NaslovnicaNAŠE PRIČENovak Đoković većinski vlasnik kompanije koja razvija lijek protiv covida-19

Novak Đoković većinski vlasnik kompanije koja razvija lijek protiv covida-19

Đoković je u kompaniji QuantBioRes kupio 80 posto udjela još u ljeto 2020.

Prvi teniser svijeta Novak Đoković ubrzo nakon izbijanja pandemija koronavirusa preuzeo je dansku farmaceutsku kompaniju koja se bavi razvojem lijeka protiv covida, otkrio je Reuters. Đoković je u kompaniji QuantBioRes kupio 80 posto udjela još u ljeto 2020., otkrio je glavni izvršni direktor te kompanije Ivan Lončarević. Riječ je o farmaceutskoj firmi koja zapošljava 11 istraživača iz Danske, Australije i Slovenije, pojasnio je Lončarević te je naglasio kako razvijaju lijek protiv covida, a ne vakcinu.
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Lončarević nije želio reći za koji iznos je Đoković postao većinski vlasnik QuantBioResa. Njihov lijek temelji se na peptidu koji sprečava koronavirus da se nastani u ljudskim ćelijama, a na kliničke testove u Velikoj Britaniji trebao bi krenuti ovog ljeta. Đokovićev glasnogovornik odbio je za Reuters komentirati teniserevu investiciju.

Inače, prvi reket svijeta početkom 2022. potaknuo je globalnu debatu o ljudskim pravima, ali i odgovornosti koju zagovaraju vakcinisani, nakon što je pokušao ući u Australiju iako nije vakcinisan protiv covida zbog čega mu je odbijena viza te je deportovan u Srbiju.