Nedavno objavljeno

ALMIRA HADŽOVIĆ DŽUVO Zašto potvrde o vakcinaciji sad nemaju smisla

Ako nekom date potvrdu u ruku da je vakcinisan ili prebolio stvarate lažnu sigurnost, opuštanje u provođenju individualnih mjera zaštite ( koje su najvažniji oblik zaštite) , čime se povećava brzina širenja i postiže upravo suprotan efekat

U kakofoniji raznih mišljenja, i dok brojevi novozaraženih od koronavirusa stalno rastu, mi smo odabrali da nam jedan glas, onaj stručni, onaj koji uvijek propituje, s argumentima, bude važan i da mu se uvijek vraćamo. Taj glas je prof dr. Almira Hadžović-Džuvo. Nekadašnja dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a sadašnja direktorica Centra za unapređenje zdravlja, sport i klinička istraživanja u poliklinici “Dr. Al-Tawil” evo već dvije godine svojim utemeljenim javnim istupima upozorava, smiruje, savjetuje, preporučuje, traži logiku, apeluje. Ovaj put njezina objava tiče se potvrda o vakcinaciji. Poruku dr. Džuvo prenosimo u cijelosti:

“ZAŠTO POTVRDE SAD NEMAJU SMISLA?
Da sad obrazložimo i uprostimo ono što je već napisano u brojnim stručnim radovima. Omikron soj , koji nije jedini trenutno prisutan ali očito dominira, se širi jako velikom brzinom. Veliki broj ljudi je već zaražen. Zaraženi su i vakcinisani i nevakcinisani. Vakcinisani u velikom procentu imaju blaži oblik, obično manje simptoma. Iako se u početku mislilo da vakcinisani manje prenose bolest , naučno nije dokazano, a kod ovog soja koji ima jako veliku sposobnost širenja to više nije ni bitno. Vakcinisani prenose bolest ako se zaraze jednako i gotovo odmah kao i nevakcinisani.
Almira Hadžović Džuvo snimljena u intervjuu za Graciju
Među oboljelim je veliki broj onih koji su ranije preboljeli Covid 19. Neki čak i dva puta. Dakle oni koji su preboljeli šire bolest ako se zaraze. I ove osobe imaju najčešće (ne i obavezno) blaže simptome jer je prebolijevanje važan oblik imunizacije.
Ako nekom date potvrdu u ruku da je vakcinisan ili prebolio stvarate lažnu sigurnost, opuštanje u provođenju individualnih mjera zaštite ( koje su najvažniji oblik zaštite) , čime se povećava brzina širenja i postiže upravo suprotan efekat.
Teško se zaštiti u ovom momentu. Oni koji se jako plaše zaraze , bez obzira što je kod velike većine blaga prehlada, mogu se samo u potpunosti izolirati dok ne prođe. Starije osobe i osobe sa drugim bolestima koje nose rizik od težih oblika trebaju smanjiti kontakte na najmanju moguću mjeru , i sa osobama koje imaju potvrde.
Sve je prošlo pa i ovo će.”
#logikaumjestopotvrda

Latest Posts

Raport

spot_img