanja odgovorilo da najlošije spava tokom noći s nedjelje na ponedjeljak. Najmirnijim snom, tokom kojeg se i najbolje odmore, spava se petkom, kada je radna sedmica konačno prošlost, a mentalno se spremamo za opušten i miran vikend.

Trikovi za lakše ustajanje

Stručnjaci psihologije rada smatraju da trebate razviti pravu strategiju želite li uspješno prevazići sindrom ponedjeljka ujutro. Odnos prema poslu pomalo je kao odnos s partnerom, te ga treba neprestano izgrađivati, činiti dopadljivim i stimulativnim, kako bismo mu se svakim sedmičnim povratkom suprotstavili što vedriji i optimističniji.

* Neophodno je shvatiti šta nam se na poslu najviše sviđa, biti u kontaktu s osobama koje su nam najsličnije ili koje smatramo inspirativnim i pozitivnim, i svakog ponedjeljka odrediti zadatak kojem ćemo se maksimalno posvetiti i završiti ga do petka.

* Treba izbjegavati prekasan odlazak na počinak tokom radnih dana: kako biste imali snage za suočavanje sa sedmičnim obavezama spavajte najmanje osam sati, ustajat ćete odmorni i imati dovoljno energije.

* Posvetite najmanje 20 minuta doručku u kojem ćete uživati: iako vam može izgledati da žrtvujete vrijeme koje ste mogli provesti spavajući, ovaj mali jutarnji ritual pomaže umu i tijelu da se polako razbude i priprema nas za rad.

* Dobro se organizirajte, napišite obaveze koje vas očekuju, rasporedite ih na sve dane i ne pokušavajte uraditi više stvari odjednom – izbjeći ćete nervozu i osjećaj nemoći.

* Iako uvijek žurite i nemate dovoljno vremena za sebe, pronađite pola sata za neku fizičku aktivnost i nećete zažaliti jer će vam sport pomoći da vratite entuzijazam i pronađete ličnu motivaciju.

* Na kraju, nastojte da upravo ponedjeljkom, najmržim danom u sedmici, radite ono što najviše volite. Kada ustanete, obavezno se istuširajte, pustite muziku koju volite, uradite nekoliko vježbi istezanja. Na pauzi popijte kafu s prijateljicom i pričajte o stvarima koje nemaju veze s poslom. Navečer prošetajte, pogledajte film u dobrom društvu i pojedite komadić omiljene čokolade – pomoći će vam da se opustite i zasladiti vam početak nove radne sedmice.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img